PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

150. let gasilstva na slovenskem v Metliki

V letu 2019 slovenski gasilci obeležujem pomembno prelomnico, 150. let gasilstva na slovenskem. V počastitev tega jubileja je bila v nedeljo, 8. septembra 2019 v Metliki velika slovesnost. Metlika je bila izbrana zato, ker je tam pred 150 leti začela delovati prva požarna “bramba”. Poleg 150. obletnice delovanja gasilstva na slovenskem, v letošnjem letu obeležujemo tudi 70 let od ustanovitve Gasilske zveze Slovenije.
Slovesnost se je začela ob 10. uri v Kulturnem domu Metlika s svečano akademijo ob 70-letnici Gasilske zveze Slovenije. Akademije se je udeležilo celotno vodstvo Gasilske zveze Slovenije, nagrajenci Matevža Haceta, vodstva domačih gasilcev in številni visoki gostje. Slavnostni govornik na prireditvi je bil obrambni minister Karel Erjavcec.
V popoldanskem času smo se gasilci predstavili v svečani predstavitvi slovenske gasilske organizacije, v veliki gasilski paradi v Metliki. Sodelovali so gasilci iz vseh 17 gasilskih regij, pripadniki enot za zaščito, reševanje in pomoč ter poklicni gasilci. Slavnostni govornik ob zaključku parade je bil premier Marjan Šarec.
Iz našega društva so na paradi sodelovali štirje člani.