PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

17. kongres Gasilske zveze Slovenije

V petek 18. in soboto 19. maja 2018 je na Ptuju potekal 17. kongres Gasilske zveze Slovenije. Kongres je organ, ki v slovenskem gasilskem prostoru zaseda enkrat na pet let in kjer gasilski delegati volijo novo vodstvo Gasilske zveze Slovenije (GZS). Kongres je oba dni potekal v prostorih Dominikanskega samostana.

Prvi dan kongresa se je začel s prihodom praporjev in himno. Zbrane delegate so uvodoma pozdravili Janko Cerkvenik, v. d. predsednika Gasilske zveze Slovenije, Marjan Meglič, predsednik Območne GZ Ptuj, Miran Senčar, župan MO Ptuj, in Andreja Katič, ministrica za obrambo Republike Slovenije. Nato so delegati izvolili predlagane delovne organe predsedstva, prisluhnili poročilom GZS pet letnega obdobja in jih na koncu tudi potrdili.

V soboto so za začetek zbrane delegate pozdravili in nagovorili gostje: Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS, Milivoj Dolščk, glavni inšpektor Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Rajko Likozar Šimunkovič, predstavnika Policije, Tor Eriksson, predsednik CTIF in predstavniki gasilskih zvez Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Slovaške ter Srbije. Gostje so GZS podelili priznanja in priložnostna darila, v.d. predsednika in poveljnik GZS pa sta gostom podelila spominske plakete.

Po krajšem odmoru so delegati opravili najpomembnejšo nalogo na kongresu, izvolili so novo vodstvo.

Predsednik Gasilske zveze Slovenije je tako postal Janko Cerkvenik,

poveljnik pa Franci Petek, ki mu je bila ta naloga zaupana v drugo.

Po izvolitvi sta novo izvoljeni predsednik in poveljnik podelila priložnostne plakete in priznanja najzaslužnejšim gasilcem in gasilkam naše organizacije. Tu moramo omeniti Viko Bernetič, članico PGD Sežana in dolgoletno tajnico Kraške gasilske zveze, ki je prejela kipec gasilca – drugo najvišje priznanje, ki ga podeljuje GZS.

Viki člani in članice PGD Komen za dobljeno priznanje iskreno čestitamo!

Kongres se je zaključil z veliko gasilsko parado v kateri je sodelovalo več kot 4000 gasilcev in več kot 50 vozil iz vse Slovenije. Parada se je zaključila na športnem stadionu Ptuj, kjer je zbrane gasilce nagovoril premier Republike Slovenije dr. Miro Cerar.

Iz našega društva so je kongresa udeležilo osem gasilcev (eden kot delegat KGZ, eden kot poveljnik OK regije, sedem gasilcev v paradi) in eno vozilo GCGP-3.