PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Mesec požarne varnosti OKTOBER in vaja PGD Komen za občane

V Sloveniji je mesec Oktober posvečen osveščanju prebivalstva o preventivi pred požari in drugimi nesrečami tako naravnimi, kot tistimi, ki so posledica človeških ravnanj. Letošnja geslo meseca je: PO POTRESU LAHKO TUDI ZAGORI.

Gasilska zveza Slovenije je v sodelovanju s Upravo za zaščito in reševanje ter Slovenskim združenjem za požarno varstvo pripravila zgibanko na to temo. Vsako leto naše društvo v sklopu meseca požarne varnosti pripravi tudi občinsko vajo, katere namen je prikazati operativno pripravljenost operativcev PGD Komen na različne situacije v katerih se lahko znajdemo med posredovanji.

Letošnja vaja je predpostavljala požar na objektu, natančneje v zaodrju Kulturnega doma Komen in sicer v času, ko je v domu potekala šolska predstava. Udeležence šolske predstave so predstavljali otroci naše gasilske mladine, učitelje pa naši mentorji. Tako so ob znaku prvega dima učitelji – mentorji poskrbeli za evakuacijo šolskih otrok. Ob prihodu na evakuacijsko točko, pa so ugotovili, da jim ena oseba manjka.

V vajo smo bili vključeni gasilci PGD Komen, ki smo izvozili s vozili GVC 16/25, GCGP – 3 in GVM, skupno 13 gasilcev. Izvedli smo dva notranja napada. Prvi napadalci so šli skozi vhodna vrata v dvorano Kulturnega doma in iskali pogrešano osebo. Drugi napad, pa je vstopil skozi zadnji vhod v zaodrje z nalogo, da odkrije izvor požara in ga pogasi. Med tem časom so na kraj prišli tudi gasilci poklicne enote ZGRS Sežana s 5 gasilci in voziloma GVC 16/25 in zglobnim dvigalom ZD 28/12, ki ga je zahteval vodja intervencije. Vaja je bila zaključena, ko je bila pogrešana oseba najdena in ogenj pogašen.

Vaja je bila komentirana s strani poklicnega gasilca ZGRS Sežana in policista s Policijske postaje Sežana. Ob koncu vaje nam je župan Občine Komen namenil še zahvalni govor.