PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Obisk hrvaških gasilcev iz otoka RAB

Čeprav so slovenski in hrvaški kolegi na področju gozdnih služb in požarne varnosti stike navezovali že v času nekdanje Jugoslavije, se je v zadnjih letih ta vez še bolj okrepila.Izmenjave izkušenj pri izvajanju preventivnih nalog so namreč tako kot izkušnje, pridobljene z gašenjem, ključnega pomena pri ohranjanju naravnega okolja. Predstavniki hrvaških enot so si v petek ogledali Izobraževalni center za usposabljanje gasilcev in drugih sil v sistemu ZIR na Igu pri Ljubljani, pozdravil jih je tudi direktor Zavoda za gozdove RS, v soboto pa so se podali na Kras, kjer so jih v jutranjih urah sprejeli na Zavodu za gasilno in reševalno službo v Sežani. Preostanek sobote so preživeli v družbi članov PGD Komen, enega najbolj usposobljenih in najbolje opremljenih društev za gašenje požarov v naravnem okolju. Po velikih intervencijah na Komenskem Krasu v letih 2001, 2003 in 2006 so tukajšnji gasilci brez dvoma tisti, od katerih lahko hrvaški kolegi prevzamejo marsikateri zgled.

Poveljnik Kraške gasilske zveze Boris Budal je v prostorih gasilskega doma v Komnu z računalniško projekcijo podrobno predstavil potek gašenja v zadnjih večjih požarih. Gostje z Raba so z zanimanjem poslušali o težavah, s katerimi so se takrat spopadli kraški gasilci, in obrazložitev izbranih intervencijskih pristopov. “Komen je pravi magnet za gasilce, je namreč zelo požarno ogrožen. Na tem območju so potekale domnevne gasilske akcije, ki so izoblikovale smernice za prihodnost” ,je na vprašanje, zakaj so Hrvate pripeljali prav v Komen, odgovoril Budal. Josip Jaška, predstavnik gasilcev z Raba, pa je dejal: “S podobnimi težavami pri gašenju kot komenski gasilci se ukvarjamo tudi na Rabu in zato je tovrstno izmenjevanje izkušenj zelo koristno.”

Pri gasilskih akcijah, in tako je bilo tudi pri velikem požaru na Komenskem, so ključni tudi gozdarji, saj imajo natančne karte gozdnih poti, daljnovodov in hidrantov, ki omogočajo uspešno pomoč tudi dodatnim gasilskim enotam z drugih koncev Slovenije. Na tokratnem srečanju je kraške gozdarje predstavljal Milan Race, vodja sežanske enote Zavoda za gozdove Slovenije. Prav on je prvi navezal stik s hrvaškimi kolegi. Pomen lokalnih enot je poudaril tudi Jošt Jakša, direktor Zavoda za gozdove Slovenije, pa tudi prostovoljni gasilec: “Pomembno je vključevanje in sodelovanje gasilcev in gozdarjev že na lokalni ravni. To medčloveško delovanje na Krasu deluje zelo dobro in danes smo tukaj, da ga ohranimo še za naprej”, je dejal.

Povzeto po članku Primorskih novic, 23. 11. 2009