PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Prevzem vozila GVC – 1

V soboto, 18. junija 2022, je v Komnu v sklopu občinskega praznika Občine Komen, potekala krajša slovesnost ob prevzemu »novega« gasilskega vozila GVC – 1. Slovesnosti so se udeležili župan občine Komen mag. Erika Modic, prejšnja župana Adamič Jožef in Slamič Uroš, gospod župnik Marjan Jakopič, direktor – poveljnik ZGRS Sežana Blaž Turk, predsednik KGZ Dimitrij Dokić, poveljnik KGZ Peter Jerina, poveljnik CZ občine Komen g. Miloša Lozej, PGD Kraške gasilske zveze, sosednja Prostovoljna gasilska društva in pobrateno PGD Zgornja Kungota, donatorji in sponzorji, ter članice in člani PGD Komen in ostali prisotni.
Ob tej priložnosti je zbrane najprej nagovoril predsednik PGD Komen Marko Adamič, nato pa še župan mag. Erik Modic. Temu je sledil slavnostni prevzem vozila. Pri tem je župan Občine Komen mag. Erik Modic ključe vozila, ki mu jih je izročil mladinec Rogelja Aljaž, predal poveljniku Blažu Rogelja, ta pa prvemu vozniku vozila Trobec Gašperju. Uradnemu prevzemu je sledil še blagoslov, ki ga je opravil župnik Marjan Jakopič. Za kulturni program sta poskrbela kvartet trobil Pihalnega orkestra Komen in gasilec Pepi, slovesnost pa je povezoval Urban Masič.
V letu 2021 se je na našem glavnem vozilu GVC 16/25 (sedaj GVC-1), pojavila večja poškodba na cisterni. Po večkratnih pogovorih in sejah tako, v društvu kot na občini Komen, pa se je pokazala najoptimalnejša možnost popravila, da se ohrani in obnovi podvozje vozila, ki je letnik 2005, ter ima prevoženih 15.900 km, ohrani in obnovi se podaljšana kabina tega vozila, ki se jo predela za posadko gasilcev in ohrani se črpalka vozila, ter seveda oprema, ki jo to vozilo ima. Vse ostalo pa se na vozilu naredi na novo.
Vozilo GVC-1 je namenjeno posredovanju na vseh prometnih nesrečah in drugih tehničnih intervencijah, ter vseh požarih. Obnovo vozila z novo nadgradnjo smo zaupali podjetju Rosenbauer iz Gornje Radgone. Stroški obnove podvozja vozila z novo nadgradnjo so znašali 115.000,00 Eurov. Od tega je občina Komen prispevala 85.000,00 tisoč €, preostalih 30.000,00 € pa je zagotovilo društvo samo, z najemom dolgoročnega kredita. Novo opremo za posredovanje v prometnih nesrečah, pa so nam donirali sponzorji, ki so se na našo prošnjo dobrosrčno odzvali in smo se jim na slovesnosti tudi zahvalili. Prav tako, gre posebna zahvala občinskemu svetu občine Komen, ter nenazadnje g. županu mag. Eriku Modicu, ki je podpiral projekt od samega začetka, pa do končne realizacije.
Z investicijo smo podaljšali življenjsko dobo vozila in nismo posegali pregloboko v občinski proračun. Cena tovrstnih vozil namreč znaša približno 350.000,00 € ali več. Zlasti pa nova pridobitev zagotavlja še kvalitetnejše in hitrejše posredovanje v najbolj kritičnih trenutkih, ko nas ljudje najbolj potrebujejo.
Tehnika brez gasilcev je mrtva tehnika. Tehnika lahko pokaže vso svojo zmožnost šele takrat, ko ima za seboj usposobljeno ekipo, ki zna z njo ravnati in to v PGD Komen imamo. Naša skupna želja seveda je, da bi vso to opremo in vozilo uporabljali čim manj na intervencijah, žal pa je tako, da se gasilci vse prevečkrat soočamo ravno obratno, in če ne prej se takrat pokaže kako pomembna je opremljenost, zlasti pa strokovno znanje, ter pripravljenost operativnih gasilcev, ki to opremo uporabljajo.
Donatorji:
OBČINA KOMEN, BIOVIS D.O.O., DARS D.D., MAHLE ELECTRIC DRIVES KOMEN D.O.O., GEN-I D.O.O., MAKOVEC D.O.O., Tošč-ANDREJ ŠVAGELJ S.P., ZAVAROVALNICA TRIGLAV D.D., DISTRIEST D.O.O., LINGAS D.O.O., ŽERJAL DUŠAN S.P., KODRIČ DRAGO S.P., PIRNAT D.O.O., CITRO AVTO D.O.O., MERCATOR D.D., GRADBENA OSKRBA D.O.O., KRAŠKI VODOVOD SEŽANA D.O.O., KOVAŠTVO FURLAN D.O.O., ŽERJAL DUŠAN, AVTOCENTER NOVAK D.O.O., ŠVAGELJ EGIDIJ, PRO-BAN D.O.O., AL-TA D.O.O., GROMAP D.O.O., AVTO KRKA D.O.O., TURISTIČNO DRUŠTVO BREST, BORIS FURLAN S.P., MARTIN STUCIN S.P., OSTROUŠKA MATEJA – IZLETNISKA KMETIJA, HORTIKULTURA SEŽANA D.O.O., STAMI D.D., TAVČAR DAVID, NASSA DESELLA D.O.O., BRUMAT DANIJELA, ŠVARA ROBERT S.P., GRADBENA D.O.O., ADAMIČ ZAVAROVANJA D.O.O., URMET D.O.O., UMEK ROBI S.P., ŠTREKELJ PLEMENITI ALENKA, ŠVAGELJ SEVERIN S.P., ŠVAGELJ TRANSPORT IN LOGISTIKA, ŠVAGELJ D.O.O., DEAN FABJAN, JOŽEF KROŠELJ, NADJA FRANKIČ, RAVBAR IVAN S.P., TRGOVINA Z LESOM BOGOMIR HOCEVAR S. P., RAČUNOVODSTVO IN TRGOVINA KATJA ŠČUKA.