PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Strokovna ekskurzija HANOVER INTERSCHUTZ 2015 Nemčija

Od 8. do 13. junija 2015 je na gospodarskem razstavišču v Hannovru v Nemčiji potekal največji sejem gasilske in reševalne opreme v Evropi z imenom INTERSCHUTZ 2015. Sejma se je v organizaciji PGD Komen udeležilo tudi osem operativnih članov PGD Komen.

V Nemčijo smo se odpravili v nedeljo 7. junija ob 18.00 uri in po 14 urah vožnje v ponedeljek ob 8.00 uri zjutraj prispeli v Hannover, kjer smo se nastanili v apartmaju in se takoj odpravili na sejem.

Na sejmu so se predstavljali največji proizvajalci gasilske reševalne opreme (tudi slovenska podjetja) in tisti, ki so se na sejmu poskušali uveljavit. Razstavljali so gasilska in reševalna vozila, vozila za reševanje iz višin in globin, poveljniška vozila, vozila brez posadke (UAV), reševalni čolni, zaščitne obleke, zaščitno obutev, nahrbtnike za opremo, gasilske armature, gasilne aparate, luči za intervencijsko vožnjo, luči za razsvetljavo, orodja za tehnično reševanje in reševanje izpod ruševin in mnogo drugega.

Poleg razstavljene opreme so se različna podjetja predstavljala s svojimi novosti na zunanjih poligonih. Tako smo lahko opazovali predstavitev Drager-jevega simulatorja za stavbne požare (v Sloveniji se gasilci z njim spoznamo na tečajih HotFire Modul B), gašenje zaprtih prostorov z novim sistemom na visoki tlak PyroLance, gašenje avtomobila z vozilom in armaturami podjetja Gimaex in drugo.

Na sejmu se je zvrstilo tudi več gasilskih tekmovanj. Eno izmed teh je bilo tekmovanja tehničnega reševanja (prometne nesreče), ki ga je organiziral proizvajalec tovrstne opreme Holmatro. Tekmovanja se je udeležila tudi slovenska ekipa iz Gasilsko reševalne službe Kranj, za katero smo vneto navijali.

Gasilci PGD Komen smo na sejmu preživeli dva dni. Namen ekskurzije je bil spoznavanje novosti na področju gasilske opreme in pridobivanje novih informacij pri proizvajalcih opreme.

V sredo smo se odpravili proti domu. Na poti domov smo se naključno ustavili v Prostovoljnem gasilskem društvu Bad Mergentheim, kjer so nam tamkajšnji gasilci pokazali njihovo opremo in prestavili njihovo delovanje. V Slovenijo smo se vrnili v četrtek 11. junija ob 3.00 uri zjutraj.

Strokovne ekskurzije se je pod lastno organizacijo PGD Komen udeležilo 8 gasilcev, še dva gasilca PGD Komen sta se sejma udeležila pod organizacijo Kraške gasilske zveze.

Gasilski sejem INTERSCHUTZ se organizira vsakih pet let in je zanimiva izkušnja za vsakega gasilca. Naslednji INTERSCHUTZ bo organiziran leta 2020 in takrat bomo med obiskovalci znova tudi gasilci PGD Komen!