PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Strokovna ekskurzija Mladinske komisije KGZ

V soboto 7. decembra 2013 je potekala strokovna ekskurzija MK KGZ, ki se je je udeležil tudi član PGD Komen. Namen ekskurzije je bilo spoznavanje dela naših hrvaških tovarišev pri delu s hrvaško gasilsko mladino in organiziranost njihovega gasilskega mladinskega kampa Fažana.

Ekskurzijo smo začeli ob 8.00 zjutraj z zborom v Sežani, od koder smo se odpravili proti Reki. Na hrvaški strani nas je pričakal predstavnik hrvaških gasilcev tovariš Klaudijo Filčić, sicer član DVD Haljuban-VIškovo, ki nas je pospremil do poklicne gasilske enote JVP Rijeka-centar. V uvodu so nas najprej sprejeli predstavni poklicne gasilske enote JVP Rijeka, ki so nam predstavili enoto in njihovo delovanje. V nadaljevanju smo skozi več predavanj spoznavali organiziranost Hrvaške gasilske zveze in njihovega prostovoljnega gasilstva na sploh, program usposabljanja gasilskih mentorjev mladine, ki ga šele uvajajo, hrvaška gasilska mladinska tekmovanja, različne programe dela prostovoljnih gasilskih društev z njihovimi mladimi gasilci in organiziranost njihovega mladinskega gasilskega kampa Fažana. Seveda smo si, kot se za gasilce spodobi ogledali prostore in opremo poklicne enote JVP Rijeka. Na predstavitvah so sodelovali člani DVD Haljuban-VIškovo in DVD Buzet. Za konec smo naše hrvaške gostitelje povabili na podobno ekskurzijo v Slovenijo. Vabilo so z veseljem sprejeli.

Ekskurzije se je udeležilo vseh sedem članov MK KGZ in predsednik MK OK regije tovariš Mitja Ivančič, ki je tudi veliko prispeval k organizaciji ekskurzije. Ekskurzijo smo zaključili ob 18.00uri.