PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Vaja “HERKULES 2015”

V soboto 19. septembra 2015 smo se gasilci PGD Komen udeležili meddržavne vaje »HERKULES 2015«, ki je potekala na ozemlju Republike Slovenije in Republike Hrvaške. Na vaji so sodelovali gasilci, zrakoplovi in druge službe (Enota reševalnih psov, Jamarska reševalna služba, taborniki,…). Vaja je potekala na mejnem območju med Slovenijo in Hrvaško, med naselji Vele Mune – Žejane – Šapjane – Starod (Slovenija).

Vaja je imela več ciljev, med glavne pa sodijo preverjanje usposobljenosti in organiziranosti gasilskih in drugih reševalnih enot Obalno kraške regije in preveriti sodelovanje med reševalnimi službami Slovenije in Hrvaške.

Začetek vaje je bil po scenariju na hrvaški strani predviden že v petek 18.09.2015 okoli 20:00, ko so uprizorili prometno nesrečo. Eno izmed vozil naj bi zajel močan ogenj, ki je preskočil na naravno okolje in se zaradi suše zelo hitro širil. Hrvaški gasilci požara niso mogli lokalizirati, zato so o širjenju požara obvestili Republiko Slovenijo, ki je v zgodnjih urah ukrepala in poslala na območje požara najprej gasilske enote GZ Ilirska Bistrica, nato pa enote iz celotne Obalno – kraške regije. V vaji so prav tako sodelovale letalske sile Republike Hrvaške katerim ob pomoči slovenskih gasilcev uspe pogasiti čelo požara. Ostale enote so reševale osebo iz jame, odstranjevale NUS in iskale pogrešane osebe. Koordinacija in vodenje je v potekala s pomočjo poveljniškega vozila GZ Ilirska Bistrica in nato še PV2.(povzeto po Gasilski zvezi Slovenije).

Na vaji so sodelovali štirje člani našega društva. En član se je vaje udeležil kot poveljnik OK regije, trije člani pa so se vaje udeležili kot operaterji poveljniškega vozila PV-2.