PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Vaja OKTOBER 2015

Delovna nesreča traktorja

V nedeljo 18. oktobra 2015 smo gasilci PGD Komen organizirali prikazno vajo za občane Občine Komen v sklopu meseca Oktobra – meseca požarne varnosti.

Scenarij vaje je bil, da je prišlo do delovne nesreče traktorja, ki je prevažal hlodovino. Zaradi trka z avtomobilom so hlodi padli iz prikolice in ukleščili voznika v vozilu in pešca, ki se je nahajal ob prikolici v času trka. O nesreči je voznica traktorja obvestila Regijski center za obveščanje v Postojni (ReCO Postojna), ki je takoj obvestil poklicne gasilce ZGRS Sežana, prostovoljne gasilce PGD Komen, reševalce NMP Sežana in policijo. Gasilci so do prihoda reševalcev zavarovali mesto nesreče, nudili prvo pomoč poškodovanim osebam in se pripravili za tehnično posredovanje. Po prihodu reševalcev so reševalne službe najprej rešile pešca ujetega pod hlodovino in nato še ukleščenega voznika avtomobila.

Vaja je bila v celoti komentirana. Delo gasilcev je komentiral poveljnik poklicne gasilske enote ZGRS Sežana, delo reševalcev zdravnica Katja Šantelj in delo policije policist policijskega okoliša Občine Komen Erik Fabčič.

Vajo si je ogledal tudi župan Občine Komen g. Marko Bandelli, ki je ob koncu vaje vsem zbranim namenil nekaj besed in predal v uporabo nahrbtnike prve pomoči, ki jih je Občina Komen kupila za ekipo bolničarjev Občine Komen. Ekipa bolničarjev Občine Komen je sestavljena iz 12 gasilcev PGD Komen.

Ob koncu vaje je bil za vse gledalce vaje organiziran še prikaz temeljnih postopkov oživljanja in pogostitev.