PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Vaja OKTOBER 2016

V nedeljo 13. novembra 2016 smo gasilci PGD Komen pripravili prikazno vajo v sklopu meseca oktobra – meseca požarne varnosti. Vaja je bila letos izvedena v mesecu novembru, ker smo v sklopu vaje predstavili tudi novo vozilo za reševanje iz višin, ki so ga naši poklicni kolegi ZGRS Sežana prevzeli konec oktobra.

Scenarij letošnje vaje je predvideval požar na večstanovanjskem objektu v Komnu. Do požara je prišlo na podstrešju objekta, vzrok za požar pa je bila napaka pri varilnih delih na strehi. Pogrešanih je bilo več oseb.

Na požar se je odzvalo 15 gasilcev PGD Komen z tremi vozli in dva poklicna gasilca ZGRS Sežana z enim vozilom. Z več notranjimi napadi smo odkrili izvor požara in ga pogasili. Med preiskovanjem prostorov smo našli eno poškodovano osebo, druga pa je bila ujeta na strehi objekta. Z uporabo vozila za reševanje iz višine smo kar seda hitro obe osebe spravili na varna tla in jih predali reševalcem. Celotno vajo je komentiral poveljnik Kraške gasilske zveze Peter Jerina, ki je hkrati tudi poklicni gasilec v ZGRS Sežana.

Po vaji je zbrane gasilce in gledalce nagovoril podžupan občine Komen g. Valter Ščuka. Poveljnik poklicne enote ZGRS Sežana Blaž Turk je obiskovalcem predstavil novo vozilo za reševanje iz višin. Po predstavitvi je bila za vse obiskovalce mogoča tudi poskusna vožnja v reševalni košari. Med tem je reševalka NMP Sežana Tina Furlan predstavila temeljne postopke oživljanja in uporabo defibrilatorja.

Vsem zunanjim sodelavcem se zahvaljujemo za pomoč pri izvedbi vaje.