PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Vaja OKTOBER 2018 – Nesreča z nevarno snovjo

V nedeljo 14. oktobra 2018 smo organizirali prikazno vajo za občane in občanke naše občine, oziroma vse, ki jih naše delo zanima. Vajo smo naslovili “NESREČA Z NEVARNO SNOVJO KLOR”.

Scenarij vaje je predvideval, da se je se je pri osnovni šoli v Komnu zgodila nesreča, v kateri je zaradi poškodbe soda nenadzorovano iztekala neznana snov. V nesreči sta bili dve osebi poškodovani.

Prvi smo na kraj prišli gasilci PGD Komen, ki smo zavarovali območje nesreče in rešili poškodovane osebe. Po prihodu poklicne gasilske enote ZGRS Sežana (ki je opremljena z opremo za posredovanje v tovrstnih nesrečah) smo začeli z ukrepi za tesneje in pretakanje nevarne snovi.

Po pričevanju poškodovanih je nevarna snov bila klor, zato so se gasilci opremili s plinotesnimi oblekami, zatesnili poškodovani sod in nato preostanek snovi prečrpali v drugi sod. Na koncu intervencije so gasilci obleke in opremo dekontaminirali in pripravili na transport. S tem je bila vaja zaključena.

Vsem, ki ste si vajo ogledali se zahvaljujemo za obisk in upamo, da vam je bilo videno všeč. 

Ob koncu naj povemo, da je tema letošnjega meseca oktobra – meseca požarne varnosti številka 112. Več o tem si lahko prebereta na: http://www.gasilec.net/