PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Vaja – požar Viteške dvorane v Štanjelu

V nedeljo 27. oktobra 2019 smo v sklopu meseca oktobra – meseca požarne varnosti pripravili operativno vajo. Letošnja vaja je potekala v Štanjelu.
Predpostavka je bila, da je zagorelo v Viteški dvorani v Štanjelu v kateri se izvajajo gradbena dela. V objektu naj bi bilo ujetih več oseb. Na požar smo se odzvali gasilci PGD Komen in poklicni gasilci ZGRS Sežana. Na sami lokaciji smo izvedli tri napade s katerimi smo preiskali objekt, odkrili in rešili ponesrečene osebe in požar pogasili.
Namen vaje je bil preizkusiti usposobljenost gasilcev v primeru stavbnega požara. Tovrstni požari predstavljajo eno izmed najzahtevnejših intervencij, v primeru Štanjela pa je zaradi ozkih ulic starega dela vasi in starih stavb posredovanje še težje. Na vaji je bil preizkušen tudi brezpilotni letalnik, ki so ga v letošnjem letu pridobili poklicni gasilci ZGRS. Po vaji je bila prikazana še demonstracija požara plinske jeklenke in pravilno ukrepanje v tovrstnih primerih.
Gasilci bomo vajo temeljito analizirali in tako poskrbeli za še boljšo pripravljenost naše enote.  Na vaji je sodelovalo 26 gasilcev PGD Komen z štirimi vozili in trije poklicni gasilci ZGRS Sežana z dvema voziloma. Vajo si je ogledal tudi poveljnik civilne zaščite Občine Komen.