PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Zaključeni tečaji za uporabo defibrilatorjev v Občini Komen

V lanskem letu 2013 je PGD Komen v sodelovanju z drugimi društvi v Občini Komen organiziralo humanitarno akcijo za nabavo avtomatskih eksternih defibrilatorjev.

Zato smo v začetku leta 2014 v PGD Komen v sodelovanju z dr. Katjo Šantelj organizirali tečaj za temeljne postopke oživljanja in uporabo avtomatskih eksternih defibrilatorjev za vse občane Občine Komen. Na tečaj se je skupno prijavilo 42 tečajnikov. Tečajniki so bili razdeljeni v dve skupini, tako je tečaj potekal dvakrat. Enkrat v januarju in enkrat v februarju, potekal pa je dva dni. Na tečaju so tečajniki spoznali vzroke za zastoj srca, spoznali so pravilno izvajanje masaže srca in umetnega dihanja ter uporabo defibrilatorja. Vse postopke so tudi preizkusili na umetni lutki in z uporabo trening AED-ja. Tečaj je bil za vse udeležence brezplačen.

Tečaj ne bi mogli izvesti brez pomoči dr. Katje Šantelj in reševalca NMP Sežana Andraža Žiberna, zato se jima ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo. Vse delo, ki sta ga opravila sta ga opravila prostovoljno.