PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

10. Pomoč pri gašenju požara v naravnem okolju, Col

20. 03. 2022 ob 14:47 uri

Dne 20.03.2022 ob 14.47 je na težko dostopnem terenu nad naseljem Col, občina Ajdovščina, zagorelo na območju z zaraščajočimi površinami in gozdom. Posredovali so gasilci 26 prostovoljnih gasilskih društev (PGD Col, Šmarje, Ajdovščina, Selo, Vipava, Vrhpolje, Podnanos, Idrija, Spodnja Idrija, Zavratec, Vrsnik, Vojsko, Ledine, Dole, Godovič, Črni Vrh, Zakriž, Šebrelje, Planina, Plužnje, Gorje-Poče-Trebenče, Ravne pri Cerknem, Novaki, Cerkno in Bukovo-Zakojca) in poklicna enota GRC Ajdovščina. V popoldanskih urah je pomoč pri gašenju nudil še helikopter SV, ki pa je z gašenjem nadaljeval v jutranjih urah dne 21.3.2022.
Dne 21. 3. 2022 se je nadaljevalo gašenje zaraščajočih površine in gozda na težko dostopnem terenu, ki je vzplamtel dan prej pri kraju Col, občina Ajdovščina. Posredovalo je 84 prostovoljnih gasilcev GZ Goriška, GZ Šempeter-Gorica in GZ Vipava in 10 poklicnih gasilcev GRC Ajdovščina. Pri gašenju požara na težko dostopnem terenu je sodeloval tudi helikopter SV. Ob 16.00 uri je bil požar lokaliziran in pod nadzorom. Iz našega društva sta na požaru sodelovala dva gasilca kot operaterja vozila PV-2. To je vozilo Gasilske zveze Slovenije in je namenjeno nudenju podpore pri vodenju večjih intervencij.

Ob tem poudarjamo, da je za večje območje Slovenije še vedno razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Uporaba odprtega ognja v naravi je strogo prepovedana in se kaznuje z denarno kaznijo!