PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

10. Požar na objektih, Gorjansko

03. 04. 2021 ob 22:40 uri

ReCO Postojna nas je obvestil, da v vasi Gorjansko gori v dimniku in da se je požar že razširil na ostrešje hiše. Ob prihodu na lokacijo smo ugotovili, da so stanovalci požar deloma že omejili. Prizorišče smo prometno zavarovali in preverili zdravstveno stanje stanovalcev. Prva napadalna skupina je vstopila v objekt in preverila prostor v katerem je prišlo do požara, ugotovila, da se je požar razširil v lesen strop in da še ni pogašen. Strop smo odprli, požar dokončno pogasili, celoten objekt pregledali s termovizisjko kamero in očistili dimnik. Ko je bil požar pogašen smo ožgane predmete in material odnesli iz prostorov. Delavec elekto podjetja je na objektu odklopil elektriko. V prostorih je nastala večja materialna škoda.

Na intervenciji je sodelovalo 26 gasilcev PGD Komen s štirimi vozili, 5 poklicnih gasilcev ZGRS Sežana z dvema voziloma in dežurni delavec Elektro Primorska. O dogodku je bil obveščen tudi poveljnik civilne zaščite Občine Komen. V gasilskem domu so bili v pripravljenosti trije gasilci.

Ob prihodu na lokacijo ugotovili, da ima hiša tudi velik kulturni pomen. Gorelo je v rojstni hiši dr. Karl Štreklja, ki je bil slovenski jezikoslovec, slavist, publicist, etnolog, večini pa je poznan kot eden največjih zbirateljev slovenskih ljudskih pesmi. V hiši je urejena tudi spominska soba, ki je bila odprta leta 2011, pred hišo pa je spomenik, postavljen ob 150. letnici njegovega rojstva.