PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

21. Medržavna pomoč pri gašenju požara v naravi – Severna Makedonija

12. 08. 2021 ob 13:00 uri
  1. NAPOTITEV:

V sredo 4. avgusta 2021 je ob 13.00 uri iz Logističnega centra ZIR Ljubljana, skladišče Roje na pot proti Severni Makedoniji krenila prva enota gasilcev. Na Severno Makedonski meji so bili v četrtek ob 7.00 zjutraj kjer jih je pozdravil direktor Direkcije za zaščito in reševanje Republike Severna Makedonija Bekim Maksuti. Od meje so se odpravili proti vasi Berovo, kamor so prispeli okrog 13.00 ure. Po nastanitvi in okosil so se razdelili v dve skupini. Ena skupina je počivala za nočno izmeno, druga skupina pa je že pričela z gašenjem požara, ki so ga tamkajšnje oblasti poimenovale »Požar Berovo«.

Požar je ob prihodu gasilcev obsegal več 1000ha. Gašenje požara je bilo izjemno zahtevno. Temperature so se povzpele do 40°C, zračna vlaga pa je bila pod 20%. Zaradi vrste rastja je imel požar izjemno intenziteto, zaradi vetra, zračnih vrtincev se je požar še lažje širil. Veliko nevarnost pri gašenju je predstavljal zahteven teren in nepredvidljiv veter, ki je pogosto spreminjal smer, požarni preskoki pa so se dogajali tudi na razdalji 100m. Požar je neposredno ogrožal večje vasi Pehchevo, Machevo, Budinarci in več manjših vasi.

Naloga gasilcev je bila primarno varovanje ljudi, premoženja in gašenje požara. Gasilci so bili na terenu vsaki dan, v povprečju 14 ur, zadnji dan celo 22ur. Pri gašenju so jim pomagali domačini, vojska in policija. Poleg slovenskih gasilcev so na požaru delovali še Avstrijski in Bolgarski gasilci. Gašenje požara je potekalo tudi iz zraka. Do konca napotitve prve enote, ki je trajala 7 dni je gasilcem uspelo požar celo omejiti in ustaviti širjenje. V ponedeljek 9. avgusta so si delo slovenskih gasilcev na terenu ogledali tudi predstavniki slovenskega veleposlaništva v Severni Makedoniji.

V sredo 11. avgusta je na požar prispela nova enota gasilcev in prevzela naloge od prve enote, ki se je v slovenijo vrnila v četrtek 12. avgusta.
Prva enota gasilcev je skupno štela 47 gasilcev in pripadnikov CZ, ki so delovali s skupno 17 vozili. Iz našega društva so se skupno odzvali trije člani (dva gasilca kot člana PGD Komen in eden kot poklicni gasilec ZGRS Sežana).

 

2. NAPOTITEV:

V torek 10. avgusta 2021 je Logističnega centra ZIR Ljubljana, skladišče Roje na pot proti Severni Makedoniji krenila druga enota gasilcev, ki je v Berovo prispela v sredo 11. avgusta. Po predaji informacij s prvo enoto je druga enota nadaljevala z gašenjem požara Berovo.

Ker je prva enota požar omejila in lokalizirala je bila glavna naloga druge enote spremljanje stanja požara in gašenje morebitnih ponovitev požara. V obdobju med izvajanjem nalog na samem požaru so se gasilci odzvali še na požar deponije in požar objekta v vasi. Zahvaljujoč hitremu posredovanju se požar hiše ni razširil na okoliške objekte. Med svojim delovanjem so slovenski gasilci redno sodelovali in usklajevali svoje delo z lokalno skupnostjo, lokalnimi in avstrijskimi gasilci, ki so tudi delovali na požaru.

V soboto 14. avgusta je bila intervencija zaključena, tako se je tudi druga enota odpravila proti Sloveniji kamor so prispeli v nedeljo 15. avgusta.

Druga enota gasilcev je štela 42 gasilcev in 9 pripadnikov Civilne zaščite, ki so nudili podporo. Iz našega društva so se intervencije udeležili 3 člani (dva gasilca kot prostovoljna gasilca PGD Komen in en gasilec kot poklicni gasilec ZGRS Sežana).

Članice in člani PGD Komen vsem gasilcem in pripadnikom CZ iskreno čestitamo za dobro in predvsem varno opravljeno delo!