PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

23. Požar v naravi – Brestovica pri Komnu

17. 08. 2021 ob 11:17 uri

ReCO Postojna nas je obvestil o požaru v naravi nad vasjo Brestovica pri Komnu. Požar je divjal na težko dostopnem, strmem, zelo poraščenem terenu in se je zaradi močnega vetra hitro širil.

Glede na razmere smo se odločili aktivirati dodatne enote iz Kraške gasilske zveze, Gasilske zveze Šempeter – Nova Gorica, Gasilske zveze Goriške, poklicnih gasilskih enot ZGRS Sežana in JZGRD Nova Gorica, poveljnika Kraške gasilske zveze, ki je prevzel vodenje intervencije in večje poveljniško vozilo Gasilske zveze Slovenije PV-2. O požaru je bil obveščen Zavod za gozdove, Kraški vodovod, policija in župan Občine Komen. Pri gašenju nam je pomagal tudi helikopter SV. Za oskrbo gasilcev in ostalih udeležencev na požaru je bil aktiviran občinski štab CZ Občine Komen. Požar smo s skupnimi močmi do konca večera omejili, ponoči je na požarišču ostala požarna straža PGD Komen. Drugi dan 18. 8. so se aktivnosti na požarišču nadaljevale. Glavne naloge so bile spremljanje in aktivno zalivanje požarne linije. Površina požara je ocenjena na 7ha. Skupno je v dveh dneh na intervenciji sodelovalo preko 260 gasilcev s 60 vozili. Pri gašenju požara se je poškodoval en gasilec, ki že okreva v domači oskrbi. Iz našega društva se je intervencije v dveh dneh udeležilo 43 gasilcev z štirimi vozili.

Prostovoljno gasilsko društvo Komen izreka zahvalo vsem gasilskim društvom, ki ste priskočili na pomoč pri gašenju požara. Prav tako gre velika zahvala OŠCZ Občine Komen za logistično podporo, domačinom, ki so nudili pijačo in prigrizke in ostalim, ki ste kakorkoli pripomogli pri gašenju požara.