PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

32. Požar v naravi – Cerje (Miren – Kostanjevica)

15. 07. 2022 ob 16:08 uri

ReCO Postojna nas je obvestil, da je potrebna pomoč pri gašenju velikega požara v naravi na Cerju, v občini Miren – Kostanjevica. Ob prihodu na lokacijo smo bili razporejeni na čelo požara, kjer smo skupaj z drugimi društvi poskušali ustaviti napredovanje požara. Požar se je zaradi izredno močne burje zelo hitro širil. Do noči smo požar s skupnimi močmi lokalizirali. Ob 22.00 smo delo predali nočni menjavi, ki je ostala na požarišču čez noč.

Prva prijava o požaru je bila podana ob 16.08 in sicer da se je na Cerju (Občina Miren – Kostanjevica) razplamtel obsežen požar v naravi, ki je zajel podrast in borov gozd. Na požar so bile najprej napotene prostovoljne gasilske enote iz domače zveze in poklicna gasilska enota JZGRD Nova Gorica. Požar se je zaradi burje zelo hitro razširil, zato so zaprosili za dodatno pomoč. Do večera se je z ognjem borilo preko 120 slovenskih in italijanskih gasilcev ter dva helikopterja (helikopter Slovenske vojske in helikopter italijanske Civilne zaščite). Zaradi burje, hitrega širjenja požara in zahtevnega terena je bilo posredovanje izredno nevarno. Poleg tega je to območje neeksplodiranih ubojnih sredstev iz 1. svetovne vojne.

Iz našega društva je na intervenciji sodelovalo 5 gasilcev z enim vozilom. V gasilskem domu je bilo v pripravljenosti še 9 gasilcev.