PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

11. Poplave, Kodreti; Čipnje; Branik

29. 03. 2009 ob 18:18 uri

Ob 18:18 – Smo preko ReCO dobili sporočilo da potok ogroža hišo v Kodretih 18. Na lokaciji je bilo ugotovljeno, da je potok, zalil del hiše, ter nanesel precej mulja. S pomočjo bagra smo mulj odstranili ter uredili zasilno strugo potoka. Na intervenciji je bil prisoten tudi poveljnik CZ občine Komen.

Ob 20:40 – Nas je lastnik hiše v Braniku 111 telefonsko obvestil, da mu reka Branica zaliva spodnje prostore hiše ter delavnico. Na intervencijo smo odšli takoj saj smo se vračali iz prejšnje intervencije. Na kraju je bilo ugotovljeno, da dokler ne reka upade ni možno prečrpavanje vode. Povezali smo se tudi z matičnim društvom PGD Dornberk. Postavili smo motorno črpalko ter prečrpali nekaj vode. Po prihodu PGD Dornberk in CZ občine Nova Gorica smo vodenje intervencije prepustili njim saj je bila intervencija na njihovem terenu, sami pa smo odšli na drugo intervencijo v Čipnje 1.

Ob 21:56 – Smo dobili obvestilo preko pozivnikov, da reka Branica ogroža hišo v Čipnjih 1. Na lokaciji je bilo ugotovljeno, da je višina vode oddaljena cca 1m od objekta ter da se gladina počasi znižuje, zato smo organizirali opazovanje.

Ob 22:59 – ZGRS Sežana nas je telefonsko obvestil (ZGRS je obvestil ReCO Postojna), da je zdrsnil avto iz cestišča v vodo med krajema Kobdilj – Mahniči. Avto smo s pomočjo škripčevja in vitla izvlekli na cesto. Poškodovan ni bil nihče.

Na vseh intervencijah skupaj je sodelovalo 23 gasilcev z tremi vozili. Intervencije smo zaključili ob 01:30 uri.