PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Letošnja izobraževanja

22. 09. 2022

Usposabljanje gasilcev za delo z motorno žago v nevarnih razmerah

V četrtek 22. septembra  je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje (ICZR) v Sežani potekalo usposabljanje gasilcev za delo z motorno žago v nevarnih razmerah.
Iz našega društva sta se tečaja udeležila dva gasilca, katera sta usposabljanje tudi uspešno opravila.

10. 09. 2022

Novi gasilski častniki – vodja enot

Operativna enota PGD Komen je od sobote, 10. septembra 2022 bogatejša za 4 nove gasilske častnike, ki so uspešno zaključili usposabljanje za gasilskega častnika v organizaciji Obalno-kraške regije.
Teoretični in praktični del tečaja je potekal v prostorih ICZR v Sežani, ZGRS Sežana in GB Koper. Skladno s Temeljnim programom usposabljanja prostovoljnih gasilcev je tečaj za gasilskega častnika obsegal skupaj 98 ur in sicer 63 teoretičnih in 35 praktičnih ur. Sledilo je ustno preverjanje znanja pri vseh predmetih in zagovor taktične naloge, nato je sledil še izpit iz praktičnega dela v
ICZR na Igu.

Vsem štirim članom iskrene čestitke!

02. 07. 2022

Operativne vaje, požari v naravi

V soboto 2. julija 2022 so potekale operativne vaje. Tema vaj v so bili požari v naravi. Vaje so bile razdeljene na dve točki. Gasilci in gasilke so obnovili znanje Intervencijsko poveljniškega sistema – IPS, pregledali vso opremo in vozila za gašenje požarov v naravi ter ponovili osnove taktike gašenja tovrstnih požarov.

17. 06. 2022

Novi pripravniki PGD Komen

V petek, 17. junija 2022 je v Sežani potekal zaključni izpit tečaja za gasilskega pripravnika, ki ga je organizirala Kraška gasilska zveza.

Tečaj za pripravnika obsega 34 teoretičnih in praktičnih ur in je potekal v prostorih ZGRS Sežana. Na tečaju so predavali inštruktorji in predavatelji Kraške gasilske zveze. Gre za prvi tečaj, ki ga opravijo gasilci in s tem postanejo gasilci pripravniki. Po opravljanjem tečaju se lahko gasilci udeležujejo svojih prvih intervencij.

Iz našega društva so se tečaja udeležile tri gasilke in trije gasilci ter ga tudi uspešno zaključili. V društvu jih sedaj čakajo dodatna usposabljanja v sklopu mesečnih operativnih vaj.

Vsem tečajnikom čestitamo za uspešno zaključen tečaj!

16. 06. 2022

Tečaj za delo s helikopterjem

V četrtek 16. junija 2022 je na letališču Divača potekal praktičen del tečaja za delo s helikopterjem. Gre za dvodnevni tečaj.
Prvi dan gasilci, skozi teorijo spoznajo kako delovati v okolici helikopterja, pravilen vstop in izstop iz helikopterja, postopki med letom in opremo za gašenje požarov.
Na praktičnem delu gasilci tudi v praksi preizkusijo osvojeno znanje s helikopterjem Slovenske vojske. Naučijo se tudi uporabljati opremo za gašenje iz zraka in postavitvijo bazena za zajem vode. Na tečaju sta sodelovala dva gasilca PGD Komen, ki sta tečaj tudi uspešno opravila.

15. 06. 2022

Tečaj za delo s helikopterjem – obnovitveni

V sredo 15. junija 2022 je na letališču Divača potekal praktičen del obnovitvenega tečaja za delo s helikopterjem. Gre za dvodnevni tečaj.
Prvi dan gasilci, skozi teorijo spoznajo kako delovati v okolici helikopterja, pravilen vstop in izstop iz helikopterja, postopki med letom in opremo za gašenje požarov.
Na praktičnem delu gasilci tudi v praksi preizkusijo osvojeno znanje s helikopterjem Slovenske vojske. Naučijo se tudi uporabljati opremo za gašenje iz zraka in postavitvijo bazena za zajem vode. Na tečaju sta sodelovala dva gasilca PGD Komen, ki sta tečaj tudi uspešno opravila.

15. 05. 2022

Vaja “Nezavest – Štanjel 2022”

V nedeljo dne 14.05.2022 dopoldan je v Štanjelu potekala skupna reševalna vaja „Nezavest – Štanjel 2022“. Vajo je vodil Zdravstveni dom Sežana v tesnem sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Komen, Zavodom za gasilno in reševalno službo Sežana in Občino Komen. V okviru vaje se je v realnih pogojih povečanega prometa preverilo pripravljenost in način izvajanja reševanja dveh težko poškodovanih oseb na težko dostopnem delu starega dela vasi. Eno osebo se je s pomočjo vrvne tehnike reševalo iz kleti zapuščenega gradbišča, drugo osebo ki ni kazala znakov življenja pa se je oživljalo s pomočjo AED in skupaj z NMP Sežana prepeljalo do reševalnega vozila, katero je bilo parkirano pred grajskim vhodom.

Namen in cilj vaje je izboljšanje pogojev za reševanje življenj in zdravja prebivalcev ter obiskovalcev Štanjela. V okviru vaje se je pokazalo, da je možno s pomočjo terenskega vozila PGD Komen bistveno skrajšati čas reševanja oseb, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč.

Na vaji so sodelovali štirje reševalci NMP Sežana z dvema voziloma, zdravnik ZD Sežana z enim vozilom, trije gasilci iz ZGRS Sežana z enim vozilom in devet gasilcev PGD Komen z dvema voziloma.

Škoda, da nekateri niso razumeli velikega pomena reševalne vaje in so se pritoževali nad sirenami in občasnimi krajšimi zastoji na edini intervencijski poti, ki vodi skozi glavni vhod v staro jedro Štanjela. Verjetno so pozabili, da smo vajo izvedli prvenstvo prav zaradi njih!

Vsem prisotnim se lepo zahvaljujemo za uspešno izpeljano vajo in dobro sodelovanje.

 

13. 05. 2022

Seminar “Obvladovanje množičnih nesreč”, Postojna

13. in 14.05.2022 je v Postojni potekal izobraževalni modul “Obvladovanje množičnih nesreč”.

Seminar so organizirali člani prostovoljnega gasilskega društva Postojna in Nujna medicinska pomoč Zdravstvenega doma dr. Franca Ambrožiča Postojna v sodelovanju s Sekcijo UZVN/MRMI Slovenskega zdravniškega društva.
Izobraževanje je bilo namenjeno gasilcem, zaposlenim v nujni medicinski pomoči, policiji in vsem interventnim službam, ki na terenu ob takih dogodkih sodelujejo.

Iz našega društva so se seminarja udeležili štirje gasilci.

16. 04. 2022

Novi operativni gasilci

Z velikim ponosom sporočamo, da smo našo operativno enoto PGD Komen okrepili kar z devetimi novimi operativnimi gasilci. V soboto 16.04.2022 so namreč svoje gasilsko znanje, katerega so pridobivali v sedem mesečnem tečaju za operativnega gasilca uspešno pokazali pred komisijo iz GZS – gasilske zveze Slovenije.

Tečaj za operativnega gasilca je zajemal skupno 149 ur, od tega 57 ur teoretičnih predavanj in 92 ur praktičnih vaj, na koncu pa še teoretični in praktični izpit. Za ta dosežek so kandidati vložili ogromno svojega trudi in prostovoljnih ur za kar jim iskreno čestitamo in jih podpiramo pri nadaljnjih izobraževanjih ter usposabljanjih.

ČESTITKE!

27. 03. 2022

Vaje pripravnikov za tečaja OPERATIVNI GASILEC

V nedeljo dne 27.03. so potekale vaje za pripravo na izpit tečaja OPERATIVNI GASILEC.
Na vajah so obnovili znanje: namestitev lestev in njihova uporaba, hoje po lestvi (tridelna, stikalna),
varovanja gasilca na lestvi,  gašenja v višja nadstropja, tridelnega napada, napada v prostor in po
lestvi ter preiskovanje in gibanje po prostoru, napajanja vozila, uporabe gasilskih
vozlov (osmica, vpletena osmica, enojna reševalna zanka, bič, polbič, navezava orodij),
zaščite cestišča s triopan znaki in stožci, iznosa ponesrečenca iz avta z uporabo zajemalnih
nosil, urgentni (ravdkov prijem) iznos ponesrečenca iz avta.
Vaje so potekale v prostorih PGD Komen in v okolici gasilskega doma.
Na vajah se je obnovilo naslednje točke iz vaj na tečaju:
– Gašenje zunanjega požara z različnimi nastopi
– Gašenje notranjega požara v objektu; napadi v višja nadstropja
– Gašenje z lestve z uporabo opornega kolena
– Tridelni napad z uporabo GVC, Gibanje gasilcev, prezračevanje