PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

“Požar avtomobila” Vaja v mesecu oktobru

Mesec oktober je v gasilstvu namenjen predstavitvi delovanja širši skupnosti in ljudem na kratko prikazati, kako preprečiti najhujše ter če že pride do nesreče, kako postopati v
določenih primerih. Tema letošnjega meseca požarne varnosti ima naslov: »Ogenj ni igrača!«. Ob letošnjem mesecu požarne varnosti smo v Prostovoljnem gasilskem društvu Komen, v nedeljo 17. oktobra organizirali za občane občine Komen predstavitvene vaje in sicer:

1. Prikazano je bilo pravilno posredovanje oziroma gašenje kuhinjskega olja. Gasilci so najprej nazorno prikazali kako se pravilno posreduje ob takšni nesreči. Prikazali so pa tudi nepravilen postopek gašenja in pa posledice, ki pri tem nastanejo.

2. Pri drugi točki smo prikazali kako se pravilno pogasi z gasilnikom v začetni fazi goreči avtomobil. Poudarjeno je bilo kako pomembno je gašenje avtomobila takoj ob izbruhu požara in pa kako pomembno je imeti v avtomobilu gasilnik.

3. Na zadnji točki predstavitev pa je bil prikazan goreči avtomobil, ter preskok ognja na sosednji avtomobil. Predvsem smo želeli prikazati kako ogenj hitro preskoči iz enega gorečega avtomobila na naslednji avtomobil, ter kako je pomembno takoj poklicati na pomoč gasilce na številko 112.

Vaje so bile komentirane, za to je odlično poskrbel Turk Blaž. Vajo je organiziralo poveljstvo PGD Komen pod vodstvom poveljnika Kobal Roberta. Na koncu se je vsem še zahvalil predsednik PGD Komen Marko Adamič . Predvsem je poudaril, kako pomembno je imeti gasilce v domačem kraju in jim stati ob strani ter jih podpirati, saj svoje delo opravljajo prostovoljno in s srcem.

Zahvali se je tudi občini Komen ter županu, za vso podporo, ki jo gasilci imamo.