PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Skupna vaja KGZ iz IPS sistema

V soboto 8. aprila 2017 je v Sežani potekala vaja Intervencijsko poveljniškega sistema (IPS), ki jo je pripravilo poveljstvo Kraške gasilske zveze (KGZ).
IPS sistem uporabljamo takrat, ko pride do naravnih nesreč večjih razsežnosti, kar na Krasu največkrat predstavljajo požari v naravi. Na sobotni vaji so gasilci najprej obnovili poznavanje IPS sistema na teoretičnem predavanju. Vaja je nato predvidela večji požar v občini Sežana na področju Gabrka. Zaradi obsega požara je KGZ sklicala poveljniški štab, ki ga sestavljajo najizkušenejši gasilci vseh društev KGZ in poklicni gasilci ZGRS Sežana. Vpoklicna so bila društva KGZ, GZ Postojna, OGZ Koper in GZ Il. Bistrica (vpoklice se je simuliralo).
Štab je prevzel vodenje intervencije, torej: sprejem enot in razporeditev, načrtovanje poteka požara in gašenje, logistično podporo, podporo medijem in mnogo drugega. Med vajo so se morali člani štaba soočati z različnimi izzivi, ki so jim jih postavljali vodje vaje (poveljnik KGZ, namestnik poveljnika ZGRS Sežana in poveljnik OK regije).
Po zaključku vaje je sledila analiza na kateri smo se udeleženci pogovorili o poteku vaje. Vaja je bila zelo dobra, zato jo bo zveza v bodoče še ponovila. S tem smo se tudi pripravili na morebitne večje požare v naravi v letošnjem letu. Vaja je potekala od 8.00ure do 15.00ure. Na vaji je bilo skupno udeleženih 30 gasilcev iz celotne KGZ, od tega 5 gasilcev PGD Komen.