PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Usposabljanje bolničarjev OZ RK Sežana

V nedeljo 23. aprila 2017 je v Sežani potekalo usposabljanje bolničarjev Rdečega križa (RK) Slovenije, ki ga je organiziralo Območno združenje (OZ) RK Sežana. Usposabljanja smo se kot bolničarji udeležili tudi gasilci PGD Komen.
Usposabljanje je bilo razdeljeno na dva dela. V prvem delu smo ponovili pristop do poškodovanca in oskrbo različnih ran (zlomi, zvini, nezavesti,…). V drugem delu smo na štirih različnih točkah ponavljali temeljen postopke oživljanja na dojenčkih, otokih in odraslih, prenos obolelih oseb z navadnimi nosili in uporaba zajemalnih nosil. Na končni zadnji točki smo preizkusili znanje na otroškem igrišču, kjer so se med igro poškodovali otroci. Otroke, z različnimi poškodbami smo morali ustrezno oskrbeti in umakniti na varno. Vaje so vodili inštruktorji Rdečega križa Slovenije (zaposleni kot reševalci NMP Sežana in Postojna, ter v Slovenski vojski), ki bodo bolničarje tudi ocenjevali na regijskem preverjanju ekip prve pomoči 3. junija 2017. Usposabljanja se je udeležilo devet gasilcev PGD Komen.

Ob tej priložnosti izrekamo čestitke ekipi inštruktorjev za odlično pripravljeno usposabljanje in se zahvaljujemo OZ RK Sežana za povabilo.