PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Vaja “Nezavest – Štanjel 2022”

V nedeljo dne 14.05.2022 dopoldan je v Štanjelu potekala skupna reševalna vaja „Nezavest – Štanjel 2022“. Vajo je vodil Zdravstveni dom Sežana v tesnem sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Komen, Zavodom za gasilno in reševalno službo Sežana in Občino Komen. V okviru vaje se je v realnih pogojih povečanega prometa preverilo pripravljenost in način izvajanja reševanja dveh težko poškodovanih oseb na težko dostopnem delu starega dela vasi. Eno osebo se je s pomočjo vrvne tehnike reševalo iz kleti zapuščenega gradbišča, drugo osebo ki ni kazala znakov življenja pa se je oživljalo s pomočjo AED in skupaj z NMP Sežana prepeljalo do reševalnega vozila, katero je bilo parkirano pred grajskim vhodom.

Namen in cilj vaje je izboljšanje pogojev za reševanje življenj in zdravja prebivalcev ter obiskovalcev Štanjela. V okviru vaje se je pokazalo, da je možno s pomočjo terenskega vozila PGD Komen bistveno skrajšati čas reševanja oseb, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč.

Na vaji so sodelovali štirje reševalci NMP Sežana z dvema voziloma, zdravnik ZD Sežana z enim vozilom, trije gasilci iz ZGRS Sežana z enim vozilom in devet gasilcev PGD Komen z dvema voziloma.

Škoda, da nekateri niso razumeli velikega pomena reševalne vaje in so se pritoževali nad sirenami in občasnimi krajšimi zastoji na edini intervencijski poti, ki vodi skozi glavni vhod v staro jedro Štanjela. Verjetno so pozabili, da smo vajo izvedli prvenstvo prav zaradi njih!

Vsem prisotnim se lepo zahvaljujemo za uspešno izpeljano vajo in dobro sodelovanje.