PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Vaja “Vremščica 2021”

Na predlog komisije za požare v naravi na GZS in na  podlagi sklepa poveljnika Gasilske zveze Slovenije je v soboto 3. julija 2021 pri Divači potekala vaja “Vremščica 2021”. Osnovna predpostavka vaje je bila, da je pri letališču Divača ob 9.00 uri prišlo do požara v naravi in da se je požar iz ravninskega dela razširil po pobočju Vremščice. V kratkem času se je požar razširil v velik požar, ki je ogrožal objekte na letališču Divača, kmetijsko infrastrukturo in čredo plemenske drobnice Biotehnične fakultete.

Na požar so bila najprej aktivirana lokalna gasilska društva in poklicna gasilska enota iz Sežane. Gasilci so ugotovili, da gre za velik požar v naravi in aktivirali vsa društva Kraške gasilske zveze. Poveljnik KGZ je vzpostavil štab gasilske zveze. V nadaljevanju vaje so bile vpoklicne še enote iz gasilskih zvez Postojna in Ilirska Bistrica, vojaški helikopter za gašenje iz zraka, vozilo PV-2 in ekipa za podporo vodenju, ki razpolaga tudi z brezpilotnim zrakoplov t.i. dronom. Vodenje intervencije je nato prevzel poveljnik Obalne kraške regije, ki je vzpostavil regijski štab. Sledila je pomoč iz Severnoprimorske regije (GZ Vipava) in zamenjava štaba. Vaja je bila zaključena ob 12.00uri. Na vaji je bil tudi prvič uporabljen razširjen in posodobljen Atlas protipožarnih objektov, ki so ga izdelali v okviru projekta ‘Crossit Safer’ SLO-IT.

Namen enodnevne štabno taktične vaje je bilo preveriti pripravljenosti oziroma usposobljenosti štabov GZS, gasilskih regijskih poveljstev, poveljstev GZ in gasilskih enot ter postopkov izvajanja zaščite, reševanja in pomoči, oziroma delovanje posameznih podsistemov in služb na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Na vaji so sodelovale gasilske enote iz Kraške gasilske zveze, GZ Postojna, GZ Ilirska Bistrica, GZ Vipava, Občinski štab CZ Divača, poklicna gasilska enota ZGRS Sežana in URSZR s centri za obveščanje. Na vaji je bil prisoten tudi poveljnik GZS Franci Petek.

Iz našega društva se je vaje udeležilo 10 gasilcev z dvema voziloma. Naši gasilci so sodelovali pri gašenju požara, v ekipi za podporo vodenju in v štabu pri vodenju intervencije.