PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Vaje IPS in orientacije

V soboto 24. marca 2018 je bila za celotno operativno enoto organizirana vaja iz Intervencijsko poveljniškega sistema (IPS) in orientacije.

Vaja se je začela z zborom gasilcev v gasilskem domu. Poveljnik je gasilce razdelil v šest ekip. Naloge vsake ekipe je bila, da se z orientacijo po karti iz Požarnega atlasa orientira in najde več orientacijskih točk. Na točkah so ekipe čakale nove koordinate ali zanimive vaje, skozi katere so gasilci in gasilke obnovili znanje iz IPS-a in gasilske opreme za gašenje požarov v naravi. Na točkah so gasilci tako ponovili poznavanje nalog sprejemnega mesta, visokotlačnih cevi in podaljševanja cevi, gašenje požarov v naravi z visokim tlakom, uporaba naprtnjače, izpihovalca zraka in motorne žage.

Pohod se je zaključil v gasilskem domu, kjer je gasilce čakala zaslužena okrepčitev. Orientacijski pohod je potekal na pobočju Šumke, skozi vas Mali Dol, mimo cerkve Device Marije pri Tomačevici in nazaj do Komna – skupaj so gasilci prehodili 10km. Na vaji je sodelovalo 27 gasilcev in gasilk PGD Komen.