PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Letošnji dogodki

10. 09. 2022

Srečanje članic Kraške gasilske zveze.

V soboto, 10. septembra 2022, je v organizaciji PGD Materija potekalo letno srečanje članic Kraške gasilske zveze (KGZ). Srečanja se je udeležilo 22 članic. Te so uvodoma nagovorili predsednik KGZ Ivan Kovačič, predsednik PGD Materija dr. Valter Fabjančič, predsednica Komisije za članice pri KGZ Tjaša Kljun in predsednica komisije PGD Materija Klara Bilješkovič, nato pa sta sledili
delavnici iz prve pomoči ter tehničnega reševanja. Pri tem so člani operativne enote PGD Materija udeleženkam predstavili osnove temeljnih postopov oživljanja in uporabe defibrilatorja, na drugi delovni točki pa jih seznanili z opremo, ki jo gasilci uporabljajo pri intervencijah ob prometnih nesrečah ter osnovami tovrstnega reševanja. Uradnemu delu je sledilo družabno srečanje.
Iz našega društva sta se srečanja udeležile dve članici. PGD Materiji pa se zahvaljujemo za lepo organizacijo srečanja.

07. 09. 2022

Obisk Radia Robin – turneja Radia Robin

07.09.2022 sta se predstavnika PGD Komen odzvala na povabilo Radia Robin. Med turnejo Robina so v živo iz mobilnega studia v Štanjelu pripovedovali o dogajanju na največjem požaru v Sloveniji, ki je opustošil Kras ter poklepetali z voditelji oddaje.
Še enkrat se v imenu gasilcev PGD Komen zahvaljujemo Radiu Robin za povabilo.

07. 09. 2022

Sprejem pri predsedniku države RS

V sredo 7. septembra 2022, je predsednik republike Borut Pahor na Brdu pri Kranju v znak hvaležnosti sprejel gasilce, prostovoljce in druge sodelujoče pri gašenju požarov v naravnem okolju na Krasu, največjih v zgodovini Slovenije. Posameznikom, katere je poimenoval junake, ki se borijo s požari ter ščitijo ljudi in njihovo premoženje, je vročil priznanje “Jabolko navdiha” katerega je v imenu vseh prevzel Simon Vendramin, poveljnik Gasilske enote Nova Gorica in vodja intervencije na Krasu.

Iz PGD Komen so se slovesnosti udeležili trije gasilci.

01. 09. 2022

Obisk OŠ Komen ob prvem šolskem dnevu

Ob prvem šolskem dnevu smo gasilci PGD Komen obiskali osnovno šolo Komen in na štirih točkah predstavili delovanje društva in gasilstva nasploh.

Na točkah so otroci spoznavali gasilka orodja in opremo, se poigrali na gasilskem poligonu, spoznali vozilo GVC-1, si pogledali slike iz zadnjega velikega požara KRAS 2022, spoznali kombinirano hidravlično orodje, katerega uporabljamo na tehničnih intervencijah, poslušali kratko predstavitev društva in si ogledali naše intervencijske obleke.

Točke so obiskali vsi učenci in učitelji osnovne šole, ter vzgojitelji in otroci vseh starosti iz vrtca.

 

29. 08. 2022

Obisk Radia 1 – klepet v jutranji oddaji Denis Avdić Show

29.08.2022 so se trije predstavniki PGD Komen odzvali na povabilo Radia 1. Med jutranjo oddajo Denis Avdić Show so v živo pripovedovali o dogajanju na največjem požaru v Sloveniji, ki je opustošil Kras ter poklepetali z voditelji oddaje. Na koncu obiska, so zaposlene presenetili z simboličnimi darili iz PGD Komen.
Še enkrat se v imenu gasilcev PGD Komen zahvaljujemo Radiu 1 za povabilo ter njihovo donacijo in vse dobrodelno delo katerega opravljajo!

Oddajo si lahko ogledate na povezavi: https://fb.watch/fcUKfbO0yu/

19. 08. 2022

Zahvala KRAS 2022

05. 07. 2022

Podpisan sporazum o čezmejnem sodelovanju

Podpisan sporazum o čezmejnem sodelovanju

V torek, 5. julija je župan Občine Komen, mag. Erik Modic skupaj z ostalimi župani podpisal
»Sporazum o sodelovanju med gasilci na obmejnem območju med Republiko Slovenijo in Republiko
Italijo«.
Namen sporazuma je nudenje medsebojne pomoči za učinkovitejše ukrepanje v primeru hitrih
intervencij (požari v naravnem okolju, ki predstavljajo nevarnost za ljudi, premoženje in objekte,
požari v urbanem okolju, industriji in prometnih sistemih, prometne nesreče, naravne nesreče,
nesreče z nevarnimi snovmi, nesreče tehničnega značaja, …) na obmejnih območjih in obsega
obmejni pas v širini do 20 km, od katerih je 10 km na italijanskem ozemlju in 10 km na slovenskem
ozemlju, vzdolž celotne državne meje med Republiko Italijo in Republiko Slovenijo.
Sporazum je podpisan vendar še ni dokončno v operativni rabi, saj je potrebno na Slovenski strani
urediti še problematiko s priznavanjem internih vozniških dovoljenj Italijanskih gasilcev.
Več si lahko preberete tukaj:
https://www.gov.si/novice/2022-07-05-sporazum-o-sodelovanju-med-gasilskimi-enotami-na-obmejnem-obmocju-med-italijo-in-slovenijo/

05. 07. 2022

Poslovil se je nekdanji župan Občine Komen Danijel Božič

Poslovil se je nekdanji župan Občine Komen Danijel Božič

V torek, 5. julija 2022 je v 64. letu starosti po bolezni umrl nekdanji župan Občine Komen, Danijel Božič.

V letih 1986 do 1997 je nabiral raznovrstne politične izkušnje, krajša obdobja se je ukvarjal tudi z novinarstvom. Leta 2010 je kandidiral za župana Občine Komen. Funkcijo župana je opravljal en mandat, do leta 2014.

Smrt nekdanjega župana je izguba za vse, ki so ga poznali, spoštovali in cenili ter se skupaj z njim veselili doseženih ciljev in uspehov.

Spoštovani Danijel, »Lepo je delati z človekom, ki misli trezno, govori jasno , drži besedo in nima skritih namenov«. In kot takšnega te bomo ohranili tudi mi gasilci.

https://www.primorske.si/slovenija/umrl-je-danijel-bozic?utm_source=most_read_lnk&utm_medium=most_read&utm_campaign=most_read&pk_campaign=most_read&pk_source=most_read_lnk&pk_medium=most_read

 

 

30. 06. 2022

Poletje na Krasu, Kobjeglava

V četrtek 30. junija so naši gasilci obiskali dogodek Poletje na Krasu, ki ga je organizirala Športna zveza Komen v Kobjeglavi. Na kratko so udeležencem predstavili vozilo GCGP-3. Po končani predstavitvi so gasilci otroke presenetili z vodno zabavo.

23. 06. 2022

Vaja evakuacije – vrtec Štanjel

V četrtek 23. junija smo gasilci PGD Komen v sodelovanju z vodstvom vrtca Štanjel izvedli evakuacijo vrtca.

Evakuacija se je začela z simulacijo požara v kuhinji vrtca. Med izvedbo evakuacije smo gasilci ocenjevali ravnanje zaposlenih in učencev. Evakuacija se je končala, ko so bili vsi zaposleni in otroci zbrani na sprejemnem mestu in prešteti.
Po evakuaciji smo gasilci vsem zbranim pojasnili kdaj se izvaja evakuacija, kdo jo izvaja, namen evakuacije, pravilno gibanje in zakaj je pomembno da se vsi zberemo na zbirnem mestu.

Na koncu smo otrokom in zaposlenim prestavili vozilo GVC-1 in jih nato presenetili z vodno zabavo. Otroci so bili nad presenečenjem zelo navdušeni in veseli.