PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Statistika za leto 2003

Na operativnem področju je bilo leto 2003 izredno neugodno za gasilce. Sušno obdobje je že v zgodnji pomladi, ki se je nadaljevalo tja do konec avgusta, bilo posledica, da v letu 2003 beležimo za 100% več intervencij glede na povprečja prejšnjih let. V letu 2003 smo posredovali kar v 72 primerih in sicer:

1. Požari na objektih 2 intervencije
2. Požari na prometnih sredstvih 1 intervencija
3. Tehnične intervencije 2 intervencije
4. Požari v naravnem okolju 62 intervencij
5. Druge 2 intervenciji
6. Lažne 3 intervencije
INTERVENCIJE:

Največkrat smo posredovali v občini Komen 62-krat, v občini Sežana 6-krat, v občini Divača 1-krat, v občini Hrpelje-Kozina 1-krat, v občini Miren-Kostanjevica 1-krat in 1 intervencijo beležimo v občini Nova Gorica. Na intervencijah smo opravili 4.334 prostovoljnih delavnih ur, kar znaša po ceniku GZS skoraj 70.939,74 € (17.000.000 sit).

Razmere na Krasu so v drugi polovici julija postale kritične. Požari so se pojavljali vsak dan tako, da smo imeli gasilci polne roke dela. Z skupnimi močmi s pomočjo ZGRS Sežana ter pripadnikov civilnega služenja smo uspevali začetne, kakor tudi že razvite požare omejiti preden se bi lahko razvili v katastrofalni požar. In samo vprašanje časa je bilo, koliko časa se bomo še uspešno spopadali z rdečim petelinom.

In zgodil se je največji požar v naravnem okolju v RS, to kar KRAS še ni doživel.

30. julija 2003 je požar z vso svojo silovitostjo prešel državno mejo pri mejnem prehodu Klariči. Gasilci predvsem iz domače zveze so se spopadli z vsemi silami, kajti obraniti je bilo potrebno vsako domačijo in to nam je tudi tokrat uspelo, ni nam pa uspelo ubraniti narave. Požar je upepelil 1.048 ha površine v naravi. To je bil res pravi boj, boj z vročino, dimom, neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi iz I. svetovne vojne. Nismo pustili in 9. avgusta smo uspeli, ko so se vse aktivnosti na požarišču končale.

Na pomoč pri gašenju katastrofalnega požara so prišli tudi gasilci iz ostalega dela Slovenije.

Nekateri člani PGD Komen so v letu 2003 opravili preko 170 prostovoljnih ur na intervencijah. Povprečno pa smo opravili po 79 prostovoljnih ur na intervencijah.

Poveljnik PGD Komen:
Boris Budal