PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Letošnje intervencije

07. 11. 2021 ob 16:47 uri

30. Prometna nesreča, Komen – Gorjansko

ReCo Postojna nas je obvestil o prometni nesreči motorista na začetku vasi Gorjansko iz smeri Komna. Na lokaciji smo ugotovili, da je v nesreči motorist poškodovan. Skupaj s poklicnimi gasilci ZGRS Sežana smo požarno in prometno zavarovali kraj dogodka ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev. Ob prihodu reševalcev smo jim nudili pomoč pri imobilizaciji in prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo ter policiji nudili razsvetljavo kraja dogodka. Poškodovanega motorista so reševalci odpeljali v bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Na intervenciji je sodelovalo 7 gasilcev PGD Komen z enim vozilom, trije poklicni gasilci ZGRS Sežana z enim vozilom, policisti PP Sežana in reševalna ekipa NMP Sežana. V gasilskem domu je bilo v pripravljenosti 14 gasilcev.

02. 11. 2021 ob 11:18 uri

29. Odpiranje vrat, Komen

ReCO Postojna nas je obvestil, da je zdravnica zaprosila za odpiranje vrat v Komnu zaradi obolele osebe. Na lokaciji smo v prisotnosti delavcev socialne službe in zdravnice ZD Komen odprli vrata stanovanja. Na kraju je bila prisotna tudi policija. Na intervenciji je sodelovalo 6 gasilcev iz PGD Komen. V gasilskem domu je bilo v pripravljenosti še 5 gasilcev.

30. 10. 2021 ob 17:29 uri

28. Odstranjevanje sršenov, Sveto

Občan nas je obvestil, da ima sršenje gnezdo v drevesu. Na lokaciji smo ugotovili, da sršeni ogrožajo mimoidoče. Gnezdo smo odstranili. Na intervenciji so sodelovali trije gasilci PGD Komen z enim vozilom.

15. 09. 2021 ob 10:08 uri

27. Tehnična pomoč, Komen – Krajna Vas

Obveščeni smo bili, da se je na cesti Komen – Krajna Vas prevrnila prikolica z grozdjem in da je cestišče nevarno spolzko. Ko so lastniki dvignili in odstranili prikolico smo cestišče temeljito oprali z veliko količino vode. Na intervenciji je sodeloval en gasilec PGD Komen z enim vozilom.

14. 09. 2021 ob 17:38 uri

26. Požar v naravi, Komen – Branik

ReCo Postojna nas je obvestil o požaru v naravi med vasjo Komen in Branik. Na lokaciji smo ugotovili, da je požar zajel večjo travnato površino. Požar smo omejili, pogasili in rob požarišča temeljito zalili z vodo. Pogorelo je cca 2ha travnate površine. Na intervenciji je sodelovalo 17 gasilcev PGD Komen s 4 vozili, dva poklicna gasilca ZGRS Sežana z enim vozilom in policisti PP Sežana.

09. 09. 2021 ob 16:40 uri

25. Požar v naravi, Vale

ReCO Postojna nas je obvestil, da pri vasi Vale gorijo bale sena. Na lokaciji smo ugotovili, da gori kup vejevja in trave. Požar smo omejili in pogasili. Pogorelo je okrog 30m2 travnate površine. Na intervenciji je sodelovalo 14 gasilcev PGD Komen s tremi vozili in policisti PP Sežana. V gasilskem domu je bilo v pripravljenosti še 6 gasilcev.

07. 09. 2021 ob 19:56 uri

24. Tehnična pomoč, Čehovini

Občan v vasi Čehovini nas je obvestil, da je odkril sršenje gnezdo. Na lokaciji smo ugotovili, da sršeni ogrožajo stanovalce zato smo gnezdo odstranili in uničili. Na intervenciji je sodelovalo 5 gasilcev PGD Komen z enim vozilom.

17. 08. 2021 ob 11:17 uri

23. Požar v naravi – Brestovica pri Komnu

ReCO Postojna nas je obvestil o požaru v naravi nad vasjo Brestovica pri Komnu. Požar je divjal na težko dostopnem, strmem, zelo poraščenem terenu in se je zaradi močnega vetra hitro širil.

Glede na razmere smo se odločili aktivirati dodatne enote iz Kraške gasilske zveze, Gasilske zveze Šempeter – Nova Gorica, Gasilske zveze Goriške, poklicnih gasilskih enot ZGRS Sežana in JZGRD Nova Gorica, poveljnika Kraške gasilske zveze, ki je prevzel vodenje intervencije in večje poveljniško vozilo Gasilske zveze Slovenije PV-2. O požaru je bil obveščen Zavod za gozdove, Kraški vodovod, policija in župan Občine Komen. Pri gašenju nam je pomagal tudi helikopter SV. Za oskrbo gasilcev in ostalih udeležencev na požaru je bil aktiviran občinski štab CZ Občine Komen. Požar smo s skupnimi močmi do konca večera omejili, ponoči je na požarišču ostala požarna straža PGD Komen. Drugi dan 18. 8. so se aktivnosti na požarišču nadaljevale. Glavne naloge so bile spremljanje in aktivno zalivanje požarne linije. Površina požara je ocenjena na 7ha. Skupno je v dveh dneh na intervenciji sodelovalo preko 260 gasilcev s 60 vozili. Pri gašenju požara se je poškodoval en gasilec, ki že okreva v domači oskrbi. Iz našega društva se je intervencije v dveh dneh udeležilo 43 gasilcev z štirimi vozili.

Prostovoljno gasilsko društvo Komen izreka zahvalo vsem gasilskim društvom, ki ste priskočili na pomoč pri gašenju požara. Prav tako gre velika zahvala OŠCZ Občine Komen za logistično podporo, domačinom, ki so nudili pijačo in prigrizke in ostalim, ki ste kakorkoli pripomogli pri gašenju požara.

17. 08. 2021 ob 09:32 uri

22. Vetrolom – Komen

ReCO Postojna nas je obvestil, da je občanu v Komnu močan veter poškodoval dimnik. Na lokaciji smo ugotovili, da je veter odkril streho nadstreška, ki je nato obvisela na dimniku. Najprej smo zavarovali konstrukcijo in dimnik, nato odstranili konstrukcijo in na koncu še poškodovano kapo dimnika. Za pomoč pri saniranju strehe smo zaprosili gasilsko enoto ZGRS Sežana z vozilom za gašenje in reševanje iz višin. Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Komen z dvema voziloma in en poklicni gasilec ZGRS Sežana z enim vozilom. V gasilskem domu je bilo v pripravljenosti še 5 gasilcev.

12. 08. 2021 ob 13:00 uri

21. Medržavna pomoč pri gašenju požara v naravi – Severna Makedonija

  1. NAPOTITEV:

V sredo 4. avgusta 2021 je ob 13.00 uri iz Logističnega centra ZIR Ljubljana, skladišče Roje na pot proti Severni Makedoniji krenila prva enota gasilcev. Na Severno Makedonski meji so bili v četrtek ob 7.00 zjutraj kjer jih je pozdravil direktor Direkcije za zaščito in reševanje Republike Severna Makedonija Bekim Maksuti. Od meje so se odpravili proti vasi Berovo, kamor so prispeli okrog 13.00 ure. Po nastanitvi in okosil so se razdelili v dve skupini. Ena skupina je počivala za nočno izmeno, druga skupina pa je že pričela z gašenjem požara, ki so ga tamkajšnje oblasti poimenovale »Požar Berovo«.

Požar je ob prihodu gasilcev obsegal več 1000ha. Gašenje požara je bilo izjemno zahtevno. Temperature so se povzpele do 40°C, zračna vlaga pa je bila pod 20%. Zaradi vrste rastja je imel požar izjemno intenziteto, zaradi vetra, zračnih vrtincev se je požar še lažje širil. Veliko nevarnost pri gašenju je predstavljal zahteven teren in nepredvidljiv veter, ki je pogosto spreminjal smer, požarni preskoki pa so se dogajali tudi na razdalji 100m. Požar je neposredno ogrožal večje vasi Pehchevo, Machevo, Budinarci in več manjših vasi.

Naloga gasilcev je bila primarno varovanje ljudi, premoženja in gašenje požara. Gasilci so bili na terenu vsaki dan, v povprečju 14 ur, zadnji dan celo 22ur. Pri gašenju so jim pomagali domačini, vojska in policija. Poleg slovenskih gasilcev so na požaru delovali še Avstrijski in Bolgarski gasilci. Gašenje požara je potekalo tudi iz zraka. Do konca napotitve prve enote, ki je trajala 7 dni je gasilcem uspelo požar celo omejiti in ustaviti širjenje. V ponedeljek 9. avgusta so si delo slovenskih gasilcev na terenu ogledali tudi predstavniki slovenskega veleposlaništva v Severni Makedoniji.

V sredo 11. avgusta je na požar prispela nova enota gasilcev in prevzela naloge od prve enote, ki se je v slovenijo vrnila v četrtek 12. avgusta.
Prva enota gasilcev je skupno štela 47 gasilcev in pripadnikov CZ, ki so delovali s skupno 17 vozili. Iz našega društva so se skupno odzvali trije člani (dva gasilca kot člana PGD Komen in eden kot poklicni gasilec ZGRS Sežana).

 

2. NAPOTITEV:

V torek 10. avgusta 2021 je Logističnega centra ZIR Ljubljana, skladišče Roje na pot proti Severni Makedoniji krenila druga enota gasilcev, ki je v Berovo prispela v sredo 11. avgusta. Po predaji informacij s prvo enoto je druga enota nadaljevala z gašenjem požara Berovo.

Ker je prva enota požar omejila in lokalizirala je bila glavna naloga druge enote spremljanje stanja požara in gašenje morebitnih ponovitev požara. V obdobju med izvajanjem nalog na samem požaru so se gasilci odzvali še na požar deponije in požar objekta v vasi. Zahvaljujoč hitremu posredovanju se požar hiše ni razširil na okoliške objekte. Med svojim delovanjem so slovenski gasilci redno sodelovali in usklajevali svoje delo z lokalno skupnostjo, lokalnimi in avstrijskimi gasilci, ki so tudi delovali na požaru.

V soboto 14. avgusta je bila intervencija zaključena, tako se je tudi druga enota odpravila proti Sloveniji kamor so prispeli v nedeljo 15. avgusta.

Druga enota gasilcev je štela 42 gasilcev in 9 pripadnikov Civilne zaščite, ki so nudili podporo. Iz našega društva so se intervencije udeležili 3 člani (dva gasilca kot prostovoljna gasilca PGD Komen in en gasilec kot poklicni gasilec ZGRS Sežana).

Članice in člani PGD Komen vsem gasilcem in pripadnikom CZ iskreno čestitamo za dobro in predvsem varno opravljeno delo!