PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Mladina v letu 2013

06. 12. 2013

Okraševanje prostorov PGD Komen

V petek 6. 12 2013 je gasilska mladina PGD Komen okrasila klubski prostor PGD Komen.

Zbrali smo se ob 18 uri, pionirji so se odpravili izdelovat okrasne verige med tem, pa so mladinci okraševali dve novoletni drevesci. Drevesi smo okrasili s ročno izdelanimi okraski, ki so jih pionirji izdelali na prejšnjih vajah. Ko so pionirji zaključili z izdelovanjem verig smo jih obesili po stropu klubskega prostora.

Na koncu smo naše najmlajše člane še obdarili in jim zaželeli obilo sreče in zdravja v letu 2014.

 

06. 12. 2013

Mladinci spoznavali dejavnost – potapljač

V petek 6. 12 2013 je gasilska mladina PGD Komen okrasila klubski prostor PGD Komen.

Zbrali smo se ob 18 uri, pionirji so se odpravili izdelovat okrasne verige med tem, pa so mladinci okraševali dve novoletni drevesci. Drevesi smo okrasili s ročno izdelanimi okraski, ki so jih pionirji izdelali na prejšnjih vajah. Ko so pionirji zaključili z izdelovanjem verig smo jih obesili po stropu klubskega prostora.

Na koncu smo naše najmlajše člane še obdarili in jim zaželeli obilo sreče in zdravja v letu 2014.

 

17. 10. 2013

Predstavitev gasilnih aparatov ob kostanjevem pikniku

Letošnja tema meseca požarne varnosti je uporaba gasilnih aparatov. Zato smo se mentorji PGD Komen odločili, da naši mladini predstavimo te gasilne pripomočke. Predstavitev smo izvedli na rednih vajah gasilske mladine in sicer v četrtek 17. 10. 2013.

Mladinci in pionirji so s svojimi mentorji najprej obnovili svoja znanja iz požarnih razredov, vrste gasilnikov, ki jih poznamo in njihovo uporabo. Teoretičnemu delu je sledila še praksa. Mentorji smo tako za praktičen del prikazali uporabo gasilnega aparata na pravem ognju. Po demonstraciji so se z uporabo gasilnega aparata preizkusili še vsi mladinci in mladinke. Pionirji so praktičen del samo opazovali.

Mesec oktober pa ni samo mesec požarne varnosti, ampak tudi čas pečenega kostanja. Zato smo si po vajah privoščili še obilen kostanjev piknik.

 

12. 10. 2013

Gasilsko mladinsko tekmovanje OK regije v Pivki

V soboto 12. 10. 2013 je v Ilirski Bistrici potekalo mladinsko gasilsko tekmovanje Obalno kraške regije. Na tekmovanje so se z tretjim doseženim mestom na tekmovanju KGZ v Sežani uvrstili tudi ena ekipa pionirjev PGD Komen.

Tekmovalni dan se je za naše pionirje začelo ob 9:30 z zborom v gasilskem domu, kjer so se pogreli s toplim čajem nato pa se počasi odpravili proti Ilirski Bistrici. Vožnja do tekmovanja je trajala dobro uro, ta čas pa smo vsi skupaj izkoristili za zadnje ponovitve pravil in vaj. Kljub dežju, ki nas je zalival od jutra smo vsi bili skoncentrirani na tekmovanje.

Tekmovalne discipline, ki so čakale naše pionirje so bile sledeče: vaja z vedrovko, štafeta s prenosom vode in razvrščanje. Vse tri vaje so naši pionirji opravili odlično saj niso dobili niti ene kazenske točke.

Pred razglasitvijo rezultatov smo se vsi skupaj okrepčali na kosilu, ki nam ga je pripravil organizator.

Po kosilu je sledila razglasitev rezultatov. Kljub odlično opravljenim vajam, je bila naša ekipa pionirjev malce počasnejši od konkurence, tako da smo na koncu dosegli tretje mesto. Kljub temu smo z rezultatom zelo zadovoljni, saj so se s tem naši pionirji uvrstili na državno tekmovanje! Našim najmlajšim gasilcem in gasilkam zato iskrene čestitke v imenu vseh članov PGD Komen!

Odličen rezultat smo ob vrnitvi v gasilski dom proslavili še s sadnim šampanjcem.

 

12. 09. 2013

Prve vaje mladincev PGD Komen po poletnem odmoru

V četrtek 12. 9. 2013 smo z mladinci začeli prve vaje gasilske mladine po poletnih počitnicah.

Glede na to, da je za nami naporna sezona požarov v naravi smo se odločili, da bomo z mladinci temeljito očistili vozilo GVGP – 1. V ta namen smo najprej vozilo izpraznili, pregledali in očistili orodja. Nato smo še odvili cevi jih pregledali in očistili. Očistili smo tudi nadgradnjo vozila (notranjost boksov). Temu je sledilo še čiščenje potniškega prostora vozila in šip. Na koncu smo vozilo še oprali in opremo ponovno pospravili na mesto.

Take vaje so za našo mladino odlične saj tako ponovijo poznavanje vozil in opreme, hkrati pa spoznavajo kako se vzdržuje vozila.

 

22. 06. 2013

Zaključno druženje mladine PGD Komen 2013

V soboto 22. junija smo mentorji PGD Komen za naše najmlajše člane pripravili zaključno druženje mladine PGD Komen. Zaključno druženje mladine PGD Komen 2013

Druženje smo začeli z zborom v vasi Lipa od koder smo se odpravili na Trstelj. Po prihodu na Trstelj smo pri planinski koči odigrali nekaj iger nogometa, čemur je sledil piknik. Po pikniku smo pripravili zabavne igrice in sicer kotaljenje gume med ovirami, potovanje gasilske gosenice med ovirami in štafeta z vodo.

Že med izvajanjem gasilskih iger nas je pozdravljalo zahajajoče sonce, ki je hkrati napovedovalo zadnji del našega druženja. Namreč, ko je padel mrak smo se odpravili na vrh Trstelja, kjer nas je čakal astronom s teleskopom. Predstavil nam je hobi astronomije in nam omogočil bližji pogled na našo Luno in planet Saturn.

Za zaključek smo izvedli še nočni pohod iz Trstelja. Druženje smo začeli ob 18:00uri in ga zaključili ob polnoči.

 

20. 06. 2013

Zaključna vaja mladincev PGD Komen 2013

Mentorjem PGD Komen so mladinci že večkrat izrazili prošnjo, da bi jim za zaključek leta pripravili vajo iz posredovanj pri požarih na objektih.

V letošnjem letu smo se odločili, da jim željo izpolnimo. Preden smo izvedli vajo, smo zadnjih nekaj vaj mladincev posvetili ponavljanju opreme in gasilskih veščin, ki jih moramo poznati pri tovrstnih posredovanjih. Tako so mladinci obnovili poznavanje vozila GVC 16/25, radijskih zvez in uporabe radijskih postaj, trodelni napad,…

Zaključno vajo smo izvedli v četrtek 20. junija 2013, pri vaji je sodelovalo osem mladincev PGD Komen in štirje mentorji, ter vozili GVGP – 2 (ki je bil uporabljen za GVC 16/25) in GVGP – 1. Vajo smo izvedli v delovni lopi, ki nam jo je prijazno odstopil član našega društva za kar se mu zahvaljujemo. Vaja je predvidevala, da je prišlo do požara v delovni lopi. Mladinci so morali požar pogasiti in preiskati prostor.

Skupno smo izvedli tri vaje, pri tem pa so si mladinci menjevali vloge, kot so vodja intervencije, strojnik, napadalna skupina,… Vsako vajo smo mentorji tudi analizirali in jih opozorili na napake.

Na koncu vaje je zbrane mladince nagovoril tudi namestnik poveljnika PGD Komen in jih pohvalil za pokazano znanje in ves vložen trud.

 

15. 03. 2013

Zbor mladih PGD Komen 2013

V petek 15. marca je v sejni sobi PGD Komen potekal zbor mladih PGD Komen.

Zbor mladih se je začel ob 18:00 uri z uvodnim pozdravom predsednika mladinske komisije PGD Komen potrditvijo dnevnega reda in izvolitvijo organov zbora.

V nadaljevanju so sledila poročila mladinske komisije PGD Komen, ki ga je podal predsednik mladinske komisije PGD Komen, poročilo o delu mladincev 2012, ki ga je podal predstavnik mladincev Jan Peric in poročilo predstavnika pionirjev, ki ga je podal Anej Ščuka.

Temu je sledilo še poročilo verifikacijske komisije. Po slišanih poročilih je sledila razprava na poročila in sprejem poročil. Ko je zbor mladih sprejel poročila, je predsednik mladinske komisije predstavil plan dela z mladimi v PGD Komen za leto 2013, ki ga je zbor mladih po razpravi soglasno sprejel.

V zaključku so nas s svojim nagovorom pozdravila še predsednik PGD Komen in vršilec dolžnosti poveljnika PGD Komen.

Po uradnem delu je sledilo druženje ob pici, zbor mladih se je zaključil ob 20:00 uri.

 

24. 01. 2013

Vaje iz prve pomoči za mladince

V četrtek 24. januarja 2013 smo z mladinci PGD Komen izvedli vaje iz prve pomoči. Vaje smo izpeljali ob pomoči reševalca iz NMP Sežana. Mladinci so ponovili znanje iz oskrbe ran, zvinov,…

Ponovili so postopke za ugotavljanje nezavesti, položaj za nezavestnega in temeljne postopke oživljanja.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo reševalcu Andražu Žiberna za pomoč pri izvedbi vaj.