PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Mladina v letu 2016

12. 12. 2016

Okraševanje gasilskega doma

V petek 9. decembra 2016 so se mentorji in gasilska mladina zbrali na zadnjih vajah v letu 2016. Tako kot vsako leto so okrasili prostore gasilskega društva z okraski, ki jih je mladina izdelala na zadnjih vajah. Postavili so tudi dve božični drevesci v garderobi in klubskemu prostoru.
Po okraševanju se je mladina zbrala v sejni sobi, kjer jih je obiskal Sveti Miklavž. Po uvodnem pozdravu je Miklavž vse skupaj obdaril s sadjem, sladkarijami in koledarjem PGD Komen. Na koncu pa je sledilo veliko presenečenje saj jim je Miklavž prinesel novo maskoto PGD Komen z imenom »Krtek«, ki bo naše gasilce spremljala na tekmovanjih.

05. 11. 2016

Mladina izdelovala novoletne okraske

V mescu novembru so mentorji PGD Komen izvedli več vaj na katerih je gasilska mladina izdelovala novoletne voščilnice v katere smo zapisali novoletna voščila in jih poslali občinam, zvezam, društvom in ostalim poslovnim partnerjem s katerimi društvo sodeluje. Poleg voščilnic je mladina izdelala novoletne okraske, s katerimi smo ustvarili praznično vzdušje v gasilskem domu.

29. 10. 2016

Kostanjev piknik 2016

V soboto 29. oktobra 2016 smo mentorji PGD Komen organizirali kostanjev piknik. Kot vsako leto smo piknik izkoristili za prikaz uporabe ročnih gasilnih aparatov.
Mladinci in pionirji so z mentorji najprej obnovili znanje iz tipičnih gasilnih aparatov, ki so v uporabi. Ponovili so oznake, področja uporabe in način uporabe. Po kratki predstavitvi smo izvedli praktične vaje. Tako so čisto vsi mladinci preizkusili uporabo gasilnega aparata in z njim pogasili pravi ogenj. Pionirji, ki so za take vaje še nekoliko premajhni so vaje opazovali. Po zaključki vaj smo se vsi skupaj najedli pečenega kostanja, ki so ga med izvedbo vaj pekli mentorji.

15. 10. 2016

Mladinci na obisku v RP Komen

V soboto 15. oktobra 2016 smo v sodelovanju z Elektro Primorska organizirali ogled prenovljene razdelilno transformatorske postaje Komen v Komnu. Mladincem je rajonski delavec Elektro Primorske predstavil kakšen namen sploh ima postaja in kako deluje. Skozi voden ogled smo spoznali celotno postajo. Videli smo razdelilne omarice, transformator, daljinsko vodene odklopnike in mnogo drugega. Po ogledu prostorov je sledila še prestavitev delovnega vozila in opreme. Ob tej priložnosti izrekamo zahvalo Elektro Primorski in njenemu predstavniku Mitja Bandlju za organizacijo in izvedbo ogleda.

14. 10. 2016

Pionirji spoznavali IDA

V petek 14. oktobra 2016 so potekale vaje naših najmlajših članov pionirjev. Na vajah so pionirji pobliže spoznali izolirne dihalne aparate. Na vajah so pionirji spoznali delovanje naprav, področje uporaba, čas trajanja, tečaj ki ga moramo gasilci opraviti in podobno. Kot pravi gasilci so IDA pionirji na koncu vaj tudi preizkusili. Najmlajši so skozi masko zajeli nekaj vdihov, tisti malo večji pa so si aparat tudi nadeli. S tovrstnimi vajami poskušamo gasilci naši mladini postopoma predstaviti opremo, ki jo uporabljamo oziroma, ki jo bodo tudi oni uporabljali, ko bodo enkrat postali gasilci.

01. 10. 2016

Mladinci spoznavali osebno zaščitno opremo

V soboto 1. oktobra 2016 so mladinci spoznavali osebno zaščitno opremo, ki jo gasilci uporabljamo na intervencijah. Poudarek smo vaj je bil na zaščitnih oblekah. Mentorji smo jim predstavili težko ognjevarno obleko za najzahtevnejše intervencije in lažjo obleko za gašenje požarov v naravi. Mladinci so se na koncu tudi preizkusili v oblačenju, in sicer tako, da smo jim najprej povedali, za kakšno intervencijo gre, nato pa so si morali izbrali ustrezne obleke in ostalo opremo. Predstavljeno opremo so tako lahko preizkusili vsi mladinci.

30. 09. 2016

Pionirji spoznavali radijske postaje

V petek 30. septembra 2016 so potekale redne vaje pionirjev. Na vajah so pionirji spoznavali radijske postaje. Spoznali so, kakšne radijske postaje poznamo, kako jih uporabljamo in zakaj so za nas gasilce tako pomembne. Na koncu vaj so radijske postaje tudi preizkusili.

30. 09. 2016

Pionirji spoznavali osebno zaščitno opremo

V petek 16. septembra 2016, smo našim najmlajšim članom predstavili osebno zaščitno opremo in druge uniforme, ki jih gasilci uporabljamo. Pionirji so spoznali ognjevarno obleko, lažjo obleko za gašenje požarov v naravi, dežno obleko, obutev in obe vrsti čelad, ki jih gasilci uporabljamo pri svojem delu. Na koncu smo jim predstavili še delovno obleko za raznovrstne priložnosti, kot so npr. požarne straže in paradno uniformo, ki jo gasilci uporabljamo za svečane priložnosti. Obleke so na koncu pionirji lahko tudi preizkusili.

17. 09. 2016

Mladinci spoznavali in očistili vozila

Vaje mladincev smo po poletnem oddihu začeli v soboto, 17. septembra 2016. Tako kot vsako leto smo tudi tokrat prve vaje začeli s čiščenjem vozil. Tako so otroci temeljito očistili vozili GVM – 1 in GVGP – 1, ki v poletnem času zaradi požarov v naravi spadata med najbolj obremenjena vozila. Mladinci so očistili notranjost vozil, vetrobranska stekla in vso opremo. Tovrstne vaje so za mladince odlična priložnost za spoznavanje vozil in opreme v njih. Mentorji smo jim bili ves čas na voljo in jim odgovarjali na vsa vprašanja glede opreme.

02. 07. 2016

2. taborjenje mladine PGD Štjak in PGD Komen

Tudi letos smo mentorji PGD Štjak in PGD Komen za naše najmlajše gasilce pripravili dvodnevno taborjenje. Naloga organizacije letošnjega tabora je pripadala našemu društvu. Tabor smo začeli v soboto, 2.7.2016 ob 12.00 uri z zborom v Tomačevici. Zbrano gasilsko mladino smo najprej porazdelili po skupinah, te pa predali mentorjem. V spremstvu mentorjev so se skupine odpravile na orientacijski pohod. Začetek pohoda je bil v Tomačevici pri vaškem domu, cilj pohoda pa v Komnu, kjer smo postavili tabor. Pohod je bil sestavljen tako, da so morale skupine slediti zemljevidu. Na poti so bile postavljene tri kontrolne točke kjer so skupine prikazale svoje znanje o gasilstvu.
Po prihodu v tabor smo se okrepčali ter se namestili v glavnem šotoru. Sledile so gasilske in vodne igre. Te smo zaključili s pravo vojno z vodnimi balončki in osvežitvijo v velikem bazenu, ki smo ga pripravili mentorji. Po večerji je sledila razglasitev rezultatov, podelitev medalj in športne igre.
Ko se je zmračilo smo še prižgali taborne ognje, na katerih smo pekli hrenovke. Ob tabornih ognjih in zvokih harmonike smo tudi zapeli.
V nedeljo smo se na jutranji telovadbi najprej razmigali, pojedli zajtrk in uživali v zadnjih trenutkih druženja. Veseli smo se odpravili na krajši sprehod do gasilskega doma, kjer so nas pričakali starši. Vsi zadovoljni, polni novih dogodivščin smo se poslovili in odkorakali poletnim počitnicam naproti.
Tabora se je udeležilo 38 otrok in 19 mentorjev, pri pripravi tabora so sodelovali mentorji in člani PGD Komen in PGD Štjak.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali pri organizaciji tabora.