PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Mladina v letu 2018

03. 11. 2018

Kostanjev piknik gasilske mladine 2018

V soboto 3. novembra 2018 so mentorji našega društva pripravili sedaj že tradicionalni kostanjev piknik.
Letos pa je bil piknik malce drugačen saj so bili na piknik vabljeni tudi starši. Med tem, ko so mentorji pekli kostanj je v sejni sobi vsem zbranim staršem in otrokom bilo predstavljeno delo z mladino.
Urša Trobec, ki vodi delo z mladimi v našem društvu, je staršem predstavila delo v preteklem letu, načrte za prihodnje leto in izpostavila nekaj vprašanj s katerimi se mentorji srečujemo pri svojem delu (termini vaj, tematike na vajah,…). Na koncu so lahko svoje mnenje podali še starši, kar je bilo tudi bistvo tega sestanka. Dobiti nekaj povratnih informacij s strani staršev.
Po sestanku so se vsi skupaj preselili v garažne prostore kjer je že dišalo po sveže pečenem kostanju.

23. 06. 2018

4.TABOR GASILSKE MLADINE PGD KOMEN IN PGD ŠTJAK

Tudi letos smo za najmlajše gasilce PGD Komen in PGD Štjak pripravili dvodnevni gasilski tabor, ki je potekal 23. in 24 junija v Komnu.

V soboto smo se zbrali za gasilskim domom v Komnu ter se v skupinah odpravili na orientacijski pohod, katerega cilj je bil tabor. Po nastanitvi in počitku smo se preizkusili v tekmovalnih gasilskih in zabavnih igrah. Presenečenje za otroke je bil obisk policista s policijskim psom, nemškim ovčarjem Medom in nam predstavil svoje delo. Vprašanj za policista nam ni zmanjkalo, najbolj zanimiva pa je otrokom bila oprema policista. Osvežili smo se v bazenu, ki so nam ga pripravili mentorji. Po večerji smo se družili pri različnih družabnih, športnih igrah in klepetu. Ko je padel mrak pa smo postavili in prižgali kresove, na katerih smo pekli penice in hrenovke.

V nedeljo smo se zbudili, pojedli zajtrk, se družili pri igrah in se sprehodili po bližnji okolici tabora. Pospravili smo tabor ter se odpravili do gasilskega doma, kjer so nas že pričakovali starši. Tabora se je udeležilo 34 otrok in 16 mentorjev. Mentorji PGD Komen smo tako zaključili delo z mladino in se prepustili poletnim počitnicam.

Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali pri organizaciji tabora.

Z gasilskim pozdravom
»NA POMOČ!«

Predsednica Komisije za delo z mladino PGD Komen
Urša Trobec

08. 06. 2018

Vaje pionirjev – poligon

V petek 8. junija 2018 so tudi naši pionirji imeli zadnje vaje pred poletnimi počitnicami.

Pripravili smo jim poligon z enim napadom in ovirami, katerega so morali v najkrajšem možnem času premagati in na koncu zbiti tarčo. Sodelovala sta po dva pionirja skupaj. Tako so se preizkusili v timskem delu, ki je za nas gasilce še kako pomembno.

Ker so se prav vsi super izkazali, smo po končanih vajah odšli na zaslužen sladoled.

 

01. 06. 2018

Vaje mladincev – izvedba intervencije

V petek 1. junija 2018 smo z mladinci izvedli zadnje vaje pred poletnimi počitnicami.

Skupaj s pomočjo mentorjev so prikazali izvedbo prave intervencije, na kateri so morali pogasiti dva goreča soda. Po prihodu na kraj dogodka, so se s svojim vodjo intervencije posvetovali kaj in kako in začeli z delom. Izvedli so dva napada, nadeli so si tudi dihalne aparate.  Goreče sode so pogasili in tako intervencijo uspešno zaključili.

Po zelo dobro opravljeni vaji, pa smo vsi skupaj odšli na zaslužen sladoled.

10. 03. 2018

Zbor mladih 2018

V soboto 10. marca 2018 je mladinska komisija skupaj z gasilsko mladino organizirala redni Zbor mladih PGD Komen.

Zbor je otovorila predsednica mladinske komisije, ki je predstavila dnevni red in predlagala delovno predsedstvo, ki je po izvolitvi tudi vodilo zbor mladih.

Zbrani starši in gasilska mladina so prisluhnili poročilom o delu v letu 2017, ki ga je za mentorje predstavila predsednica komisije za mladino, delo o pionirjih in mladincih pa so predstavili izbrani predstavniki, ki jih je mladina določila na prejšnjih vajah. Po poročilih je sledila razprava in sprejem poročil. Zbor mladih se je nadaljeval s predstavitvijo plana dela za leto 2018, ki ga je zbor mladih tudi potrdil.

Zbor mladih se je zaključil še z besedo staršev, ki so naklonili mentorjem in mladini nekaj pohvalnih in spodbudnih besed, za zaključek pa je zbrane nagovoril tudi podpredsednik gasilskega društva.

Po zaključku zbora je sledilo še druženje ob pici.

16. 02. 2018

Vaje prve pomoči za mladino PGD Komen

V petek 16. februarja in soboto 17. februarja 2018 smo za mladino PGD Komen pripravili obnovitev znanja prve pomoči. Pionirji so v petek obnovili znanje iz nudenja temeljnih postopkov oživljanja (TPO). Mladinci so obnovili obvezovanje ran, imobilizacijo, pristop do ponesrečene osebe, prenos poškodovanega na nosila ter zavarovanje poškodovanca na nosilih.

12. 01. 2018

Vaje mladincev – preventiva

V petek 12. januarja so potekale prve vaje mladincev v letu 2018. Tema vaj je bila požarna preventiva.
Z mladinci smo skozi pogovor ponovili kaj je požarna preventiva, kako lahko preprečimo požare in druge nevarnosti v domače okolju, katere sisteme za javljanje požarov poznamo, kako prepoznamo evakuacijske poti, kako ravnamo v primeru evakuacije, katere protipožarne ukrepe in sisteme srečamo v javnih zgradbah itd.
Posebej smo obnovili protipožarne ukrepe, evakuacijske poti in vrste gasilnikov, ki jih najdemo v Osnovni šoli Komen, ki jo večina naših mladincev tudi obiskuje.