PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Mladina v letu 2023

09. 12. 2023

Vaje mladine v decembru

V soboto 9.12 so potekale zadnje vaje naših najmlajših članov pionirjev in mladincev.
Ker so prazniki že pred vrati smo te vaje namenili okraševanju gasilskega doma. Pionirji so naredili snežake iz kartona, ki smo jih obesili po gasilskem domu. Mladinci so okrasili dve smrekice in postavili lučke pred vhod gasilskega doma.
Po končanem okraševanju smo se vsi skupaj zbrali v sejni sobi kjer smo mentorji otrokom namenili nekaj zaključnih besed. Presenetil nas je tudi eden od dobrih mož. Vsi smo se razveselili obiska Miklavža. Prebral nam je pismo in prinesel košaro daril za naše pridne otroke.

Tako smo zaključili naša srečanja v letu 2023. Vidimo se v novem letu.

27. 10. 2023

Vaje mladine v oktobru

V petek 27. oktobra so naši najmlajši pionirji imeli malo drugačne vaje. Skupaj z mentorji mladine so izrezovali buče katere so prinesli od doma za okrasitev okolice PGD Komen. Kdor je želel je bučo lahko odnesel domov.

V soboto 28. oktobra so mladinci na vajah spoznavali uporabo ročnikov, curkov, trodelni napad ter uporabo IDA- izoliranega dihalnega aparata.

14. 10. 2023

Orientacija mladine PGD Komen

V soboto 14. oktobra 2023 je potekala orientacija mladine PGD Komen iz Tomačevice do Komna.
Otroci so s pomočjo zemljevidov našli pot do Komna. Na poti so imeli tri kontrolne točke na katerih je bila poučna vsebina. Ob koncu uspešne orientacije je sledilo druženje.

 

07. 10. 2023

Srečanje mladine KGZ

V soboto, 7.10.2023, je v Divači potekalo srečanje mladine KGZ, ki ga je organiziralo PGD Divača. Srečanja se je udeležilo 22 mladincev in pionirjev, ki so skupaj z mentorji zjutraj z avtobusom štartali proti Divači. Ob prihodu smo se najprej posladkali z rogljički in toplim čajem. Sledil je postroj in pozdrav člana poveljstva KGZ, Andreja Kljuna.

Pionirji in mladinci so žrebali številke in se razdelili v skupine, ki smo jih vodili mentorji KGZ. Najprej so na pot proti Škocjanskim jamam krenili mladinci, za njimi pa še pionirji. Mladinci so si prvi vodeno ogledali jame, pionirji pa so se ta čas preizkusili na dveh poligonih. Nato smo se zamenjali in si še pionirji ogledali Škocjanske jame. Ker pa smo bili že kar utrujeni, nas je prišel iskati avtobus in nas zapeljal do Divače, kjer nas je čakalo kosilo.
PGD Divača se zahvaljujemo za odlično izpeljano druženje mladine.
09. 09. 2023

Uvodne vaje mladine v novem šolskem letu 2023-24

V soboto 09. septembra 2023 so se ponovno začele vaje gasilske mladine po poletnih počitnicah. Na uvodnih vajah so otrokom razkazali prostore društva ter jim na kratko opisali namen in uporabo posameznega prostora. Ob koncu ogleda prostorov so skupaj z mentorji pripravili načrte za delo v tekočem letu in izvedbo zaključne vaje.

Pionirčki so začeli z vajami 16. septembra. Ravno tako kakor mladinci so si skupaj z mentorji ogledali prostore društva ter spoznali njihov namen. Novim in starim članom se je na kratko predstavilo tudi vozila. Ob koncu ogleda so se na dvorišču društva preizkusili v prenosu vode ter izbijanju tarče z brentačo.

Tekmovalna ekipa pionirčkov pa je istega dne že pridno vadila za letošnjo državno tekmovanje.

 

10. 06. 2023

Zbor mladih PGD Komen 2023

V soboto 10. junija 2023 je gasilska mladina skupaj z mentorji pripravila Zbor mladih PGD Komen.

Zbor mladi je otvorila predsednica komisije za delo z mladino PGD Komen, ki je predstavila dnevni red zbora in predlagala delovno predsedstvo. Nato je vodenje zbora prevzelo delovno predsedstvo sestavljeno iz mladih gasilcev in gasilk PGD Komen.

Na zboru mladih so predsednica za delo z mladino, predstavnik mladincev in predstavnik pionirjev predstavili delo mladih v našem društvu v letu 2022 in plan dela za leto 2023.  Vse zbrane je ob zaključku pozdravil še poveljnik društva. Zbora mladih so se udeležili mladi gasilci in gasilke PGD Komen, njihovi starši, mentorji in vodstvo društva.