PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Mladina v letu 2017

07. 12. 2017

Okraševanje gasilskega doma

V četrtek 7. novembra 2017 je mladina PGD Komen okraševala gasilski dom.

Okraševanje doma je bilo razdeljeno na dva dela. Pionirji so pripravljali okraske in okraševali stene klubskega prostora, garderob in garaž. Mladinci so med tem okrasili dve novoletni drevesci, eno za klubski prostor in drugo za garderobe.

Po zaključku okraševanja je zbrano mladino presenetil Miklavž, ki je otrokom razdelil sladka darila in nove koledarje PGD Komen.

02. 12. 2017

Vaje mladincev – dimniški požari

V soboto 2. decembra 2017 so za mladince potekale redne vaje. Tematika tokratnih vaj so bili dimniški požari.

Mentorji so mladincem predstavili najpogostejše vzroke za dimniški požar, preventivno delovanje za preprečitev nastanka teh požarov in ustrezno ukrepanje, če do požara pride.
Mladincem je bila predstavljena tudi oprema in vozila, ki jih gasilci PGD Komen uporabljamo v premeru tovrstnih požarov.
Ob zaključku vaj so si mladinci opremo tudi ogledali.

30. 11. 2017

Pionirji izdelovali novoletne čestitke

V mescu novembru so naši pionirji na več vajah izdelovali novoletne čestitke. Z ročno izdelanimi čestitkami bo naše društvo voščilo vesele praznike in vse dobro v novem letu vsem društvom, občinam, ostalim reševalnim službam in drugim organizacijam s katerimi sodelujemo.

27. 10. 2017

Kostanjev piknik 2017

V petek 27. oktobra 2017 so mentorji PGD Komen organizirali tradicionalni kostanjev piknik za našo mladino.

Piknik je vsako leto organiziran v mesecu oktobru, ki vpada s časom kostanja in je hkrati tudi mesec požarne varnosti.

Tako smo tudi letos piknik izkoristili, da smo z mladino ponovili poznavanje ročnih gasilnih aparatov. V prvem delu vaj so mladi gasilci ponovili teoretično poznavanja (katere tipe poznamo, kje, kako in kdaj jih uporabljamo,..). Drugi del vaj je bil bolj praktične narave, v katerem je gasilska mladina tudi dejansko pogasila pravi ogenj. Na koncu vaj je sledil najslajši del v katerem je zadišalo po sveže pečenjem kostanju.

21. 10. 2017

Mladinci spoznavali opremo za dvigovanje bremen

V soboto 21. oktobra 2017 so potekale redne gasilske vaje mladincev.

Na tokratnih vajah so mentorji mladincem predstavili opremo, ki jo imamo v društvu za dvigovanje bremen – zračne blazine. Najprej so si mladinci opremo le ogledali, pri tem pa so jim mentorji razložili kdaj in kako se opremo uporablja. Nato so se v uporabi te opreme mladinci tudi preizkusili, pri čemer so bili breme kar oni sami.

13. 10. 2017

Vaje pionirjev – trodelni napad

V petek 13. oktobra 2017 so potekale redne vaje pionirjev. Na tokratnih vajah so pionirji obnavljali znanje iz trodelnega napada.
Mentorji so pionirjem najprej predstavili trodelni napad in ga postavili. Nato so bili na vrsti pionirji, ki so s pravimi gasilskimi armaturami in iz gasilskih vozil postavili cevovode in tri napade. Mentorji so jih pri delu spremljali in jim pomagali, da so delo varno in pravilno opravili.

07. 10. 2017

Srečanje mladine KGZ 2017

V soboto, 7. oktobra 2017 je na Štjaku potekalo Srečanje gasilske mladine Kraške gasilske zveze (KGZ). Srečanja se je udeležilo okrog 240 pionirjev, mladincev ter mentorjev iz vseh prostovoljnih društev v KGZ. Iz našega društva se je srečanja udeležilo 20 otrok in 4 mentorji.

Po pozdravu predsednika Komisije za delo z mladino PGD Štjak Patrika Seražina in predsednika Kraške gasilke zveze Dimitrija Dokića, so se prisotni z žrebom razdelili v mešane skupine po 10 otrok in 2 mentorja ter se odpravili na pohod. Med pohodom so bile točke, kjer so pionirji in mladinci preizkusili svoje spretnosti v razvijanju cevi, sestavljanju sestavljank, prepoznavanju gasilske opreme, iskanju priročnih gasilnih sredstev ter nošenju žogic. Po končanem pohodu, so se udeleženci okrepčali s kosilom ter se družili ob športnih igrah.  Sledila je razglasitev uvrstitev skupin, vsaka skupina je dobila simbolično nagrado. Pred zaključkom pa je zbrane nagovorila predsednica Komisije za delo z mladino KGZ Sanja Višinjevec.

V imenu celotne mladine in mentorjev PGD Komen izrekamo čestitke PGD Štjak
za odlično izpeljano srečanje. 

22. 09. 2017

Septembrske vaje pionirjev

V mesecu septembru so imeli naši pionirji dvojne vaje, na katerih so spoznavali osebno in skupno zaščitno opremo, ter svečane obleke gasilcev.

Prve vaje so bile namenjene osebni zaščitni opremi in svečanim oblekam. Pionirjem so mentorji predstavili obleko za požare v naravi in težko ognjevarno obleko za najzahtevnejše intervencije z vso pripadajočo opremo (rokavice, čelade,…). Na koncu so jim predstavili še gasilsko delovno in svečano obleko.

Na drugih vajah so pionirji spoznavali skupno zaščitno opremo, ki jo imamo v vozilu GVC 16/25. Med to opremo spadajo vrvi, pasi, izolirani dihalni aparati itd. Ob koncu vaj so pionirji z mentorji preizkusili uporabo zaščitnega pasu na lestvah.

Vaje so potekale v petek 8. in 22. septembra.

16. 09. 2017

Septembrske vaje mladincev

V mesecu septembru so imeli naši mladinci dvakrat vaje in sicer na temo požarov na objektih.

Na prvih vajah so se mladinci učili osnove trodelnega napada (postavitev trojaka, napajanje vozila, napadi iz trojaka,…).

Na drugih vajah so mladinci ponovili trodelni napad in se učili kako gasilci v pravih požarih preiskujemo prostore. Pri tem smo mladince opremili v prave gasilske obleke, ki jih uporabljamo izključno za učenje mladine. Mladinci so bili nad vajami zelo navdušeni zato bomo z njimi nadaljevali tudi v oktobru.

Vaje so potekale v soboto 2. in 16. septembra.

08. 07. 2017

3. TABOR GASILSKE MLADINE PGD KOMEN IN PGD ŠTJAK

Letos smo mentorji PGD Komen in PGD Štjak za našo mladino že tretjič zapored pripravili taborjenje. Taborjenje je potekalo 8. in 9. julija 2017 na Poljanah.
V soboto so se mentorji in otroci zbrali v dolini Raše, kjer so jim operativni gasilci PGD Štjak prikazali postopek gašenja avtomobila. Sledil je enourni pohod do tabora. Po osvežitvi in namestitvi so se otroci preizkusili v različnih gasilskih, zabavnih ter vodnih igrah. Po večerji je sledila osvežitev v bazenu, ki so ga pripravili mentorji. Ko se je zvečerilo, so si taborniki pripravili in prižgali taborne ognje, na katerih so pekli hrenovke.
V nedeljo so se zbudili, pojedli zajtrk, pospravili tabor ter se odpravili proti domu. Taborjenja se je skupaj udeležilo 40 otrok.
S taborjenjem smo mentorji PGD Komen zaključili delo z mladino in se prepustili poletnim počitnicam. Z našo mladino se zopet srečamo v septembru.

Mentorjem in mentoricam PGD Štjak se zahvaljujemo za gostoljubje in jim čestitamo za odlično pripravljeno taborjenje!