PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Mladina v letu 2014

05. 12. 2014

Okraševanje gasilskega doma 2014

V petek 5. 12. 2014 se je v gasilskem domu zbrala vsa gasilska mladina PGD Komen z nalogo novoletnega okraševanja gasilskega doma.

Za postavitev novoletnih dreves so poskrbeli mladinci, ki so drevesca okrasili z ročno izdelanimi okraski pionirjev. Okrasili so dve drevesci, eno za v klubski prostor in eno za sejno sobo. S sneženimi možmi, ki so jih izrezali in pobarvali pionirji so še dodatno okrasili okna in strope gasilskega doma.

Za konec so mentorji s prav posebnim Miklavžem vsej mladini podarili darilca.

 

28. 11. 2014

Obisk jamarske reševalne službe

Mentorji PGD Komen želimo, da se naša mladina zaveda, da v Sloveniji deluje veliko reševalnih služb na prostovoljni bazi.

V ta namen smo v petek 28. novembra 2014 povabili predstavnike Jamarske reševalne službe Sežana, da našim mladincem prestavijo svojo organizacijo, način dela, usposobljenost, opremo… Svojo predstavitev so popestrili z pripovedmi iz lastnih izkušenj.

 

28. 11. 2014

Pionirji izdelovali novoletne okraske

Vsako leto naši mentorji s pionirji poskrbijo, da je naš gasilski dom okrašen s pristnimi, ročno izdelanimi okraski. Tako so tudi v petek 28. 11. 2014 pionirji izdelovali letošnje okraske za novoletni jelki. Letošnji okraski bodo sneženi možje izdelani iz storžev.

21. 11. 2014

Pionirji spoznavali IDA

V petek 21. novembra 2014 so pionirji PGD Komen spoznavali izolirne dihalne aparate (IDA).

Mentorji so našim najmlajšim članom predstavili kako so aparati sestavljeni, njihove sestavne dele, delovanje in področja uporabe. Za konec je lahko čisto vsak pionir izolirni dihalni aparat tudi preizkusil.

 

14. 11. 2014

Mladinci spoznavali lestve

V petek 14. 11. 2014 smo mentorji našim mladincem predstavljali gasilske lestve in delo z njimi.

Na vajah so tako mladinci spoznali vse vrste gasilskih lestev, ki jih imamo v našem društvu in kje se jih uporablja. Naučili smo jih pravilne postavitve lestev in uporabe. Za konec vaj so mladinci postavili stikalne lestve in se povzpeli po njih.

 

24. 10. 2014

Kostanjev piknik mladine PGD Komen 2014

V petek 24. oktobra 2014 smo za našo mladino pripravili kostanjev piknik.

Kot vsako leto smo tudi letos čas, ko se je pekel kostanj izkoristili za spoznavanje ročnih gasilnih aparatov. Mladini smo predstavili požarne razrede, katere vrste gasilnih aparatov poznamo, kje jih lahko uporabljamo in kako.

Temu je sledil še praktični preizkus, pri katerem so mladinci pogasili pravi ogenj, pionirji pa so gasilnike preizkusili brez ognja. Po vsem tem nam je kostanj že pošteno dišal, ki se je med tem časom že spekel.

S temi vajami smo našo mladino prepustili krompirjevim počitnicam.

 

04. 10. 2014

Druženje mladine KGZ – Povir

V soboto 4. oktobra 2014 je v Povirju pri Sežani potekalo že 5. druženje gasilske mladine Kraške gasilske zveze (KGZ), ki so se ga udeležili tudi mladi gasilci PGD Komen.

Druženje se je začelo z zborom v PGD Komen, od koder smo se odpravili v Povir, saj je bilo PGD Povir letošnji organizator. V Povirju so nas najprej pozdravila podpoveljnik KGZ in predsednik PGD Povir, nato so se otroci z žrebom porazdelili v 10 skupin mešanih po društvih in tako začeli z druženjem. Na druženju so skupine tekmovale na gasilskih igrah, pri katerih se je meril čas.

Igre so predstavljale gasilske izzive, tako so morali reševati igrače iz goreče hiše, oblačiti gasilca, z lestvami premagovati ovire, iskati gasilsko orodje in ga pravilno razvrščati, nositi lutko preko ovir, prenašati vodo v posodo,…

Po vseh teh vajah smo vsi postajali že lačni a nič zato saj so gasilci PGD Povir pomislili tudi na to in nam za kosilo priskrbeli pico in rogljiček za posladek.

Druženje smo zaključili z zborom, kjer sta zbrane pozdravila predsednik krajevne skupnosti Povir in Predsednik komisije za delo z mladino KGZ. Prve tri najhitrejše ekipe med pionirji in mladinci so dobile nagrade, za vse ostale pa so bile pripravljene tudi tolažilne nagrade tako da nobeden ni šel domov praznih rok.

Letos se je druženja mladine KGZ udeležilo okrog 140 otrok in njihovih mentorjev iz gasilskih društev PGD Materija, PGD Komen, PGD Senožeče, PGD Lokev, PGD Štjak, PGD Sežana in PGD Povir. Druženje mladine je namenjeno spoznavanju in druženju mladih gasilcev iz vseh društev KGZ, zato da bodo ko bodo postali starejši lažje sodelovali na intervencijah in drugih dogodkih na nivoju KGZ.

Mentorji PGD Komen čestitamo PGD Povir za odlično organizacijo druženja mladine KGZ.

 

03. 10. 2014

Pionirji spoznavali lestve

V petek 3. oktobra so pionirji spoznavali lestve.

Naši mentorji so jim razkazali lestve, ki jih imamo v društvu, njihove pravilne postavitve, pravilno uporabo in hojo po njih. Na koncu so se najpogumnejši po lestvah tudi povzpeli in dokazali, da bodo nekoč pravi gasilci.

 

26. 09. 2014

Obisk Elektro Primorska, pregledništvo Komen

V petek 26. septembra 2014 so naši mladinci spoznavali sistem oskrbe z električno energijo v naši občini.

Začeli smo v gasilskem domu, kjer nam je delavec elektro podjetja Elektro Primorske predstavil distribucijo elektrike po Sloveniji na splošno in pa delovanje Elektro Primorske ter njihovih terenskih služb.

Nato smo se sprehodili do izpostave podjetja Elektro Primorska Komen, kjer nam je bilo prikazano kako elektrika sploh pride v našo občino in kako se razpošilja po naši občini. Mladinci in mentorji smo lahko spoznali kaj se zgodi, ko nam zmanjka elektrike in zakaj do tega sploh pride, kako se te napake odpravi in kdo jih odpravi. Delavec elektro podjetja nam je tudi razkazal transformatorsko postajo in prikazal napravo za merjenje 20.000 voltov. Za konec nam je bila pripravljena še pogostitev. V predstavitvi so mladinci uživali, mentorji pa upamo, da so naši mladi gasilci spoznali, da elektrika le ni tako samoumevna pač pa da za tem stoji predana ekipa ljudi.

 

12. 09. 2014

Mladinci čistili vozila

V petek 12. 9. 2014 smo po poletnih počitnicah začeli z vajami mladine. Mladinci so na prvih vajah po počitnicah poskrbeli za čistočo vozil GVC 16/25 in GVGP – 2. Poleg tega, da so vozila očistili so pri tem pregledali opremo vozil in tako spoznavali vozila, za morebitna vprašanja pa smo jim bili mentorji na razpolago. Ob tem so tudi spoznali, da morajo biti vozila vedno čista in vzdrževana, da so lahko pripravljena za posredovanja.