PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Mladina v letu 2015

11. 12. 2015

Okraševanje PGD Komen 2015

V petek 11. decembra 2015 je gasilska mladina PGD Komen okraševala gasilski dom.

Kot vsako leto so tudi letos novoletni jelki okraševali mladinci, pri tem pa so uporabili okraske, ki so jih pionirji izdelovali v zadnjem jesenskem mesecu. Okrasili so dve jelki, eno smo postavili v klubski prostor drugo pa v garažne prostore. Pionirji so med tem časom izdelovali snežinke s katerimi smo popestrili vhod v gasilski dom in strop klubskega prostora. Ob vhodu v gasilki dom nas skozi mesec december pozdravi tudi sneženi mož, ki se v temi sveti.

Ob zaključku okraševanja smo mladino zbrali v sejni sobi, kjer smo jim namenili nekaj lepih besed za vse uspehe in veselje, ki so nam ga prinesli v letošnjem letu. Ob koncu je otroke obiskal še Miklavž, ki jih je obdaril s sladkarijami in koledarji PGD Komen.

V mesecu novembru so pionirji izdelovali tudi novoletne čestitke, ki jih bomo gasilci PGD Komen uporabili za pošiljanje novoletnih želja ob prihajajočem novem letu. Ob tej priložnosti mentorji in ostali člani PGD Komen naši gasilski mladini in njihovim staršem izrekamo srečno in zdravo novo leto 2015!

 

23. 10. 2015

Kostanjev piknik mladine 2015

V petek 23. oktobra smo mentorji PGD Komen organizirali vsakoletni kostanjev piknik.

Čas, ki smo ga imeli med peko kostanja smo izkoristili za spoznavanje gasilnih aparatov in njihove uporabe. Pionirji in mladinci so tako najprej spoznali, kako do požara sploh pride, kako ga pogasimo in kakšna gasilna sredstva poznamo. Nato smo jim predstavili gasilne aparate s katerimi razpolagamo v društvu in njihovo pravilno uporabo. Ob koncu vaj je sledil najrazburljivejši del, ko se je mladina preizkusila v gašenju pravega ognja. V gašenju so se preizkusili prav vsi mladinci in pionirji, ki so se udeležili vaj. Ob zaključku vaj je bil pečen tudi kostanj, tako da smo vaje zaključili s pojedino pečenega kostanja.

Kostanjev piknik mentorji PGD Komen izvajamo vsako leto v mesecu oktobru, ki je tudi mesec požarne varnosti. Kostanjev piknik tako predstavlja eno izmed preventivnih akcij našega društva, ko našo mladino podučimo o gasilnih aparatih.

 

26. 09. 2015

Regijsko mladinsko tekmovanje obalno kraške regije

V soboto 26. septembra 2015 je v Kopru na športnem stadionu Bonifika potekalo mladinsko gasilsko tekmovanje Obalno-kraške regije.

Tekmovanja so se udeležile tudi tri ekipe PGD Komen in sicer:
• ena ekipa pionirjev (4. mesto)
• ena ekipa pionirk (2. mesto)
• ena ekipa mladincev (2. mesto)

Gasilska mladina in mentorji PGD Komen smo v mesecu septembru vztrajno vadili večkrat tedensko, med drugim tudi v nedeljah v želji, da bi dosegli čim boljše rezultate in to nam je tudi uspelo. Ekipa pionirk in ekipa mladincev sta zasedli 2. mesto, ekipa pionirjev pa 4. mesto. S temi odličnimi rezultati sta se ekipi pionirk in mladincev uvrstili na državno tekmovanje, ki se bo odvijalo v letu 2016.

Ob zaključku tekmovanja smo mentorji počastili naše zmagovalce s sladoledom, ob prihodu v gasilski dom pa, kot se za zmagovalce spodobi še nazdravili s sadnim šampanjcem iz osvojenih pokalov.

Člani in članice PGD Komen našim mladim gasilcem in gasilkam čestitamo za dosežene rezultate!

 

27. 06. 2015

Taborjenje gasilske mladine PGD Štjak – PGD Komen

V soboto 27. junija 2015 je bil za gasilsko mladino PGD Komen in PGD Štjak prav poseben dan. Mentorji obeh društev smo gasilski mladini pripravili gasilski tabor. Tabor se je začel ob 14.00uri z zborom pred gasilskim domom v Štjaku.

Od tam smo se odpravili na kratek pohod do travnika pri vsi Poljane, ker se je odvijal tabor. Otroci so se ob prihodu v tabor najprej namestili v šotor in pomalicali. Po okrepčilu smo se zabavali na gasilsko-športnih igrah, kjer smo se vsi skupaj pošteno na športali in segreli. Ravno prav saj je igram sledila vodna zabava, ki je trajala do večera. Po večerji smo imeli v načrtu še priprave tabornih ognjev in pečenje klobas, vendar nam je dež žal prekrižal načrte. Naslednji dan smo po zajtrku pospravili prizorišče in se vrnili domov. Taborjenje je bilo za mladino PGD Komen zaključno dejanje pred šolskimi poletnimi počitnicami.

Tabora se je skupno udeležilo 22 otrok in 8 mentorjev PGD Komen. Skupno je bilo na taborjenju 61 udeležencev (16 mentorjev in 45 otrok). Ob tej priložnosti izrekamo zahvalo Prostovoljnemu gasilskemu društvu Štjak za gostitev in vso organizacijo tabora.

 

19. 06. 2015

Pionirji spoznavali TPO

V petek 19. junija 2015 so pionirji spoznavali osnove temeljnih postopkov oživljanja (TPO). Mentorji so pionirjem pokazali kako se pravilno izvaja postopke in na kaj je potrebno biti pozoren. Na koncu vaj so tisti pionirji, ki so želeli lahko TPO tudi preizkusili na lutki.

13. 06. 2015

Zaključna vaja mladincev 2015

V soboto 13. junija 2015 so mladinci in mentorji PGD Komen izvedli vsako letno zaključno vajo.

Prvotni načrt za vajo je predvideval gašenje požara v naravi, vendar smo zaradi daljšega obdobja suhega vremena spremenili načrt vaje. Tako smo za vajo izvedli gašenje požara na objektu in premagovanje poligona. Vaja je predvidevala požar na objektu. Mladinci so za vajo uporabljali vozilo GVC 16/25 z vso opremo. Pripravila se je prva napadalna skupina, preostali pa so poskrbeli za pripravo trodelnega napada. Mentorji so mladincem na maske nadeli plastične vreče, da so jim simulirali slabo vidljivost v prostoru. Vaja se je zaključila, ko so mladinci premagali vse ovire in odkrili pogrešano osebo. Vaje smo večkrat ponovili, med vsako vajo so mladinci menjevali vloge. Vsako vajo smo tudi pokomentirali.

Mladinci so na vaji uživali, saj so izrazili željo po več teh vajah. Ob zaključki smo si privoščili še sladoled.

 

05. 06. 2015

Pionirji spoznavali trodelni napad

Pionirji so v petek 5. junija 2015 spoznavali trodelni napad, ki je eden izmed osnovnih napadov v gasilski taktiki.

Pionirjem smo najprej pokazali armature, ki se uporabljajo za ta napad (ročniki, cevi, trojak,…) in jim pokazali kako se trodelni napad postavi. Nato smo jih razdelili v tri skupine. Vsaka skupina je najprej poizkusila postavitev napada brez vode, v drugem poizkusu pa smo uporabili tudi vodo.

Po napornih vajah smo se mentorji in pionirji posladkali s sladoledom.

 

30. 05. 2015

Mladinci spoznavali armature za gasilno peno

V soboto 30. maja 2015 smo mentorji PGD Komen mladincem predstavili armature za gasilno peno.

Na vajah so mladinci najprej spoznali kaj je gasilna pena, za kaj jo uporabljamo, kakšne vrste poznamo, kakšne gasilske armature uporabljamo za izdelavo pene, kako z njo gasimo,…

Po uvodnem delu so mladinci postavili trodelni napad in vse potrebno za gasilno peno, ki smo jo tudi izdelali, tako da se je vsak mladinec se je preizkusil na ročniku. Po vajah smo vso opremo očistili in pospravili.

Toplo spomladansko vreme nas je poštene segrelo, zato smo si za konec vaj v prijetni senci privoščili sladoled.

 

16. 05. 2015

Gasilska mladina na tekmovanju KGZ 2015

V soboto 16. maja 2015 se je mladina PGD Komen udeležila tekmovanja Kraške gasilske zveze, ki je letos potekalo v Sežani pod organizacijo PGD Divača.

Tekmovalni dan se je za našo mladino začel ob 6:30 zjutraj, ko smo se zbrali v gasilskem domu. V Sežani smo se najprej postrojili nato pa začeli z tekmovanjem. Pionirji in mladinci so tekmovali v treh disciplinah in sicer pionirji: vaja z vedrovko, razvrščanje in štafeta za ovirami na 400m, mladinci: vaja z ovirami, razvrščanje in štafeta z ovirami na 400m.

Na tekmovanju so iz našega društva sodelovali dve ekipi pionirjev, ena ekipa mladincev in po dolgih letih ena ekipa pionirk. Ekipa mladincev je dosegla odlično 1. mesto, ekipa pionirk 2. mesto, ena ekipa pionirjev 3. mesto, ena ekipa pionirjev pa žal ni uspela dokončati vaje čemur je močno pripomogla močna burja. Kljub temu je našemu društvu z preostalimi uvrstitvami uspelo osvojiti tudi prehodni mladinski pokal. Vse ekipe so se z doseženimi mesti uvrstile tudi na regijsko tekmovanje, ki je zadnja odskočna deska pred državnim tekmovanjem. Ob povratku v gasilski dom smo skupaj nazdravili uspehom s sadnim šampanjcem.

V imenu vseh članov in članic društva čestitamo gasilski mladini in njihovim mentorjem za uspehe na tekmovanju!

 

27. 03. 2015

Zbor mladih PGD Komen 2015

V petek 27. marca 2015 je mladina PGD Komen pripravila in izpeljala Zbor mladih PGD Komen 2015.

Zbor je otovoril Predsednik komisije za delo z mladino PGD Komen, ki je pozdravil vse prisotne, predlagal dnevni red zbora in sestavo delovnega predsedstva, zapisnikarja, verifikacijske komisije in overovatelja zapisnika. V nadaljevanju je zbor mladih vodilo delovno predsedstvo, ki so ga sestavljali mladinci. Na zboru mladih so poročilo o delu v letu 2014 podali predsednik MK PGD Komen, predstavnik mladincev in predstavnik pionirjev. V nadaljevanju je predsednik MK PGD Komen predstavil plan dela z gasilsko mladino v letu 2015. Na koncu so vse prisotne nagovorili še poveljnik in podpredsednik PGD Komen.

Zbor mladih smo zaključili z druženjem ob pici, zbora mladih so se poleg mladine PGD Komen udeležili še njihovi starši, poveljnik in podpredsednik PGD Komen.