PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Intervencije v letu 2016

06. 11. 2016 ob 12:30 uri

47. Prometna nesreča, Kobjeglava – Štanjel

ReCO Postojna nas je obvestil o prometni nesreči na cesti Kobjeglava – Štanjel. Ob prihodu na lokacijo smo ugotovili, da sta bila v prometni nesreči udeležena dva avtomobila in da sta dve osebi poškodovani. Skupaj s poklicnimi gasilci ZGRS Sežana smo zavarovali cestišče, vršili požarno varovanje in nudili prvo pomoč poškodovanim osebam do prihoda NMP. Na intervenciji je sodelovalo 7 gasilcev PGD Komen z enim vozilom in še štirje gasilci, ki so bili v bližini dogodka, trije poklicni gasilci ZGRS Sežana z enim vozilom, dežurni zdravnik in NMP Sežana, policija in cestna služba. V gasilskem domu je bilo v pripravljenosti še 13 gasilcev.

29. 10. 2016 ob 03:46 uri

46. Požar v objektih, Štanjel

ReCO Postojna nas je obvestil o požaru objekta v vasi Štanjel. Ob prihodu na lokacijo smo ugotovili, da gori v pritličju stanovanjske hiše. Skupaj s poklicnimi gasilci ZGRS Sežana smo izvedli notranji in zunanji napad, ter požar hitro omejili. Med preiskovanjem prostorov je ena izmed napadalnih skupin našla psa, ki je bil nepoškodovan in predan lastniku. Po končanem gašenju smo iz objekta odnesli pohištvo, ki je bilo v požaru uničeno. Na intervenciji je skupno sodelovalo 19 gasilcev PGD Komen z tremi vozili, pet poklicnih gasilcev ZGRS Sežana z dvema voziloma, delavec podjetja Elektro Primorska in policisti PP Sežana. V gasilskem domu so bili v pripravljenosti še trije gasilci.

22. 10. 2016 ob 16:13 uri

45. Požar v naravi, Komen – Branik

ReCO Postojna nas je obvestil o požaru v naravi ob cesti Komen – Branik. Ob prihodu na lokacijo smo ugotovili, da gre za manjše požare na petih mestih vzdolžne linije cca. 300m. Žarišča smo pogasili. Zaradi suma, da je bil požar podtaknjen je bila obveščena tudi policija. Skupaj s policijo smo opravili pregled terena in ugotovili, da je bilo skupno devet manjših požarov, od katerih so štirje ugasnili še pred našim prihodom. Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Komen z dvema voziloma in dva gasilca ZGRS Sežana z enim vozilom. Lokacijo požara si je ogledal tudi poveljnik CZ Občine Komen. V gasilskem domu so bili v pripravljenosti še trije gasilci.

09. 10. 2016 ob 02:33 uri

44. Prometna nesreča, Gorjansko – MP Gorjansko

ReCO Postojna nas je obvestil o prometni nesreči in eni poškodovani osebi, na cesti proti mejnemu prehodu Gorjansko. Na lokaciji smo ugotovili, da je poškodovana oseba sama zlezla iz vozila, ki je bilo na strehi. Ponesrečencu so že nudili prvo pomoč člani PGD Komen, ki so bili blizu lokacije dogodka. Na lokaciji smo skupaj s poklicnimi gasilci ZGRS Sežana zavarovali mesto nesreče in poškodovanemu nudili prvo pomoč, do prihoda reševalcev NMP Sežana. Po oskrbi ponesrečenca smo vozilo obrnili na kolesa in odklopili akumulator. Na intervenciji je sodelovalo 7 gasilcev PGD Komen z enim vozilom in še 4 gasilci PGD Komen, ki so bili v bližini, 3 poklicni gasilci ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana in zdravnik ter Policija. V gasilskem domu so bili v pripravljenosti še štirje gasilci.

01. 10. 2016 ob 18:53 uri

43. Požar v naravi, Komen – Branik

ReCO Postojna nas je telefonsko obvestil o možni ponovitvi požara. Na lokaciji smo ugotovili, da gre za več manjših žarišč znotraj požarišča. Žarišča smo pogasili. Na intervenciji je sodelovalo 5 gasilcev z enim vozilom.

01. 10. 2016 ob 12:44 uri

42. Požar v naravi, Komen – Branik

ReCO Postojna nas je obvestil o požaru v naravi med Komnom in Branikom. Ob prihodu na lokacijo smo ugotovili, da gre za obsežnejši požar, ki je zajel travnik in grmičevje. Zaradi obsega požara smo zahtevali dodatno pomoč prostovoljnih gasilskih društev Kraške gasilske zveze. S skupnimi močmi smo zaustavili širjenje požara, ga omejili in pogasili. Požarno linijo smo temeljito zalili z vodo, da bi preprečili morebitno ponovitev. Požar je zajel površino 6ha. Na intervenciji je skupno sodelovalo 49 gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev Komen, Štjak, Sežana in Povir s skupno 10 vozili (od tega 28 gasilcev PGD Komen s 4 vozili) in 4 poklicni gasilci ZGRS Sežana z dvema voziloma. Aktiviran je bil tudi poveljnik CZ Občine Komen in policija.

30. 09. 2016 ob 20:30 uri

41. Odstranjevanje sršenov, Komen

Zaposleni v Knjižnici Komen so nas obvestili o sršenih v prostorih. Na lokaciji smo pregledali prostore in odkrili sršenje gnezdo v dimniku. Sršenje gnezdo smo odstranili. Na intervenciji je sodelovalo 6 gasilcev PGD Komen z enim vozilom.

27. 09. 2016 ob 14:58 uri

40. Tehnična pomoč, Komen

ReCO Postojna nas je obvestil, da je potrebno zavarovati mesto pristanka za HNMP v Komnu. Lokacija pristanka je bilo nogometno igrišče Komen. Za Helikoptersko nujno medicinsko pomoč (HNMP) je zaprosila ekipa NMP Sežana, ki je oskrbela eno poškodovano osebo po padcu iz višine. Na lokaciji smo gasilci zavarovali mesto pristanka in ekipi NMP pomagali pri prenosu poškodovanca iz reševalnega vozila v helikopter. Na intervenciji je sodelovalo 6 gasilcev PGD Komen z enim vozilom, 2 reševalca NMP Sežana z dežurnim zdravnikom in enim vozilom in ekipa HNMP. V gasilskem domu je bilo v pripravljenosti še 6 gasilcev.

23. 09. 2016 ob 14:25 uri

39. Požar v naravi, Komen – Branik

ReCO Postojna nas je obvestil o dveh požarih v naravi na cesti Komen – Branik. Ob prihodu na lokacijo smo ugotovili, da je požar v Občini Nova Gorica in da že posredujejo prostovoljni gasilci PGD Dornberk in poklicni gasilci JZGRD Nova Gorica. Na lokaciji smo skupaj s poklicnimi gasilci ZGRS Sežana nudili pomoč pri gašenju požarov. Ko smo požare pogasili smo požarno linijo temeljito zalili z vodo. Gorelo je sicer na težavnem terenu, pogorelo je okrog 1,5ha gozdne površine. Na intervenciji je sodelovalo 11 gasilcev PGD Komen, gasilci PGD Dornberk, gasilci PGD Nova Gorica, poklicni gasilci ZGRS Sežana in JZGRD Nova Gorica. Zaradi suma na požig je bila na poklicana tudi policija. V gasilskem domu je bilo v pripravljenosti še 5 gasilcev.

15. 09. 2016 ob 15:29 uri

38. Požar v naravi, Dolce -Rubije

ReCO Postojna nas je obvestil o požaru v naravi na cesti Komen – Rubije. Ob prihodu na lokacijo smo ugotovili, da gori grmičevje in podrast v borovem gozdu na kolovozni poti med Dolcami in Rubijami. Med gašenjem smo opazili novo žarišče cca. 200m od prvotnega požarišča. Oba požara smo omejili, pogasili in požarno linijo temeljito zalili z vodo. Pogorelo je približno 400m2 površine. Na intervenciji je sodelovalo 13 gasilcev PGD Komen s tremi vozili in policija. V gasilskem domu je bilo v pripravljenosti še 5 gasilcev.