PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Ostali dogodki v letu 2012

22. 12. 2012

Gasilci PGD Komen na novoletnem sejmu v Komnu

Organizatorji novoletnega sejma v Komnu so nas povabili, da se pridružimo sejmu s svojo stojnico. Sejem je bil organiziran v soboto 22. 12. 2012. Gasilci smo se tam predstavili s vozilom GCGP-2. Na stojnici smo imeli predstavljeno termo kamero, ki so si jo obiskovalci lahko ogledali in videli svet skozi njene oči. Poleg tega smo na panoju imeli obešene koristne informacije v zvezi s požarno preventivo in sicer o tem kako preprečiti dimniške požare, nevarnosti ogljikovega oksida, nevarnosti stavb s fotovoltaičnimi elektrarnami,…

Na sejmu so sodelovali trije gasilci s enim vozilom.

15. 12. 2012

Novoletno druženje PGD Komen 2012

V soboto 15. 12. 2012 smo v garažah PGD Komen pripravili novoletno druženje za vse člane PGD Komen. Druženje je odprl predsednik društva, ki je na kratko povzel delovanje društva v letu 2012. V nadaljevanju je podelil zahvale vsem članom društva in zunanjim sodelavcem, ki so bodisi s brezplačnim delom ali sponzorstvom pripomogli k obnovi klubskega prostora, izgradnji in opremljanju novih garažnih prostorov in obnovi fasade gasilskega doma. Po tem delu je sledila večerja in druženje.

21. 11. 2012

Evakuacijska vaja v vrtcu Komen in Štanjel

Vodstvo vrtca Štanjel in vrtca Komen nas je zaprosilo za pomoč pri evakuacijski vaji v primeru požara.

Vaje smo izvedli v sredo 21. 11. 2012. Tako v Komnu, kot v Štanjelu je vaja predvidevala, da je bil v vrtcu opažen dim, zato so se vzgojiteljice odločile za evakuacijo vrtca in klic na številko 112. Otroke so odpeljale na varno, gasilci pa smo ob prihodu pogasili požar in pregledali prostore.

Vajo smo najprej izvedli v vrtcu Komen in nato še v Štanjelu. Po končani vaji smo otrokom najprej predstavili opremo, ki jo uporabljamo pri takih posredovanjih – predvsem IDA aparate in termovizijsko kamero, kar je otroke najbolj zanimalo.

Nato smo jih razdelili na tri skupine. Dve skupini sta si ogledovali vozilo GVC 16/25, kjer smo jim predstavili vso opremo v vozilu. Ena skupina pa si je pobližje ogledala termovizijsko kamero in pogled skozi njene oči. Na vaji je sodelovalo 5 gasilcev PGD Komen s enim vozilom.

01. 10. 2012

Mesec požarne varnosti OKTOBER in vaja PGD Komen za občane

V Sloveniji je mesec Oktober posvečen osveščanju prebivalstva o preventivi pred požari in drugimi nesrečami tako naravnimi, kot tistimi, ki so posledica človeških ravnanj. Letošnja geslo meseca je: PO POTRESU LAHKO TUDI ZAGORI.

Gasilska zveza Slovenije je v sodelovanju s Upravo za zaščito in reševanje ter Slovenskim združenjem za požarno varstvo pripravila zgibanko na to temo. Vsako leto naše društvo v sklopu meseca požarne varnosti pripravi tudi občinsko vajo, katere namen je prikazati operativno pripravljenost operativcev PGD Komen na različne situacije v katerih se lahko znajdemo med posredovanji.

Letošnja vaja je predpostavljala požar na objektu, natančneje v zaodrju Kulturnega doma Komen in sicer v času, ko je v domu potekala šolska predstava. Udeležence šolske predstave so predstavljali otroci naše gasilske mladine, učitelje pa naši mentorji. Tako so ob znaku prvega dima učitelji – mentorji poskrbeli za evakuacijo šolskih otrok. Ob prihodu na evakuacijsko točko, pa so ugotovili, da jim ena oseba manjka.

V vajo smo bili vključeni gasilci PGD Komen, ki smo izvozili s vozili GVC 16/25, GCGP – 3 in GVM, skupno 13 gasilcev. Izvedli smo dva notranja napada. Prvi napadalci so šli skozi vhodna vrata v dvorano Kulturnega doma in iskali pogrešano osebo. Drugi napad, pa je vstopil skozi zadnji vhod v zaodrje z nalogo, da odkrije izvor požara in ga pogasi. Med tem časom so na kraj prišli tudi gasilci poklicne enote ZGRS Sežana s 5 gasilci in voziloma GVC 16/25 in zglobnim dvigalom ZD 28/12, ki ga je zahteval vodja intervencije. Vaja je bila zaključena, ko je bila pogrešana oseba najdena in ogenj pogašen.

Vaja je bila komentirana s strani poklicnega gasilca ZGRS Sežana in policista s Policijske postaje Sežana. Ob koncu vaje nam je župan Občine Komen namenil še zahvalni govor.

23. 06. 2012

Delovna akcija – čiščenje vaškega vodnjaka

V soboto 23. junija smo člani PGD Komen izvedli delovno čiščenja vaškega vodnjaka pred gasilskim domom. Vodnjak je ostanek časov, ko po vasi še ni bil speljan vodovod in je bila oskrba ljudi zagotovljena s tovrstnimi vodnjaki. Zanimivost vodnjaka je, da se je voda preden se je stekala v vodnjak očiščevala peska in ostalih umazanij v velikem peskolovu.

Gasilci smo tako očistili vodnjak in peskolov, delovna akcija pa je trajala več kot deset ur.

16. 06. 2012

Gasilci PGD Komen na dnevu odprtih vrat podjetja METTIS International

V soboto 16. junija so se trije naši člani udeležili dneva odprtih vrat v podjetju Mettis, kjer je bila izdelana nadgradnja za naše vozilo GCGP – 3.

Na prireditvi so bila predstavljena vozila vrste GVGP – 2 iz PGD Ajdovščina, GVC-ji več prostovoljnih gasilskih društev tehnični vozili iz JZZPR Maribor in PGD Tolmin. Na prireditvi je bila prikazana tudi vaja iz tehničnega reševanja.

28. 05. 2012

Gasilci PGD Komen sodelovali na 7. fešti Alfa Romeo

Organizatorji 7. Fešte Alfa Romeo so nas povabili, k sodelovanju na prireditvi. Posebnost prireditve je bila ta, da so organizatorji poskušali postaviti nov Guinnessov rekord v najdaljši koloni vozil znamke Alfa Romeo.

Gasilci PGD Komen smo se povabilu z veseljem odzvali. Na prireditvi smo gasilci PGD Komen izvajali požarno stražo in nudili pomoč pri organiziranju vozil. Prireditve se je udeležilo preko 500 vozil znamke Alfa Romeo, s tem pa je organizatorjem uspelo podreti prejšnji rekord 312 vozil, za kar jim gasilci PGD Komen iskreno čestitamo!

Veseli nas, da smo lahko prisostvovali temu dogodku. Na prireditvi smo bili prisotni od 8:00 zjutraj do 23:00 zvečer.

PGD Komen še enkrat čestita organizatorju za organizacijo dogodka in za doseženi rekord.

26. 04. 2012

Gasilci PGD Komen na dnevu odprtih vrat OŠ Komen

Osnovna šola Komen nas je povabila k sodelovanju na dnevu šole OŠ Komen, ki je potekal v četrtek 26. 4. 2012. Seveda smo se ga gasilci PGD Komen s veseljem tudi udeležili.

Prvi del dneva šole pri katerem smo sodelovali gasilci PGD Komen, je bila evakuacijska vaja, ki smo jo izpeljali v sodelovanju s vodstvom šole. Vaja je predvidevala požar v pritličju stavbe, zato je ravnateljica odredila evakuacijo šole. Učitelji so se s svojimi razredi zbrali na šolskem igrišču, kjer so opravili štetje vseh učencev. S tem je bila vaja zaključena.

Po vaji smo vsem učencem OŠ Komen pripravili gasilske igre, ki so potekale na igrišču NK Komen in ŠKK Komen. Namen teh iger je bil prikazati delo z mladimi v PGD Komen skozi zabavne igre. Več o tem si lahko preberete v članku »Gasilske igre ob dnevu OŠ Komen«.

Ko so otroci zaključili s igrami in so bili zmagovalci znani, se je dogajanje preselilo v telovadnico OŠ Komen, kjer je potekal kulturni program v počastitev dneva OŠ Komen.

Zadnji del dneva OŠ Komen pa je potekal na zunanjih površinah OŠ Komen in je bil namenjen predstavitvi vseh služb in društev, ki delujejo v okviru zaščite in reševanja v Sloveniji, torej Nujna medicinska pomoč, Jamarska reševalna služba, Potapljaška reševalna služba, vojska, taborniki med njimi pa seveda tudi gasilci, ki smo jih zastopali člani PGD Komen.

Staršem in njihovim otrokom smo predstavili delovanje in organiziranost našega društva, ter vozila in opremo: tri vozila GVC 16/25, GCGP – 3 in pa GVGP – 2 ter vso pripadajočo opremo, osebno zaščitno opremo, izolirne dihalne aparate, radijske zveze, pozivnike, termo kamero, laserski termometer… Večji poudarek smo dali tudi pri predstavitvi opreme za tehnično reševanje, saj ta vedno zbudi največ pozornosti.

Gasilci PGD Komen se radi udeležujemo tovrstnih dogodkov, ki nam nudijo priložnost, da predstavimo širši javnosti naše dejavnosti,  uspehe in jim pokažemo, da smo jim vedno na voljo, ko nas potrebujejo. Ti dogodki nam dajejo tudi možnost, da pridobivamo nove člane v naše vrste.

24. 03. 2012

Člani PGD Komen na čistilni akciji Očistimo Slovenijo 2012

V soboto dne 24. 3. 2012 je v Sloveniji potekala čistilna akcija Očistimo Slovenijo 2012.

Seveda smo se akciji pridružili tudi člani PGD Komen. Akcija se je začela z zborom pred kulturnim domom v Komnu, kjer smo se vsi zbrani dogovorili katere lokacije bomo čistili. Naši člani so pomagali s čiščenjem kala pri Divčih. Očistili so smeti v okolici kala, požagali drevje, očistili grmičevje in pomagali pri odvozu smeti. Na delovni akciji je sodelovalo 9 gasilcev s enim vozilom.

17. 03. 2012

Občni zbor PGD Komen 2012

V soboto 17. 3. 2012 je potekla letni občni zbor PGD Komen.

Občni zbor je začel predsednik društva z uvodnim govorom. Sledila so poročila predsednika in poveljnika PGD Komen, blagajnika, predsednika komisije za delo z mladino, za delo s članicami, za delo s veterani in nadzornega odbora PGD Komen. Nato je predsednik komisije za odlikovanja in priznanja prebral seznam priznanj in odlikovanj, ki so jih dobili naši člani. Priznanja in odlikovanja sta jim podelila predsednika PGD Komen in KGZ, ter poveljnika PGD Komen in KGZ. Na koncu smo besedo predali še našim gostom, županu Občine Komen, predsedniku in poveljniku KGZ, direktorju ZGRS Sežana in pa članom našega pobratenega društva PGD Zg. Kungota.

Po zaključenem uradnem delu je sledila večerja in druženje.