PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Ostali dogodki v letu 2017

09. 12. 2017

Novoletno srečanje PGD Komen 2017

V soboto 9. decembra 2017 smo v gasilskem društvu pripravili prednovoletno srečanje članov in članic PGD Komen.

Srečanje je otovoril predsednik društva, ki je zbranim članom namenil nekaj besed in povzel delo celotnega leta 2017 ter razgrnil nekaj načrtov za leto 2018.

Nagovoru je sledila večerja in nato druženje. Letos so nam večer popestrili člani skupine Krasixs, v kateri nastopajo tudi naši člani. Zato se jim prav lepo zahvaljujemo.

Prav tako pa gre lepa zahvala Bojani Furlan, ki je prav posebej za ta namen spekla torto.

08. 12. 2017

Analiza požarov Divača, Komen na Kraški gasilski zvezi

V petek 8. decembra 2017 je na Kraški gasilski zvezi potekala analiza dveh največjih požarov v naravi v letu 2017.

Analiza je bila namenjena gasilcem gasilskih društev Kraške gasilske zveze, poleg prostovoljnih gasilcev so se analize udeležili tudi poklicni gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana. Namen analize je bil pregled nad poteki intervencij, delo naših gasilcev na terenu in delovanju štaba.

Analize intervencij sta predstavila gasilca, ki sta bila vodji intervencij. Požar v Divači je vodil in predstavil Boris Budal, požar pri Komnu pa Marko Adamič.

Na analizi je bilo skupno 35 gasilcev, osem gasilcev iz našega društva.

 

28. 11. 2017

120. letnica revija Gasilec

V Dobrepolju – v dvorani Jakličevega doma – je bila v torek, 28. novembra 2017, slovesnost ob 120-letnici izhajanja Gasilca, glasila slovenskih gasilcev.
Na slovesnosti, so bila podeljena priložnostna priznanja – med njimi tudi članu našega društva Borisu Budalu – vsem zvestim dopisnikom, stalnim oglaševalcem, tistim, ki skrbijo za kvalitetni tisk revije, neumornemu Uredništvu revije in vodilnim krovne organizacije ter najzaslužnejšim v resornem ministrstvu z ministrico na čelu – ki se trudijo in pripomorejo, da revija Gasilec skozi vse leto s strokovnimi ter povezovalnimi vsebinami nagovarja zveste bralce in širšo slovensko javnost.
Priložnostne slovesnosti so se poleg številnih gasilcev iz vse Slovenije udeležili visoki gostje Andreja Katič, ministrica za obrambo, Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS, Milivoj Dolščak, glavni inšpektor Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Janko Cerkvenik in Franci Petek, v. d. predsednika in poveljnik Gasilske zveze Slovenije, Janez Pavlin, župan Občine Dobrepolje, člani organov Gasilske zveze Slovenije, člani Uredništva Gasilca in drugi.

 

23. 11. 2017

Analiza požarov pri Divači in Komnu 2017

V četrtek, 23. novembra 2017, se je poveljnik PGD Komen udeležil analize dveh letošnjih velikih požarov v naravnem okolju na Krasu (Divača in Komen), ki je potekala v podcentru ICZR v Sežani. Analizi je sledila še predstavitev mednarodne pomoči prek mehanizma civilne zaščite EU in izkušenj evropskih držav iz požarov v naravnem okolju. Slednje so slušateljem predstavili predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje. Predstavitev analize si lahko ogledate pod intervencije – večje intervencije. ZGRS Sežana in Kraški gasilski zvezi se zahvaljujemo za povabilo.

 

Analizo požara je dosegljiva na tej povezavi.

28. 10. 2017

Srečanje članic Kraške gasilske zveze

V lepem sončnem sobotnem popoldnevu, 28.10.2017, je v PGD Komen potekalo srečanje članic Kraške gasilske zveze. Tovarišice gasilke smo se zbrale ob 14.30 uri v gasilskem domu in se po začetnem pozdravu podale na orientacijski pohod. S pomočjo zemljevida smo morale prehoditi 9 km dolgo pot okrog požarišča večjega požara, ki nam je avgusta podžgal že tako vroče poletne dni. Med potjo smo imele 7 opornih točk. Na vsaki točki smo zbirale črke, iz katerih smo morale na koncu sestaviti geslo. Po dobrih dveh urah sprehajanja po jesenski kraški pokrajini se je prileglo okrepčilo.
Sledilo je nadaljevanje srečanja v dveh delavnicah. Polovica udeleženk je spoznavala teorijo in uporabo izoliranega dihalnega aparata in ob tem imela možnost tudi praktično preizkusiti opremo. Druga skupina se je udeležila delavnice komunikacije – bila zelo zanimiva, zabavna in poučna. Po koncu prve delavnice sta se skupini zamenjali, tako da smo vse sodelovale na obeh delavnicah.
Po zaključku praktičnega dela srečanja sta sledila večerja in druženje. Takrat smo si lahko vzele čas, da smo se še bolje spoznale, si podelile izkušnje ali utrdile poznanstva med društvi. Na srečanju nam je bilo lepo in upamo, da nam bodo tovrstna srečanja prešla v navado.

Članice PGD Komen

15. 10. 2017

Vaja oktober 2017

V nedeljo 15. oktobra 2017 smo gasilci PGD Komen, v sklopu meseca oktobra, meseca požarne varnosti izvedli letno prikazno vajo za občane Občine Komen. Letošnja gesta meseca požarne varnosti je:

“Ko zagori, naj bodo proste poti!”

S to gesto opozarjamo na proste intervencijske površine, ki so nujne za uspešno posredovanje gasilcev in drugih reševalnih služb. Več o tem si lahko preberete na spletni strani URSZR.

Vaja je bila razdeljena na dva dela. Najprej je zbrane obiskovalce pozdravil podpredsednik PGD Komen, nato smo občanom prikazali kako ukrepati v primerih požara kuhinjskega olja, plinske jeklenke in začetnega požara na avtomobilu. Skozi prikaze smo prikazali tudi primere napačnih ukrepov in posledice, ki lahko iz tega sledijo. Prikazno vajo smo zaključili s polno razvitim požarom na avtomobilu, ki se je razširil na še en avtomobil. Požar so dokončno pogasili gasilci PGD Komen.

Vsi prikazi so bili komentirani s strani direktorja poklicne gasilske enote ZGRS Sežana, ob zaključku pa je obiskovalce pozdravil še podžupan Občine Komen g. Valter Ščuka.

Skozi celotno prireditev je potekala tudi nagradna igra iz požarne preventive, ki jo je organizirala preventivna služba ZGRS Sežana. Obiskovalci so odgovarjali na štiri preprosta vprašanja in se s tem uvrstili v žreb. Ob koncu predstavitve je vodja preventivne službe ZGRS Sežana izžrebal tri srečneže, ki so prejeli gasilna aparata in požarno odejo.

Na vaji so sodelovali gasilci PGD Komen, poklicni gasilci ZGRS Sežana, policist PP Sežana in podžupan občine Komen.

Vsem sodelujočim se za njihov prispevek k izvedbi prireditve prisrčno zahvaljujemo!
07. 10. 2017

Dvojni obiski v PGD Komen

V soboto 7. oktobra 2017 smo se v našem društvu razveselili dvojnega obiska.

Najprej so nas ob 10.00uri obiskali veterani Gasilske zveze Bovec in ob 14.00uri še gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Dvor. Predstavitev našega društva je potekala v dveh delih.

Najprej smo v sejni sobi predstavili zgodovino našega društva, organiziranost in današnje delovanje, ter nekatere največje požare v naravi v zadnjih letih.

V drugem delu smo se preselili v garderobe in garaže, kjer so obiskovalcem predstavili osebno zaščitno opremo, vozila in drugo gasilsko opremo, ki jo uporabljamo v našem društvu. Obisk smo zaključili z gasilskimi slikami in izmenjavo simboličnih daril.

23. 09. 2017

Regijski posvet članic OK regije 2017

V soboto, 23. septembra, smo se tri članice PGD Komen udeležile regijskega posveta za članice Obalno-kraške regije, ki je letos potekal v Pivki.

Po uvodnem pozdravu organizatorjev je sledilo odlično predavanje postojnskega reševalca g. Gregorja Vidriha o dveh množičnih nesrečah na avtocesti. Letos je regijski posvet članic obiskala tudi predsednica komisije za delo s članicami na GZS, ki nam je predavala o uniformiranosti in etiki v gasilstvu. Da pa smo lahko svoje gasilsko znanje tudi praktično preizkusile, so poskrbeli fantje iz PGD Postojna, s katerimi smo dodobra zvadile izvlek ponesrečenca iz vozila. Po tipičnem pivškem kosilu in obisku Martina Krpana, smo se odpravile na krajši pohod, kjer smo lahko s članicami ostalih društev izmenjevale izkušnje in prijetno klepetale.

Po zaključku smo se domov vrnile polne novega znanja, poznanstev in idej za naše nadaljnje delo.

01. 09. 2017

Analiza velikega požara pri Komnu za člane PGD Komen

Poveljnik PGD Komen je za člane operativne enote sklical analizo velikega požara pri Komnu, do katerega je prišlo 6. avgusta 2017.

Analizo smo začeli s predstavitvijo gašenja v zaselku Jablanec. V sklopu analize je poveljnik izpostavil primere dobre prakse in opozoril na pomanjkljivosti. Na koncu analize je svoje mnenje podal še predsednik PGD Komen, ki je bil tudi vodja intervencije. Skozi analizo so tudi člani podajali svoja mnenja in pripombe.

Namen takih analiz je predajanje izkušenj na mlajše gasilce in tiste, ki se intervencije niso udeležili, hkrati pa tudi izboljšanje dela gasilcev na podobnih intervencijah.

Analiza je bila organizirana samo za člane PGD Komen in je bila internega značaja. Uradna analiza požara je še v pripravi in bo, ko bo izdana objavljena na naši strani.

18. 03. 2017

Občni zbor PGD Komen 2017

V soboto 18. marca 2017 je potekal 69. redni občni zbor PGD Komen.

Občni zbor je otovoril predsednik društva, ki je predlagal dnevni red in organe zbora. V nadaljevanju so člani društva in gostje prisluhnili poročilom predsednika, poveljnika, blagajnika, predsednikom komisij za delo s članicami, mladino in veterani, nadzornemu odboru in predstavitvi plana dela za leto 2017. V nadaljevanju so zbrane člane in goste pozdravili župan Občine Komen g. Marko Bandelli, direktor ZGRS Sežana g. Igor Bole, poveljnik ZGRS Sežana Blaž Turk, poveljnik KGZ Peter Jerina in člani našega pobratenega društva PGD Zgornja Kungota. Ob koncu občnega zbora so naši člani prejeli napredovanja in odlikovanja. Uradnemu delu je sledila večerja in druženje.