PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Ostali dogodki v letu 2013

23. 12. 2013

Obisk OŠ Komen

V ponedeljek 23. 12. 2013 so naše društvo obiskali osnovnošolci 5. razreda iz OŠ Komen in njene podružnice v Štanjelu.

Otroke je najprej pozdravil predsednik društva, ki jim je tudi predstavil delovanje gasilske organizacije v Sloveniji in pa delovanje našega društva. Nato se je srečanje preselilo na dvorišče, kjer je bilo šolarjem prikazano gašenje požara kuhinjskega olja in plinske jeklenke. Po prikazanih vajah smo jim razkazali še garažne prostore in vozila, napravili smo skupinsko gasilsko fotografijo in jim postregli s toplim čajem.

16. 12. 2013

Ogled optičnega vozlišča v Gorjanskem

V ponedeljek 16. 12. 2013 smo si gasilci PGD Komen ogledali prostore podjetja Vahta d.o.o. Podjetje ima v svojih prostorih nameščeno strojno opremo za optične telekomunikacije t.i. »Optično vozlišče«. Gasilci smo si prostore ogledali v spremstvu tehnika, ki nam je predstavil splošno delovanje sistemov, vrste alarmnih sistemov, ki jih imajo vgrajene, avtomatski sistem gašenja, zasilno električno napajanje in izklop le tega in drugo. Namen ogleda je bil, da se gasilci seznanimo s postopki posredovanja na tem objektu s ciljem, da v primeru posredovanja, posredujemo čim bolj učinkovito in povzročimo čim manj škode na sicer zelo dragi telekomunikacijski opremi.

14. 12. 2013

Novoletno srečanje PGD Komen 2013

V soboto 14. decembre 2013 smo v gasilskem društvu pripravili novoletno srečanje. Uvodoma nas je pozdravil predsednik društva, ki nas je pozdravil in nam na kratko predstavil letošnje dosežke našega društva. Za določene dosežke v letošnjem letu so bili še posebej zaslužni posamezni člani, zato se jim je predsednik zahvalil s darili. V nadaljevanju je sledil pozdravni govor poveljnika društva, ki je predstavil operativno delovanje našega društva v letošnjem letu. S tem se je kratki uradni del srečanja zaključil, sledila je večerja in sproščena zabava. Novoletnega srečanja se je udeležilo okrog 80 članov našega društva.

07. 12. 2013

Strokovna ekskurzija Mladinske komisije KGZ

V soboto 7. decembra 2013 je potekala strokovna ekskurzija MK KGZ, ki se je je udeležil tudi član PGD Komen. Namen ekskurzije je bilo spoznavanje dela naših hrvaških tovarišev pri delu s hrvaško gasilsko mladino in organiziranost njihovega gasilskega mladinskega kampa Fažana.

Ekskurzijo smo začeli ob 8.00 zjutraj z zborom v Sežani, od koder smo se odpravili proti Reki. Na hrvaški strani nas je pričakal predstavnik hrvaških gasilcev tovariš Klaudijo Filčić, sicer član DVD Haljuban-VIškovo, ki nas je pospremil do poklicne gasilske enote JVP Rijeka-centar. V uvodu so nas najprej sprejeli predstavni poklicne gasilske enote JVP Rijeka, ki so nam predstavili enoto in njihovo delovanje. V nadaljevanju smo skozi več predavanj spoznavali organiziranost Hrvaške gasilske zveze in njihovega prostovoljnega gasilstva na sploh, program usposabljanja gasilskih mentorjev mladine, ki ga šele uvajajo, hrvaška gasilska mladinska tekmovanja, različne programe dela prostovoljnih gasilskih društev z njihovimi mladimi gasilci in organiziranost njihovega mladinskega gasilskega kampa Fažana. Seveda smo si, kot se za gasilce spodobi ogledali prostore in opremo poklicne enote JVP Rijeka. Na predstavitvah so sodelovali člani DVD Haljuban-VIškovo in DVD Buzet. Za konec smo naše hrvaške gostitelje povabili na podobno ekskurzijo v Slovenijo. Vabilo so z veseljem sprejeli.

Ekskurzije se je udeležilo vseh sedem članov MK KGZ in predsednik MK OK regije tovariš Mitja Ivančič, ki je tudi veliko prispeval k organizaciji ekskurzije. Ekskurzijo smo zaključili ob 18.00uri.

09. 11. 2013

Obisk gasilcev iz PGD Zagorica

V soboto 9. 11. 2013 so naše društvo obiskali gasilci PGD Zagorica. Obiskovalce je najprej pozdravil predsednik PGD Komen, ki jim je tudi predstavil zgodovino, razvoj in delovanje našega društva. Nadaljevali smo z ogledom garaž in voznega parka našega društva, ki ga je predstavil poveljnik PGD Komen. Na koncu smo si izrekli zahvale in si izmenjali darila. Upamo, da so naši gasilski kolegi uživali ob ogledu in jim želimo obilo gasilskih uspehov.

26. 10. 2013

Delovna akcija – prekrivanje strehe vaškega doma v Kobdilju

Občina Komen nas je obvestila, da v vaškem domu v Kobdilju pušča streha in da bi jo bilo potrebno prekriti z zaščitnimi prevlekami, ki jih je priskrbela Civilna zaščita Občine Komen.

Delovna akcija je bila organizirana v soboto 26. 10. 2013. Ob prihodu smo najprej opravili pregled objekta in strehe. Nato smo na strehi vzpostavili vrvno varovanje in začeli s prekrivanjem. Prevleke smo pritrdili z vrvmi in jih dodatno obtežili z vrečami peska. Na delovni akciji je sodelovalo 14 gasilcev PGD Komen s tremi vozili. Z delom smo začeli ob 15:30 in zaključili ob 19:30.

25. 10. 2013

Zaključni koncert “KO SO SEKUNDE POMEMBNE”

Z humanitarno akcijo »KO SO SEKUNDE POMEMBNE«, ki je trajala od začetka maja do konca oktobra 2013 smo gasilci PGD Komen v sodelovanju z OŠ Komen, Občino Komen, Mešanim pevskim zborom (MePZ) Cominum , taborniki Čete ognjenega ruja in Pihalnega orkestra Komen zbirali denar za nakup Avtomatskih eksternih defibrilatorjev (AED). Akcijo smo zaključili z humanitarnim koncertom v Komnu.

Koncert je otovoril kratek film, ki je obiskovalcem prikazal temeljne postopke oživljanja (TPO) in uporabo AED-ja. Nato so sledili nastop plesne skupine HIP – HOP mamice, pod vodstvom plesne šole BeFunnky, nastop mešanega otroškega pevskega zbora OŠ Komen, nastop Pihalnega orkestra Komen, MePZ Cominum in nastop komikov Tiljo Frtacina in gasilca Pepita. Slavnostna govornika sta bila predsednik PGD Komen Marko Adamič in župan Občine Komen g. Danijel Božič. Program je povezovala Anči Godnik.

Ob tej priložnosti naj povemo, da ste občanke in občani občine Komen prispevali sredstva za nakup kar treh avtomatskih eksternih defibrilatorjev in vse pripadajoče opreme. V naslednjih mesecih bomo gasilci PGD Komen organizirali tečaje, kjer se boste lahko naučili temeljnih postopkov oživljanja in uporabe AED. Poročilo o sami humanitarni akciji in zbranih sredstvih je v pripravi in bo objavljeno do konca leta.

07. 10. 2013

Gasilci PGD Komen otrokom iz vrtca Komen predstavili delo gasilca

V sklopu meseca požarne varnosti smo gasilci PGD Komen v sodelovanju z vrtcem v Komnu pripravili predstavitev našega dela in opreme. Predstavitev smo izvedli v ponedeljek 7. 10. 2013 na igrišču NK Komen z začetkom ob 10.00 uri zjutraj.

Najprej smo otrokom predstavili opremo gasilca in način našega dela, pokazali smo jim delovanje pozivnika,… Sledili so prikazi gašenja. Najprej smo jim pokazali nepravilno gašenje gorečega kuhinjskega olja z vodo, nato pa pravilno gašenje z mokro cunjo. Temu je sledil prikaz gašenja manjšega ognja z visokim tlakom iz vozila GCGP – 3, nato pa pravilen postopek gašenja v primeru požara plinske jeklenke. V nadaljevanju smo otrokom razkazali vozila GVC 16/25 in GCGP – 3, termovizijsko kamero, delovanje vodnega monitorja, vsak izmed njih pa se je lahko tudi preizkusil pri uporabi ročnika.

Otroci so bili nad videnim navdušeni, mi pa tudi nad njihovim veseljem, zato jim bomo tovrstno predstavitev pripravili tudi prihodnje leto.

30. 09. 2013

Beljenje garažnih prostorov PGD Komen

V mesecu septembru je operativna enota PGD Komen v celoti prebarvala garažne prostore PGD Komen. Najprej smo stene očistili in popravili vse nepravilnosti, jih zbrusili in na koncu dvakrat pobelili. Ob zaključku del smo izvedli še čistilno akcijo celotnih garažnih prostorov.

19. 08. 2013

PGD Komen obiskal Minister za obrambo Republike Slovenije

V ponedeljek 19. avgusta 2013 smo bili v našem društvu deležni visokega državnega obiska, obiskal nas je namreč Minister za obrambo Republike Slovenije g. Roman Jakič.

Minister si je s poveljnikom CZ Republike Slovenije Srečkom Šestanom s helikopterjem SV najprej iz zraka ogledal požarišče nedavnega požara na Trstelju, nato pa pristal pri vasi Škrbina od koder je prispel v Komen. V našem gasilskem domu je z ministrom potekala tiskovna konferenca na kateri je bil ministru predstavljen potek požara na Trstelju in samo vodenje intervencije s strani vodstva intervencije. Sestanka so se poleg ministra in poveljnika CZ Republike Slovenije udeležili še namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije, poveljnik Obalno-kraške in Severnoprimorske regije, poveljnik ZGRS Sežana in poveljnik JZGRD Nova Gorica, poveljnik Kraške gasilske zveze, predsednik in poveljnik PGD Komen, poveljnik in podpoveljnik PGD Kostanjevica na Krasu, vodja Zavoda za gozdove Sežana, predstavniki vseh občin, ki jih je zajemal požar, mediji in drugi.

Poveljnik in predsednik PGD Komen sta ministru na kratko razkazala prostore našega gasilskega društva in mu predstavila način delovanja našega društva, predvsem v času požarne ogroženosti. Minister je bil z videnim zadovoljen.

Ob zaključku obiska se nam je zahvali za gostoljubje in vsem skupaj zaželel še veliko uspešnega dela.