PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Ostali dogodki v letu 2018

27. 10. 2018

Izlet društva 2018

V soboto 27. oktobra 2018 smo se gasilci PGD Komen odpravili na strokovno ekskurzijo.
Pot nas je najprej vodila v Postojno, kjer so nam postojnski gasilci razkazali nove prostore Gasilsko reševalnega centra Postojna. Nato smo se odpravili proti Pivki, kjer smo skozi voden ogled v Parku vojaške zgodovine spoznavali zgodovino vojaških vozil in opreme. Osvežili smo si tudi spomin na osamosvajanje naše države skozi razstavo, ki jo imajo postavljeno posebej v ta namen.
Na koncu smo si v Kopru ogledali Luko Koper, njihovo industrijsko poklicno gasilsko enoto in vojaško ladjo Triglav.
Izlet smo zaključili z večerjo v prijetnem vzdušju v Marezigah.

14. 10. 2018

Vaja OKTOBER 2018 – Nesreča z nevarno snovjo

V nedeljo 14. oktobra 2018 smo organizirali prikazno vajo za občane in občanke naše občine, oziroma vse, ki jih naše delo zanima. Vajo smo naslovili “NESREČA Z NEVARNO SNOVJO KLOR”.

Scenarij vaje je predvideval, da se je se je pri osnovni šoli v Komnu zgodila nesreča, v kateri je zaradi poškodbe soda nenadzorovano iztekala neznana snov. V nesreči sta bili dve osebi poškodovani.

Prvi smo na kraj prišli gasilci PGD Komen, ki smo zavarovali območje nesreče in rešili poškodovane osebe. Po prihodu poklicne gasilske enote ZGRS Sežana (ki je opremljena z opremo za posredovanje v tovrstnih nesrečah) smo začeli z ukrepi za tesneje in pretakanje nevarne snovi.

Po pričevanju poškodovanih je nevarna snov bila klor, zato so se gasilci opremili s plinotesnimi oblekami, zatesnili poškodovani sod in nato preostanek snovi prečrpali v drugi sod. Na koncu intervencije so gasilci obleke in opremo dekontaminirali in pripravili na transport. S tem je bila vaja zaključena.

Vsem, ki ste si vajo ogledali se zahvaljujemo za obisk in upamo, da vam je bilo videno všeč. 

Ob koncu naj povemo, da je tema letošnjega meseca oktobra – meseca požarne varnosti številka 112. Več o tem si lahko prebereta na: http://www.gasilec.net/

06. 10. 2018

Regijski posvet za članice obalnokraške regije

V soboto 29. septembra 2018 je PGD Knežak gostilo regijski posvet članic obalno-kraške regije. Iz našega društva sta se dogodka udeležili dve naši članici.

Posvet se je začel ob 9h, ko so organizatorji pozdravili udeleženke. Predstavljeno je bilo PGD Knežak, zveza, ter sam potek srečanja. Udeleženke so poslušale dve predavanji. Najprej o sistemu prvih posredovalcev v občini Ilirska Bistrica-izkušnje po prvem letu delovanja. Potem pa predavanje o poteku dogodkov in izkušnje iz najdaljše intervencije PGD Knežak: žled in poplave 2014. Predstavili so kako so potekale intervencije, s kom so vse sodelovali, kakšne so bile posledice,…

Nato so si vsi skupaj ogledali vajo travniškega požara, v kateri je sodelovala tudi ena od naših članic. Sledilo je kosilo,kasneje pa še pohod do grada Kalc. Tam pa kratek kulturni program ob 200. letnici rojstva Miroslava Vilharja, kateri je bil skladatelj, pesnik, dramatik, politik in časnikar. Postojnska osnovna šola je poimenovana po njem.

Po povratku iz pohoda so vse udeleženke posveta dobile darilo in odšle domov.

04. 09. 2018

Praznovanje 70. let delovanja PGD Komen

V soboto 1. septembra 2018 smo pripravili zabavo za občane in občanke, ter vse, ki so se želeli poveseliti z nami ob praznovanju 70. let delovanja našega društva.

Uvodoma smo pripravili krajšo slovesnost, ki jo je s svojim nagovorom otovoril predsednik društva Marko Adamič. Naslednji je zbrane gasilce nagovoril podžupan Občine Komen v začasnem opravljanju županske funkcije g. Valter Ščuka in predsednik Gasilske zveze Slovenije Janez Cerkvenik. Oba sta čestitala našim gasilcem in gasilkam ob visokem jubileju in nam zaželela uspešno delo še naprej.
Po nagovorih je gasilska mladina našega društva predstavila nove ognjevarne obleke, ki jih je naše društvo kupilo ob podpori občine in donatorjev. Nabavili smo kar 20 oblek. Po predstavitvi je obleke našemu poveljniku simbolično predal podžupan Občine Komen, župnik Komenske župnije je obleke tudi blagoslovil.
Naše društvo je ob tej priložnosti povabilo vse bivše župane Občine Komen in jim podelilo zahvale za podporo, ki so jo nudili društvu v času svojega županovanja.
Nato smo zahvale podelili tudi vsem donatorjem, ki so prispevali sredstva za nakup ognjevarnih zaščitnih oblek, pihalnemu orkestru Komen in mešanemu pevskemu zboru Cominum.
Slovesnost je s humorističnim nastopom zaključil »GASILEC PEPI«, ki nas je s svojim 20 minutnim nastopom nasmejal do solz. Društvo se je ob koncu prireditve zahvalilo tudi ge. Ani Godnik in ge. Erni Stantič, ki sta velikokrat pripomogli k organizaciji ali izpeljavi prireditev našega društva.

Z nastopom »GASILCA PEPIJA« se je slovesnost zaključila. Zabavo smo nadaljevali v ritmih skupine ZVITA FELTNA!

Slovesnosti so se udeležili številni visoki gostje, poleg podžupana občine Komen in bivših županov še predsednik in nam. poveljnika Kraške gasilske zveze, predsednik in nam. poveljnika Obalno kraške regije, direktor-poveljnik in nam. poveljnika poklicne gasilske enote ZGRS Sežana, že omenjeni predsednik Gasilske zveze Slovenije in na kar smo najbolj ponosni, zadnji živeči ustanovni član našega društva g. Just Makovec.

Prireditev je povezoval g. Urban Grmek Masič, za glasbene vložke so poskrbeli člani mešanega pevskega zbora Cominum in Pihalnega orkestra Komen.

Ob tej priložnosti se člani in članice PGD Komen zahvaljujemo vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k nabavi ognjevarnih zaščitnih oblek ali k praznovanju našega jubileja!

01. 09. 2018

Obisk predsednika Gasilske zveze Slovenije

V sklopu obletnice PGD Komen je naše društvo s celodnevnim obiskom počastil predsednik Gasilske zveze Slovenije g. Janko Cerkvenik.
Predsedniku smo v gasilskem domu najprej predstavili delovanje in opremo našega društva, našo občino in nekatere največje požare, ki so pustošili na našem območju.
Po ogledu gasilskega doma smo se odpravili na teren lanskoletnega požara Pri Komnu 2017, na požarišče požara Šumka 2006 in na hrib Trstelj od koder se vidi celotna naša občina in naš požarni okoliš.
Po ogledu smo se odpravili še na kosilo in nato proti Komnu, kjer je bilo že vse pripravljeno za praznovanje naše obletnice.

Predsedniku se člani in članice PGD Komen zahvaljujemo za obisk in priložnost za pogovor. Izmenjali smo marsikatero zanimivo izkušnjo in predloge.

31. 08. 2018

Slavnostna seja PGD Komen

Letos naše društvo praznuje 70. obletnico obstoja. V ta namen prav ta vikend poteka praznovanje le-te. Začeli smo ga s slavnostno sejo, katere smo se udeležili vsi gasilci PGD Komen in vabljeni gostje. Najprej nas je pozdravil predsednik našega društva in poveljnik obalno-kraške regije Marko Adamič. Povezovalec programa Uroš Simčič nam je osvežil spomin na zgodovino društva in povabil k besedi poveljnika PGD Komen Matjaža Hribarja, ki nam je čestital ob jubileju in nam osvežil spomin na preteklo delo ter povedal da bomo gasilci otali prijatelji v dimu, ognju in pepelu. Nato smo prisluhnili še predsedniku GZS Janku Cerkveniku, ki nam je poleg čestitk, lepo približal besede vljudnosti kot so: pozdravljeni, hvala, prosim in oprosti, na katere nesmemo nikoli pozabiti.

Sledila je podelitev priznanj in plamenic 1.stopnje, katere so prijeli štirje gasilci našega društva.  S kulturnim programom so nas med sejo navdušili: Pihalni kvartet trobil POK in Duo Kraška harmonika.

Podelilo se je tudi zahvale. Spoštovanemu Justu Makovcu, edinemu še živečemu ustanovitelju PGD Komen, GZS, Obalno-kraški gasilski regiji, Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana, Kraški gasilski zvezi in vsem ostalim s katerimi sodelujemo in interviniramo.

Na koncu pa nas je prišla obiskat prijazna žena gasilca Pepija, ki nas je nasmejala do solz.

Po zaključku seje smo se podali na skupno druženje ob večerji. Vsak gasilec PGD Komen je ob odhodu prijel darilo, katero ga bo spominjalo na 70. let gasilstva PGD Komen.

 

Prijemnikom priznanj in jubilejnih plaket iskreno čestitamo.

16. 08. 2018

110. obletnica PGD Materija

Letos PGD Materija praznuje 110. obletnico obstoja. V ta namen so pripravili dvodnevno praznovanje.

V petek 10. avgusta 2018 so začeli praznovanje s slavnostno sejo in predstavitvijo nove knjige Matarski gasilci skozi čas. Imeli so tudi likovno razstavo na temo gasilstva in bogat kulturni program. Petkova slovesnost je bila namenjena članom društva in vabljenim gostom.

Sobotno dogajanje so najprej obogateli z animacijskim programom za otroke, predstavili so tudi domače pridelovalce in njihova različna društva. Ob 17h je Slovenska vojska prikazala vajo gašenja gozdnih požarov s helikopterjem. Sledila je slavnostna gasilska parada. Udeleženih je bilo 300 gasilcev s tridesetimi različnimi vozili. V paradi je sodelovala tudi Brkinska godba 2000 in mažoretke iz Povirja. Po končani paradi se je pričela na igrišču osrednja slovesnost ob 110. obletnici PGD Materija.

Slavnostni govornik in tudi častni pokrovitelj dogodka je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Pozdravno besedo so imeli še predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, županja Občine Hrpelje – Kozina Saša Likavec Svetelšek in predsednik PGD Materija dr. Valter Fabjančič. Po proslavi se je začela gasilska veselica z Ansamblom Roka Žlindre in Lisjaki.

V petek so se slavnostne seje udeležili štirje člani našega društva. V sobotni helikopterski vaji so sodelovali štirje gasilci z enim vozilom, kateri so pomagali helikopterski ekipi s polnjenjem bazena in pripravo bambi vreče za gašenje. Na paradi pa je paradiralo 6 članov iz našega društva z enim vozilom.

Člani in članice PGD Komen iskreno čestitamo društvu PGD Materija ob njihovi visoki obletnici
in jim želimo uspešno delo še naprej!

14. 07. 2018

Druženje veteranov Kraške gasilske zveze v PGD Komen

V sobot 14. junija 2018 je v Komnu potekalo vsakoletno druženje veteranov Kraške gasilske zveze (KGZ), ki smo ga tokrat organizirali gasilci PGD Komen.

Druženje se je začelo ob 14.00uri v Štanjelu, kjer je zbrane najprej pozdravil predsednik PGD Komen. Uvodnemu pozdravu je sledil ogled Štanjela pod vodenjem g. Bogdana Macarola.
Po ogledu so se veterani odpeljali v gasilski dom, kjer se je druženje nadaljevalo s družabnimi igrami. Veterani so se zabavali ob igranju kart, pikada in prstometa (“škrove”).

Zaključek druženja je vodila Ana Godnik, ki se je zahvalila zbranim veteranom za udeležbo in dobro vzdušje. Najboljšim ekipam smo podelili medalje in pokale. Veterane je pozdravil tudi predsednik KGZ, obiskal jih tudi poveljnik KGZ. Za zabaven zaključek je poskrbel komičen vložek gasilca Pepija, ki je vse zbrane nasmejal.

Druženja se je udeležilo 74 veteranov iz vseh društev KGZ, pri organizaciji dogodka je sodelovalo 11 gasilcev PGD Komen.

18. 06. 2018

Reviji Gasilec državno odlikovanje »RED ZA ZASLUGE«

V petek 8. junija 2018 smo gasilci praznovali mednarodni dan gasilcev. Na ta dan je v Veliki dvorani Predsedniške plače potekala slovesnost na kateri je predsednik RS Borut Pahor reviji Gasilec podelil državno odlikovanje »RED ZA ZASLUGE«.
Revija gasilec je odlikovanje prejela za neprecenljiv prispevek k strokovni rasti slovenskega gasilstva in utrjevanju vrednot solidarnosti ter medsebojne pomoči.

Odlikovanje so prevzeli Janko Cerkvenik in Franci Petek, predsednik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije in urednica Gasilca Suzana Veber. Na slovesnosti so bili prisotni še člani Uredništva revije Gasilec, odgovorni urednik Marko Pograjc, člani Upravnega odbora in Poveljstva Gasilske zveze Slovenije ter visoki predstavniki države – med njimi Andreja Katič, ministrica za obrambo, Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite, Branko Dervodel, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, ter mnogi drugi.

Slovesnosti sta se udeležila tudi naša člana in sicer, kot poveljnik OK regije predsednik PGD Komen Marko Adamič in član PGD Komen Boris Budal, ki je za revijo Gasilec napisal veliko strokovnih člankov.

Na revijo Gasilec od njenega nastanka redno prejema tudi naše društvo. S tem omogočamo našim članom in članicam reden vpogled v strokovne gasilske članke, analize intervencij, novosti na področju slovenskega in tujega gasilstva, opreme in mnogo drugega.

Reviji Gasilec oz. njenemu uredništvu iskreno čestitamo za dobljeno odlikovanje!

17. 06. 2018

17. kongres Gasilske zveze Slovenije

V petek 18. in soboto 19. maja 2018 je na Ptuju potekal 17. kongres Gasilske zveze Slovenije. Kongres je organ, ki v slovenskem gasilskem prostoru zaseda enkrat na pet let in kjer gasilski delegati volijo novo vodstvo Gasilske zveze Slovenije (GZS). Kongres je oba dni potekal v prostorih Dominikanskega samostana.

Prvi dan kongresa se je začel s prihodom praporjev in himno. Zbrane delegate so uvodoma pozdravili Janko Cerkvenik, v. d. predsednika Gasilske zveze Slovenije, Marjan Meglič, predsednik Območne GZ Ptuj, Miran Senčar, župan MO Ptuj, in Andreja Katič, ministrica za obrambo Republike Slovenije. Nato so delegati izvolili predlagane delovne organe predsedstva, prisluhnili poročilom GZS pet letnega obdobja in jih na koncu tudi potrdili.

V soboto so za začetek zbrane delegate pozdravili in nagovorili gostje: Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS, Milivoj Dolščk, glavni inšpektor Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Rajko Likozar Šimunkovič, predstavnika Policije, Tor Eriksson, predsednik CTIF in predstavniki gasilskih zvez Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Slovaške ter Srbije. Gostje so GZS podelili priznanja in priložnostna darila, v.d. predsednika in poveljnik GZS pa sta gostom podelila spominske plakete.

Po krajšem odmoru so delegati opravili najpomembnejšo nalogo na kongresu, izvolili so novo vodstvo.

Predsednik Gasilske zveze Slovenije je tako postal Janko Cerkvenik,

poveljnik pa Franci Petek, ki mu je bila ta naloga zaupana v drugo.

Po izvolitvi sta novo izvoljeni predsednik in poveljnik podelila priložnostne plakete in priznanja najzaslužnejšim gasilcem in gasilkam naše organizacije. Tu moramo omeniti Viko Bernetič, članico PGD Sežana in dolgoletno tajnico Kraške gasilske zveze, ki je prejela kipec gasilca – drugo najvišje priznanje, ki ga podeljuje GZS.

Viki člani in članice PGD Komen za dobljeno priznanje iskreno čestitamo!

Kongres se je zaključil z veliko gasilsko parado v kateri je sodelovalo več kot 4000 gasilcev in več kot 50 vozil iz vse Slovenije. Parada se je zaključila na športnem stadionu Ptuj, kjer je zbrane gasilce nagovoril premier Republike Slovenije dr. Miro Cerar.

Iz našega društva so je kongresa udeležilo osem gasilcev (eden kot delegat KGZ, eden kot poveljnik OK regije, sedem gasilcev v paradi) in eno vozilo GCGP-3.