PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Ostali dogodki v letu 2016

26. 12. 2016

Božični sejem v Komnu

V ponedeljek 26. decembra 2016 je v Komnu potekal božični sejem, ki ga je organizirala Vaška skupnost Komen. Na sejmu so se na stojnicah predstavljali razni obrtniki, društva, kmetje, ki so prodajali ali promovirali svoje izdelke. Gasilci PGD Komen smo na sejmu sodelovali s prikazom naše opreme in vozil. Tako so obiskovalci lahko spoznavali vozilo GVC 16/25 in opremo za tehnično posredovanje (prometne nesreče). Po kratki predstavitvi orodja so se lahko v uporabi orodja obiskovalci tudi preizkusili. Obiskovalcem smo prikazali tudi aktivacijo zračne blazine (»airbag«) na voznikovi strani avtomobila.

13. 11. 2016

Vaja OKTOBER 2016

V nedeljo 13. novembra 2016 smo gasilci PGD Komen pripravili prikazno vajo v sklopu meseca oktobra – meseca požarne varnosti. Vaja je bila letos izvedena v mesecu novembru, ker smo v sklopu vaje predstavili tudi novo vozilo za reševanje iz višin, ki so ga naši poklicni kolegi ZGRS Sežana prevzeli konec oktobra.

Scenarij letošnje vaje je predvideval požar na večstanovanjskem objektu v Komnu. Do požara je prišlo na podstrešju objekta, vzrok za požar pa je bila napaka pri varilnih delih na strehi. Pogrešanih je bilo več oseb.

Na požar se je odzvalo 15 gasilcev PGD Komen z tremi vozli in dva poklicna gasilca ZGRS Sežana z enim vozilom. Z več notranjimi napadi smo odkrili izvor požara in ga pogasili. Med preiskovanjem prostorov smo našli eno poškodovano osebo, druga pa je bila ujeta na strehi objekta. Z uporabo vozila za reševanje iz višine smo kar seda hitro obe osebe spravili na varna tla in jih predali reševalcem. Celotno vajo je komentiral poveljnik Kraške gasilske zveze Peter Jerina, ki je hkrati tudi poklicni gasilec v ZGRS Sežana.

Po vaji je zbrane gasilce in gledalce nagovoril podžupan občine Komen g. Valter Ščuka. Poveljnik poklicne enote ZGRS Sežana Blaž Turk je obiskovalcem predstavil novo vozilo za reševanje iz višin. Po predstavitvi je bila za vse obiskovalce mogoča tudi poskusna vožnja v reševalni košari. Med tem je reševalka NMP Sežana Tina Furlan predstavila temeljne postopke oživljanja in uporabo defibrilatorja.

Vsem zunanjim sodelavcem se zahvaljujemo za pomoč pri izvedbi vaje.

12. 11. 2016

Dvojni obisk v PGD Komen

V soboto 12. novembra 2016 so nas obiskali prostovoljni gasilci iz PGD Rovte in PGD Veliki Kamen.

Obiskovalce smo sprejeli v naši sejni sobi, kjer smo jim predstavili zgodovino našega društva in delovanje društva danes (organiziranost, usposabljanje, članstvo, intervencije,…). Z obiskom smo nadaljevali v garderobah, kjer smo jim pokazali osebno zaščitno opremo, ki jo uporabljajo naši gasilci in zaključili v garažah ter na dvorišču, kjer smo predstavili naša vozila in opremo v njih.

Našim kolegom se zahvaljujemo za obisk in prijetno druženje.

28. 10. 2016

60. let Kraške gasilske zveze

V petek 28. oktobra 2016 je v Kosovelovem domu v Sežani potekala slavnostna seja ob 60. obletnici delovanja Kraške gasilske zveze (KGZ).
Seja se je začela s slovensko himno, ki so jo zaigrali učenci glasbene šole Sežana. Zbrane goste je pozdravili predsednik KGZ Dimitri Dokić in župan občine Sežana g. Davorin Terčon, ki je spregovoril nekaj besed v imenu vseh županov kraških občin. Na koncu je, kot slavnostni govornik nastopil še poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Govorom je sledila podelitev plaket za vodenje zveze, ki so jih prejeli vsi bivši tajniki, poveljniki in predsedniki zveze. Plakete so prejele tudi vse organizacije, ki so in še vedno sodelujejo z zvezo. Zveza je ob tej priložnosti izdala tudi zbornik, v katerem je opisano delovanje zveze v vseh teh letih. Zahvalo za ves trud so prejeli člani odbora za pripravo zbornika. Z zahvalami se je zveza zahvalila tudi sponzorjem prireditve.

Ob koncu seje je poveljnik GZS, predsedniku zveze podaril plaketo za zasluge GZS. Zbrane so pozdravili še direktor URSZR Darko But, predstavnik Civilne zaščite in predstavniki vseh sosednjih gasilskih zvez.

Seja se je zaključila s humornim skečem, ki ga je pripravil Gojmir Lešnjak – Gojc skupaj z gasilci KGZ, med sejo pa sta za glasbeni vložek poskrbela člana skupine Tiasha Acoustic.

Sejo je povezoval g. Daniel Cek.

28. 10. 2016

Prevzem novega vozila ZGRS Sežana

V petek 28. oktobra 2016 smo se gasilci PGD Komen udeležili prevzema novega vozila ZGRS Sežana. Naši poklicni gasilci so prevzeli novo vozilo za reševanje in gašenje iz višin – t.i. platformo. Vozilo je popolnoma novo, izdelalo ga je podjetneje Rosenbauer. Z njim lahko gasijo in rešujejo do največje višine 32m. Prevzema se je udeležilo 5 gasilcev PGD Komen.

22. 10. 2016

Obisk PGD Lipoglav

V soboto 22. oktobra 2016 so nas v društvu obiskali gasilci PGD Lipoglav. Obiskovalcem smo najprej sprejeli v sejni sobi, kjer smo jim predstavili delovanje našega društva, intervencije, področje, ki ga pokrivamo itd. Ob koncu smo se dotaknili še štirih največjih požarov v naravi, ki so pustošili v naši občini v zadnjih letih. Nato se je obisk preselil v garaže, kjer smo obiskovalcem predstavili dežurno sobo, garderobe, garažne prostore, osebno zaščitno opremo in vozila.

27. 08. 2016

Tekmovanje gasilsko taktičnih veščin Kobarid

V soboto 27. avgusta 2016 smo se gasilci PGD Komen udeležili tekmovanja iz gasilsko taktičnih veščin v Kobaridu.

Tekmovanje je potekalo v Kobaridu in okolici, naše društvo se je tekmovanja udeležilo prvič. Tekmovalna ekipa je bila sestavljena iz 5 članov od katerih je bil eden vodja. Tekmovali smo na 7 delovnih točkah, ki so nas preizkušale iz tehničnega reševanja, nudenja prve pomoči, notranjega napada z IDA, trodelnega napada, postavitvijo lestev in pravilne priprave na intervencijo glede na poziv (oblačenje, izbira opreme,…). Tekmovanje je potekalo od 9.00ure zjutraj do 14:30ure. Skupno je sodelovalo 8 ekip, naše društvo je zasedlo 7 mesto. Tekmovanja se je udeležilo 5 gasilcev PGD Komen z enim vozilom. Tekmovanje je v celoti potekalo pod organizacijo PDG Kobarid.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo gasilcem in gasilkam PGD Kobarid za povabilo na tekmovanje in jim čestitamo za dobro organizacijo ter prijetno družbo.

18. 07. 2016

Otrokom Zveze prijateljev in mladine prikazali delo gasilcev

Komenski gasilci so znova dokazali, da kljub vsem obveznostim, ki jih imajo z opravljanjem operativnih nalog, najdejo čas in pripravljenost za popestritev poletnih dni otrokom, ki smo zadnje počitniške dneve preživljali v okviru počitniškega varstva Medobčinskega društva prijateljev mladine.

Otroci smo v kotičku kulturnega doma v Komnu z mentoricama za malico pekli palačinke, ko smo se zaklepetali in pozabili na vroče olje. Palačinka se je zažgala, zaradi velikega dima pa so na pomoč priskočili gasilci Boštjan, Teja in Andraž. S sireno so se hitro zapeljali za kulturni dom, s termokamero poiskali izvor požara in nas poučili, kako moramo ravnati v primeru, če se nam to zgodi tudi doma.

Ker si gasilci pri gašenju požarov pomagajo z različnimi pripomočki, so nam jih prijazni gasilci z veseljem razkazali. Priložnost smo se imeli seznaniti z oblekami za različne vrste intervencij. Težke in okorne obleke smo tudi poskusili. Videli smo, da poklic gasilca ni tako enostaven – še posebno, če moraš pri gašenju požara na hrbtu nositi težak dihalni aparat!

Ogledali smo si vse kotičke čisto pravega gasilskega kamijona. Niti predstavljati si nismo mogli, koliko stvari se skriva v njem! Ker pa smo bili cel teden zelo pridni, nas je gasilec Boštjan s kamionom prijazno zapeljal en krog. Za konec smo lahko poskusili tudi špricati vodo, dan pa smo zaključili z vodnimi igrami in štafeto.

Ob koncu našega prijetnega počitniškega druženja bi se radi zahvalili komenskim gasilcem, še posebno Boštjanu, Andražu in Teji za poučno popestritev naših ustvarjalnih delavnic ter za njihov čas in trud. Tudi zaradi vaše pripravljenosti in veselja do dela z mladimi se bo v prihodnosti gotovo kdo izmed nas pridružil vašim vrstam. Hvala vam!

Nina Mezinec

18. 06. 2016

Gasilci PGD Komen sodelovali na občinskem prazniku Občine Komen 2016

V soboto 18. junija 2016 je v Komnu potekal osrednji dogodek ob prazniku Občine Komen. Na prazniku smo se predstavljali tudi gasilci PGD Komen, sodelovali pa smo tudi pri organizaciji samega praznika.

V sklopu praznika smo nudili pomoč pri organizaciji kolesarjenja, usmerjanju prometa, v času trajanja praznika je bila prisotna požarna straža, v petek smo urejali smerokaze za parkirišča. Na naši stojnici so si lahko obiskovalci prebrali o našem delu, ogledali so si lahko vozilo GVC 16/25, se oskrbeli z literaturo o požarni preventivi, za najmlajše pa smo pripravili prav posebni gasilski poligon.

Na gasilskem poligonu so morali otroci premagati oviro, gume, z kladivom so morali premagati gumo, nato vleči gumo, preteči slalom med stožci, povleči pravo cev skozi predor in na koncu pogasiti gorečo hiško. Za njihov trud smo jih nagradili s simboličnimi nagradami. Otroci so bili nad poligonom navdušeni, saj je bil poligon poln od začetka praznika pa do zaključka.

Skupno je pri organizaciji praznika sodelovalo 30 gasilcev PGD Komen.

11. 06. 2016

Gasilci PGD Komen nudili pomoč pri organizaciji državnega tekmovanja

V soboto 11. junija in nedeljo 12. junija 2016 je v Kopru potekalo državno gasilsko člansko in mladinsko tekmovanje.

Za izvedbo tekmovanja je bila odgovorna Obalno kraška regija. Vodstvo OK regije je naloge za izvedbo tekmovanja razdelila med gasilske zveze, ki so vključene v našo regijo. Med nje spada tudi Kraška gasilska zveza, ki je tako prevzela del nalog za izvedbo tekmovanja.

V sklopu teh nalog je v petek 10. 6., v soboto 11. 6. in v nedeljo 12. 6. na pripravah prog in drugih aktivnostih v zvezi s tekmovanjem sodelovalo skupno 10 gasilcev PGD Komen. Skupaj s preostalimi gasilci Kraške gasilske zveze smo nudili tehnično pomoč pri postavljanju in spravljanju tekmovalnih prog, opreme. V soboto je naš član predstavljal zvezo kot praporščak zveze.