PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Ostali dogodki v letu 2020

14. 12. 2020

Halo pomoč, tukaj požar! 3.del: Požar na prevoznih sredstvih

Predstavljamo tretji zabavno – poučni film: Požar na prevoznih sredstvih. Ne pozabite: Preventiva je boljša kot kurativa oziroma bolje je preprečiti kakor zdraviti.

“NA POMOČ!”

04. 12. 2020

Novoletna okrasitev PGD Komen

Okraševanje gasilskega doma je običajno ena izmed zadnjih gasilskih dejavnosti gasilske mladine PGD Komen in njihovih metrojev, mentoric. Žal nam je pandemija koronavirusne bolezni letos to preprečila.

Zato je okraševanje gasilskega doma, v petek 4. decembra 2020, izvedlo le nekaj članov mladinske komisije PGD Komen, ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa COVID-19.

Posebnost letošnje okrasitve je okrašeno kolo, ki krasi vhod našega doma. S tem smo člani in članice PGD Komen podprli pobudo, k enotni okrasitvi občanov občin Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Miren – Kostanjevica in Sežana, da se Kras in Brkini povežejo s sloganom:

»Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej«

Kolo je simbol gibanja, vetra v laseh, kolo se vrti naprej, na simbolni ravni v prihodnost in nas pelje novim izzivom naproti. Lučke predstavljajo nekaj svetlega, toplega, prijetnega, prazničnega in pozitivnega. (vir: https://www.visitkras.info/).

Več o sami pobudi si lahko preberete na: https://www.visitkras.info/

17. 11. 2020

Halo pomoč, tukaj požar! 2.del: Požar v objektu

Predstavljamo drugi zabavno poučni film: Požar v objektu. Ne pozabite: Preventiva je boljša kot kurativa oziroma bolje je preprečiti kakor zdraviti.

“NA POMOČ!”

04. 11. 2020

Halo pomoč, tukaj požar! 1.del: Dimniški požar

Če verjamete, da je pregovor »nesreča nikoli ne počiva« odveč? Pa vendar je pregovor, naj si bo še tako star, resničen in aktualen tudi dandanes. Tudi najboljšim se lahko zgodi, saj je le trenutek nepazljivosti dovolj, da se nesreča zgodi. Veste, kako ravnati v takšni situaciji in jo uspešno obvladati? Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana se zavedamo kako so v preventivi pomembne tudi komunikacijske aktivnosti in ustrezen nagovor, namenjen splošni javnosti. Zato smo vam v letošnjem letu pripravili štiri preventivne kratke filme na temo dimniški požar, požar kuhinjskega olja, požar prevoznega sredstva in požar v naravnem okolju. V posnetkih odkrijte navodila in priporočila, ki vam bodo lahko v pomoč pri izogibanju in preprečevanju tovrstnih nesreč. Saj pravijo, da je preventiva boljša kot kurativa ali, bolje je preprečiti kakor zdraviti.

Srečno!

»Na pomoč!«

 

 

 

 

04. 10. 2020

Oktober – mesec požarne varnosti

Mesec oktober je v Sloveniji mesec v katerem poudarjamo požarno varnost, zato mu rečemo tudi mesec požarne varnosti. Slogan letošnjega meseca požarne varnosti je:

“Kdor za požarno varnost poskrbi, je v prostem času brez skrbi.”

Dejstvo je, da lahko za preprečitev požarov in drugih nevarnosti največ naredimo posamezniki sami, z ustreznimi preventivnimi ukrepi. Na sledeči povezavi se nahaja brošura s kratkim opisom kako lahko vsak zagotovi preživljanje prostega časa, brez nevarnosti požara: BROŠURA

Na spodnjih povezavah dobite več informaciji o letošnji tematiki meseca požarne varnosti:

22. 09. 2020

Analiza požara gospodarskega podjetja, Postojona

V ponedeljek 22. septembra 2020 je v Postojni potekala analiza velikega industrijskega požara lesno predelovalnega objekta v Postojni, ki se je zgodil 4. septembra. Na analizi je bil predstavljen potek intervencije, s poudarkom na dobrem delu in morebitnimi pomanjkljivostih. Analize tovrstnih intervencij so za gasilce način deljenja izkušenj in izpopolnjevanje svojega znanja za bodoče obsežne intervencije. Analize se je iz PGD Komen udeležil en gasilec.

18. 09. 2020

Skupščina Kraške gasilske zveze

V petek 18. septembra 2020 je potekala skupščina Kraške gasilske zveze, ki jo je letos organiziralo Prostovoljno gasilsko društvo Štjak. Skupščina je potekala na kmetiji Francinovi v Avbru.

Na skupščini je bilo skozi poročila predsednika, poveljnika, predsednikov komisij in finančne službe predstavljeno delo zveze v letu 2019, predstavljen je bil finančni plan in plan dela za leto 2020. Delegati skupščine so vsa poročila in plan dela soglasno sprejeli. Zaradi COVID-19 ukrepov se je skupščine udeležilo le 24 delegatov iz vseh osmih društev KGZ, predsedniki komisij in drugih organov zveze in gosta, predstavnik poklicne gasilske enote ZGRS Sežana in gost David Škabar, župan Občine Sežana. Iz našega društva so se skupščine udeležili 4 gasilci.

12. 09. 2020

Slavolok ob poroki našega člana

V soboto 12. septembra 2020 smo našemu članu, ki je skočil v zakonski jarem pripravili slavolok v želji da bi mu s to gasilsko tradicijo prinesli obilo sreče v zakonu.

Člani in članice PGD Komen mladoporočencema izrekamo iskrene čestitke!

03. 09. 2020

Vaja evakuacije Osnovne šole Komen

V četrtek 3. septembra 2020 smo gasilci PGD Komen v sodelovanju z vodstvom šole izvedli vajo evakuacije.

Vaja je najprej potekala v podružnični šoli v Štanjelu, nato v Komnu.
Pred izvedbo vaje smo z umetnim dimom zadimili garderobe in dele avle ter tako simulirali razmere ob morebitnem požaru. Evakuacija se je začela z avtomatskim obvestilom, ki bi bil aktiviran ob morebitnem požaru. Med izvedbo evakuacije smo gasilci ocenjevali ravnanje zaposlenih in učencev. Evakuacija se je končala, ko so bili vsi zaposleni in učenci zbrani na sprejemnem mestu in prešteti.
Po evakuaciji smo gasilci vsem zbranim pojasnili kdaj se izvaja evakuacija, kdo jo izvaja, namen evakuacije, pravilno gibanje in zakaj je pomembno da se vsi zberemo na zbirnem mestu.

16. 08. 2020

Obisk PGD Sostro

V nedeljo 16. avgusta 2020 sta nas z nenapovedanim obiskom presenetila član in članica PGD Sostro. PGD Sostro v letošnjem letu praznuje 100. obletnico svojega delovanja. Zaradi ukrepov o omejevanju širjenja korona virusa ne morejo organizirati slovesnosti, zato so se odločili, da v počastitev svoje obletnice obiščejo vseh 1341 prostovoljnih gasilskih društev. Za obisk in prijeten klepet se našima gasilskima kolegoma lepo zahvaljujemo.

Člani in članice našega društva ob tej priložnosti izrekamo čestitke PGD Sostro za njihovo 100. obletnico delovanja in jim želimo uspešno delo tudi v bodoče!