PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Ostali dogodki v letu 2022

24. 12. 2022

VOŠČILO 2023

Voščilo 2023

30. 11. 2022

Obisk otrok iz vrtca Komen – skupina “Žogice”

V sredo 30. novembra 2022 so nas obiskali otroci skupine “Žogica” iz vrtca Komen s starši.
Obisk smo začeli s kratko predstavitvijo prostovoljnega gasilstva v Sloveniji in delovanja našega društva. Nato smo se preselili v garderobne prostore, kjer jim je bila predstavljena oprema in garaže kjer smo jim predstavili vozila. Na točkah smo na kratko predstavili tudi delovanje dvižnih blazin, uporabo IDA – izoliranih dihalnih aparatov in uporabo zajemalnih nosil.
Otroci so bili nadvse navdušeni nad predstavitvijo in delom gasilcev.

29. 11. 2022

Slavnostna podelitev listin za napredovanje v čine gasilski častnik, višji gasilski častnik in visoki gasilski častnik

V Domu Kulture v Kamniku je v torek, 29. novembra 2022, od 18. ure dalje potekala slavnostna podelitev listin o napredovanjih v čine gasilski častnik, višji gasilski častnik in visoki gasilski častnik za obdobje november 2021 – 2022.

Po uvodnem nagovoru Tomaža Zabavnika, predsednika GZ Kamnik in Francija Petka, poveljnika Gasilske zveze Slovenije je potekala podelitev činov po skupinah zaključenih tečajev. Med podelitvijo je potekal kulturni program, v katerem so nastopili: Mešani pevski zbor Odmev, Mešani pevski zbor Mavrica in Ansambel Domačini. Povezovalec programa je bil Matic Maček.

V navedenem obdobju je na podlagi opravljenih tečajev v čin gasilski častnik napredovalo 214 članov, v čin višji gasilski častnik 54 članov ter v čin visoki gasilski častnik 3 člani.

Iz našega društva se je dogodka udeležilo pet članov. Štirje gasilci so prejeli listino za napredovanje v čin gasilski častnik, en gasilec pa listino za napredovanje v čin višji gasilski častnik!

Vsem prejemnikov listin izrekamo iskrene čestitke. Velika zahvala pa gre domačim gasilcem in vsem nastopajočim ter drugim sodelujočim pri organizaciji prireditve.

30. 10. 2022

25. krožni pohod po sledeh soške fronte – Brestovica

V nedeljo 30.10.2022 je potekal tradicionalni že kar 25. pohod po sledeh soške fronte, katerega organizira turistično društvo Brest iz Brestovice. Izhodiščna točka je bila v Brestovici, kjer je udeležence ob koncu pohoda pričakala pogostitev in zanimiva razstava o požarih, ki so poleti pustošili ta predel Krasa. Na pohodu sta sodelovala tudi dva naša člana PGD Komen, katera sta pohodnikom opisala poletni dan, ko je ogenj divjal v okolici vasi Brestovica. Govorila sta o svojih občutkih med gašenjem in delom gasilcev.

Hvala društvu Brest za povabilo.

29. 10. 2022

Prevzem vozila GVGP-2 PGD SENOŽEČE

V soboto 29. oktobra sta se dva gasilca PGD Komen udeležila slovesnosti ob prevzemu novega gasilskega vozila GVGP-2 pri kolegih PGD Senožeče.
Gasilcem PGD Senožeče se zahvaljujemo za povabilo in želimo varno vožnjo s čim manj intervencij.

21. 10. 2022

Dan odprtih vrat ZGRS Sežana

V petek 21.10.2022 je ZGRS Sežana skupaj z Kraško gasilsko zvezo in njenimi PGD-ji ter reševalci NMP in RK Sežana, policisti PU Koper in Sežana organiziral dan odprtih vrat s prikazom delovanja vseh omenjenih, ki skupaj sodelujemo v odzivu na različne dogodke v sistemu zaščite, reševanja in pomoči. Dogodka se je udeležilo več kot 1000 otrok različnih starostnih skupin katerim smo prikazali naše skupno delo.

Iz PGD Komen se je dogodka udeležil en naš član z enim vozilom.

16. 10. 2022

»DAN REŠEVALNIH SLUŽB« – mesec požarne varnosti 2022

Za mesec požarne varnosti smo v nedeljo 16. oktobra 2022 organizirali prikazno vajo in predstavitev reševalnih služb v Štanjelu za občane in občanke naše občine, oziroma vse, ki jih naše delo zanima.

Na prikazni vaji smo prikazali reševanje poškodovane osebe z gradu v Štanjelu s pomočjo vrvne tehnike. Tovrstno reševanje se izvaja v kolikor ni drugega varnejšega načina reševanja oziroma je onemogočen dostop iz drugih strani. Prikazali smo postopek vrvne žičnice in uporabo koritastih nosil. S to tehniko smo poškodovano osebo transportirali iz gradu do dovozne ceste na grad. Vajo so vodili poklicni gasilci iz Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana, sodelovalo je tudi pet gasilcev iz PGD Komen.
V našem društvu je za tovrstne intervencije usposobljenih pet gasilcev, kateri imajo opravljen tečaj “Reševanje iz višinin globin v urbanem okolju”.

Po končani prikazni vaji so sledile predstavitve reševalnih služb na več točkah:

  1. PGD Komen: delovanje društva, članstvo, predstavitev vozil, delovanje mladine…
  2. Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana: predstavitev delovanja ZGRS Sežana, predstavitev službe RGA, predstavitev pravilnega rokovanja z ročnimi gasilnimi aparati (RGA), predstavitev vrvne tehnike…
  3. NMP Sežana: predstavitev službe nujne medicinske pomoči – NMP Sežana in njihovega dela, prikaz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja – AED
  4. Prikaz gašenja litij-ionskih baterij: opis in prikaz pravilnega gašenja (vodna megla, hlajenje, požarna odeja), opis nevarnosti za nastanek požara pri baterijah, pravilno in varno polnjenje akumulatorjev, nevarnost uporabe nepravilnega polnilnika za akumulatorje, prikaz poškodbe akumulatorja s posledico požara

Zavodu za gasilno in reševalno služno Sežana ter NMP Sežana se iskreno zahvaljujemo za odlično sodelovanje in prikazane točke.

Vsem, ki ste si vajo ogledali se zahvaljujemo za obisk in upamo, da vam je bilo videno všeč. 

Ob koncu naj povemo, da je tema letošnjega meseca oktobra »Tudi baterije lahko zagorijo. Preprečite požar baterij.« Več o tem si lahko prebereta na: http://www.pgdkomen.si

15. 10. 2022

Prevzem vozila GVC-1 PGD DIVAČA

V soboto 15. oktobra so se trije gasilci PGD Komen udeležili slovesnosti ob prevzemu novega gasilskega vozila GVC-1 pri kolegih PGD Divača.
Gasilcem PGD Divača se zahvaljujemo za povabilo in želimo varno vožnjo s čim manj intervencij.

13. 10. 2022

SLOVESNOST OB 30. OBLETNICI ZGRS SEŽANA

V četrtek, 13. 10. 2022, je v kulturnem domu v Sežani potekala slavnostna seja ob 30. obletnici ustanovitve Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana. Gre za poklicno gasilsko enoto oz. javni zavod, katerega ustanoviteljice so štiri Kraško-brkinske občine (Občina Sežana, Divača, Komen in Hrpelje – Kozina), na območju katerih zavod posreduje. Kot poklicni gasilci ZGRS Sežana je zaposlenih tudi sedem članov PGD Komen.

Iz PGD Komen sta se slovesnosti udeležila namestnik predsednika in namestnik poveljnika. Na slovesnosti je namestnik predsednika v imenu PGD Komen prevzel plaketo za izjemo dobro sodelovanje z Zavodom za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS).

Čestitke ob 30. jubileju poklicnim kolegom ZGRS Sežana in verjamemo v odlično sodelovanje še naprej.

11. 10. 2022

»DAN REŠEVALNIH SLUŽB« 16. oktober 2022, od 14.30 do 18.00 ure

»DAN REŠEVALNIH SLUŽB«
Prostovoljno gasilsko društvo Komen vas meseca oktobra – meseca požarne varnosti vabi na dan reševalnih služb, ki bo v nedeljo, 16. oktober 2022, od 14.30 do 18.00 ure na placu v Štanjelu. Predstavili se bodo gasilci, reševalci, gorska reševalna služba.

 

Vljudno vabljeni!