PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Ostali dogodki v letu 2015

26. 12. 2015

Gasilci PGD Komen na božičnem sejmu v Komnu

Gasilci PGD Komen smo bili s strani Vaške skupnosti Komen povabljeni k sodelovanju na Božičnem sejmu v Komnu.

Sejem je potekal v soboto 26. decembra 2015. Na sejmu smo se gasilci predstavljali z večjim vozilom za gašenje gozdnih požarov GVGP 2, izolirnimi dihalnimi aparati in osebno zaščitno opremo za gozdne in stavbne požare. Vso opremo so obiskovalci lahko tudi preizkusili. Gasilci PGD Komen smo bili vključeni tudi v program dogajanja. Ob začetku sejma smo v sodelovanju z NMP Sežana predstavili temeljne postopke oživljanja (TPO) na odrasli osebi in dojenčku, ter uporabi avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED). Po predstavitvi so imeli obiskovalci sejma možnost tudi poizkusiti TPO pri stojnici PGD Komen.

19. 12. 2015

Novoletno srečanje PGD Komen

V soboto 19. decembra 2015 smo člani PGD Komen organizirali letno novoletno srečanje PGD Komen. Srečanje je otovoril poveljnik PGD Komen, ki je podal kratko analizo opravljenega dela v letu 2015 in zahvalo za vse delo, ki so ga opravili člani. V nadaljevanju je sledilo sproščeno druženje ob prijetni glasbi. Druženja se je udeležilo 65 članov PGD Komen.

10. 12. 2015

UO in Poveljstvo KGZ

V četrtek 10. decembra 2015 smo v PGD Komen gostili skupno sejo Upravnega odbora in Poveljstva Kraške gasilske zveze.

Seje so se udeležili predsedniki in poveljniki vseh prostovoljnih društev v Kraški gasilski zvezi, predsedniki vseh komisij (za veterane, mladino, izobraževanje) in vodstvo Kraške gasilske zveze (predsednik, podpoveljnik,nadzorni odbor), poveljnik poklicne gasilske enote ZGRS in poveljnik OK regije.

28. 11. 2015

Obisk gasilcev PGD Ribče

V soboto 28. novembra 2015 so naše društvo obiskali člani Prostovoljnega gasilskega društva Ribče. Obiskovalcem smo predstavili zgodovino in delovanje našega društva, skupne prostore društva,opremo in vozila.

11. 11. 2015

Obisk gasilcev PGD Dob pri Šentvidu

V nedeljo 11. oktobra 2015 so nas obiskali člani gasilskega društva PGD Dob pri Šentvidu in njihovi najbližji prijatelji, ki sicer niso gasilci.

Obiskovalcem smo najprej predstavili razvoj in delovanje našega društva, ter največje požare s katerimi smo se borili na Krasu v zadnjih letih. Ogled smo nadaljevali z ogledom garderob, dežurne sobe in garažnih prostorov.

Za konec smo prikazali zaščitno in reševalno opremo na vozilh GVC 16 / 25 in GCGP-3.

18. 10. 2015

Vaja OKTOBER 2015

Delovna nesreča traktorja

V nedeljo 18. oktobra 2015 smo gasilci PGD Komen organizirali prikazno vajo za občane Občine Komen v sklopu meseca Oktobra – meseca požarne varnosti.

Scenarij vaje je bil, da je prišlo do delovne nesreče traktorja, ki je prevažal hlodovino. Zaradi trka z avtomobilom so hlodi padli iz prikolice in ukleščili voznika v vozilu in pešca, ki se je nahajal ob prikolici v času trka. O nesreči je voznica traktorja obvestila Regijski center za obveščanje v Postojni (ReCO Postojna), ki je takoj obvestil poklicne gasilce ZGRS Sežana, prostovoljne gasilce PGD Komen, reševalce NMP Sežana in policijo. Gasilci so do prihoda reševalcev zavarovali mesto nesreče, nudili prvo pomoč poškodovanim osebam in se pripravili za tehnično posredovanje. Po prihodu reševalcev so reševalne službe najprej rešile pešca ujetega pod hlodovino in nato še ukleščenega voznika avtomobila.

Vaja je bila v celoti komentirana. Delo gasilcev je komentiral poveljnik poklicne gasilske enote ZGRS Sežana, delo reševalcev zdravnica Katja Šantelj in delo policije policist policijskega okoliša Občine Komen Erik Fabčič.

Vajo si je ogledal tudi župan Občine Komen g. Marko Bandelli, ki je ob koncu vaje vsem zbranim namenil nekaj besed in predal v uporabo nahrbtnike prve pomoči, ki jih je Občina Komen kupila za ekipo bolničarjev Občine Komen. Ekipa bolničarjev Občine Komen je sestavljena iz 12 gasilcev PGD Komen.

Ob koncu vaje je bil za vse gledalce vaje organiziran še prikaz temeljnih postopkov oživljanja in pogostitev.

01. 10. 2015

OKTOBER 2015 – mesec požarne varnosti

Oktobra potekajo aktivnosti v okviru projekta Oktober – mesec požarne varnosti.
Vsako leto Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije ter Slovenskim združenjem za požarno varstvo pripravi aktivnosti s področja varstva pred požarom za različne ciljne skupine.

V preteklih letih so bile izpostavljene teme, kot so požari v bivalnem okolju, požari v naravi, evakuacija iz stanovanja, gašenje z gasilnikom, požari, do katerih lahko pride ob potresu, otrok in požar, požarna varnost in tretje življenjsko obdobje, načrtovanje ukrepov varstva pred požarom za gluhe in naglušne, slepe in slabovidne, gluho-slepe, gibalno ovirane osebe idr. Teme so namenjene različnim ciljnim skupinam – širši laični javnosti (otrokom, odraslim, starostnikom) in strokovni javnosti.

Letošnja tema je namenjena evakuaciji. Namen letošnjega projekta je spodbuditi lastnike ali uporabnike objektov, da organizirajo in izvedejo praktično usposabljanje za izvajanje evakuacije oziroma vaje evakuacije ter da se jih udeleži čim večje število oseb.

Povzeto po Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR).

19. 09. 2015

Vaja “HERKULES 2015”

V soboto 19. septembra 2015 smo se gasilci PGD Komen udeležili meddržavne vaje »HERKULES 2015«, ki je potekala na ozemlju Republike Slovenije in Republike Hrvaške. Na vaji so sodelovali gasilci, zrakoplovi in druge službe (Enota reševalnih psov, Jamarska reševalna služba, taborniki,…). Vaja je potekala na mejnem območju med Slovenijo in Hrvaško, med naselji Vele Mune – Žejane – Šapjane – Starod (Slovenija).

Vaja je imela več ciljev, med glavne pa sodijo preverjanje usposobljenosti in organiziranosti gasilskih in drugih reševalnih enot Obalno kraške regije in preveriti sodelovanje med reševalnimi službami Slovenije in Hrvaške.

Začetek vaje je bil po scenariju na hrvaški strani predviden že v petek 18.09.2015 okoli 20:00, ko so uprizorili prometno nesrečo. Eno izmed vozil naj bi zajel močan ogenj, ki je preskočil na naravno okolje in se zaradi suše zelo hitro širil. Hrvaški gasilci požara niso mogli lokalizirati, zato so o širjenju požara obvestili Republiko Slovenijo, ki je v zgodnjih urah ukrepala in poslala na območje požara najprej gasilske enote GZ Ilirska Bistrica, nato pa enote iz celotne Obalno – kraške regije. V vaji so prav tako sodelovale letalske sile Republike Hrvaške katerim ob pomoči slovenskih gasilcev uspe pogasiti čelo požara. Ostale enote so reševale osebo iz jame, odstranjevale NUS in iskale pogrešane osebe. Koordinacija in vodenje je v potekala s pomočjo poveljniškega vozila GZ Ilirska Bistrica in nato še PV2.(povzeto po Gasilski zvezi Slovenije).

Na vaji so sodelovali štirje člani našega društva. En član se je vaje udeležil kot poveljnik OK regije, trije člani pa so se vaje udeležili kot operaterji poveljniškega vozila PV-2.

20. 06. 2015

Gasilci PGD Komen na občinskem prazniku Občine Komen 2015

V soboto 20. junija 2015 smo gasilci PGD Komen sodelovali pri organizaciji občinskega praznika Občine Komen 2015.

Gasilci smo zjutraj pripravili označbe za parkirišča po vasi Komen. Na občinskem prazniku smo skrbeli za usmerjanje kolesarjev na kolesarjenju po občinskih kolesarskih poteh, usmerjanje obiskovalcev, nastopajočih in VIP gostov na parkirišča in po obvozih, saj je bil center vasi Komen za ves promet zaprt. V času prireditve smo imeli organizirano požarno stražo, ki je skrbela za požarno varnost na prireditvi. Ob zaključku praznika smo občinskemu režijskemu obratu pomagali pri pospravljanju miz in stojnic, da so lahko v predvidenem času odprli cesto.

Na občinskem prazniku smo se gasilci tudi predstavljali na stojnici. Obiskovalcem smo predstavili svoje delo in promovirali požarno preventivo. Razstavljeno smo imeli tudi vozilo GVC 16/25. Za najmlajše obiskovalce občinskega praznika smo pripravili gasilski poligon, kjer so se otroci preizkusili v zbijanju tarč z vedrovko. Vsak, ki je bil pogumen, da se je spopadel s poligonom je dobil tudi praktično nagrado.

08. 06. 2015

Strokovna ekskurzija HANOVER INTERSCHUTZ 2015 Nemčija

Od 8. do 13. junija 2015 je na gospodarskem razstavišču v Hannovru v Nemčiji potekal največji sejem gasilske in reševalne opreme v Evropi z imenom INTERSCHUTZ 2015. Sejma se je v organizaciji PGD Komen udeležilo tudi osem operativnih članov PGD Komen.

V Nemčijo smo se odpravili v nedeljo 7. junija ob 18.00 uri in po 14 urah vožnje v ponedeljek ob 8.00 uri zjutraj prispeli v Hannover, kjer smo se nastanili v apartmaju in se takoj odpravili na sejem.

Na sejmu so se predstavljali največji proizvajalci gasilske reševalne opreme (tudi slovenska podjetja) in tisti, ki so se na sejmu poskušali uveljavit. Razstavljali so gasilska in reševalna vozila, vozila za reševanje iz višin in globin, poveljniška vozila, vozila brez posadke (UAV), reševalni čolni, zaščitne obleke, zaščitno obutev, nahrbtnike za opremo, gasilske armature, gasilne aparate, luči za intervencijsko vožnjo, luči za razsvetljavo, orodja za tehnično reševanje in reševanje izpod ruševin in mnogo drugega.

Poleg razstavljene opreme so se različna podjetja predstavljala s svojimi novosti na zunanjih poligonih. Tako smo lahko opazovali predstavitev Drager-jevega simulatorja za stavbne požare (v Sloveniji se gasilci z njim spoznamo na tečajih HotFire Modul B), gašenje zaprtih prostorov z novim sistemom na visoki tlak PyroLance, gašenje avtomobila z vozilom in armaturami podjetja Gimaex in drugo.

Na sejmu se je zvrstilo tudi več gasilskih tekmovanj. Eno izmed teh je bilo tekmovanja tehničnega reševanja (prometne nesreče), ki ga je organiziral proizvajalec tovrstne opreme Holmatro. Tekmovanja se je udeležila tudi slovenska ekipa iz Gasilsko reševalne službe Kranj, za katero smo vneto navijali.

Gasilci PGD Komen smo na sejmu preživeli dva dni. Namen ekskurzije je bil spoznavanje novosti na področju gasilske opreme in pridobivanje novih informacij pri proizvajalcih opreme.

V sredo smo se odpravili proti domu. Na poti domov smo se naključno ustavili v Prostovoljnem gasilskem društvu Bad Mergentheim, kjer so nam tamkajšnji gasilci pokazali njihovo opremo in prestavili njihovo delovanje. V Slovenijo smo se vrnili v četrtek 11. junija ob 3.00 uri zjutraj.

Strokovne ekskurzije se je pod lastno organizacijo PGD Komen udeležilo 8 gasilcev, še dva gasilca PGD Komen sta se sejma udeležila pod organizacijo Kraške gasilske zveze.

Gasilski sejem INTERSCHUTZ se organizira vsakih pet let in je zanimiva izkušnja za vsakega gasilca. Naslednji INTERSCHUTZ bo organiziran leta 2020 in takrat bomo med obiskovalci znova tudi gasilci PGD Komen!