PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Izobraževanja v letu 2010

17. 10. 2010

“Požar avtomobila” Vaja v mesecu oktobru

Mesec oktober je v gasilstvu namenjen predstavitvi delovanja širši skupnosti in ljudem na kratko prikazati, kako preprečiti najhujše ter če že pride do nesreče, kako postopati v
določenih primerih. Tema letošnjega meseca požarne varnosti ima naslov: »Ogenj ni igrača!«. Ob letošnjem mesecu požarne varnosti smo v Prostovoljnem gasilskem društvu Komen, v nedeljo 17. oktobra organizirali za občane občine Komen predstavitvene vaje in sicer:

1. Prikazano je bilo pravilno posredovanje oziroma gašenje kuhinjskega olja. Gasilci so najprej nazorno prikazali kako se pravilno posreduje ob takšni nesreči. Prikazali so pa tudi nepravilen postopek gašenja in pa posledice, ki pri tem nastanejo.

2. Pri drugi točki smo prikazali kako se pravilno pogasi z gasilnikom v začetni fazi goreči avtomobil. Poudarjeno je bilo kako pomembno je gašenje avtomobila takoj ob izbruhu požara in pa kako pomembno je imeti v avtomobilu gasilnik.

3. Na zadnji točki predstavitev pa je bil prikazan goreči avtomobil, ter preskok ognja na sosednji avtomobil. Predvsem smo želeli prikazati kako ogenj hitro preskoči iz enega gorečega avtomobila na naslednji avtomobil, ter kako je pomembno takoj poklicati na pomoč gasilce na številko 112.

Vaje so bile komentirane, za to je odlično poskrbel Turk Blaž. Vajo je organiziralo poveljstvo PGD Komen pod vodstvom poveljnika Kobal Roberta. Na koncu se je vsem še zahvalil predsednik PGD Komen Marko Adamič . Predvsem je poudaril, kako pomembno je imeti gasilce v domačem kraju in jim stati ob strani ter jih podpirati, saj svoje delo opravljajo prostovoljno in s srcem.

Zahvali se je tudi občini Komen ter županu, za vso podporo, ki jo gasilci imamo.

16. 10. 2010

Tečaj za delo z motorno žago – Praktični del

V soboto 16. 10. 2010 je potekal drugi del tečaja za delo z motorno žago. V praktičnem delu so nas inštruktorji Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna odpeljali v gozd
na praktičen del usposabljanja. Najprej smo preverili zaščitno opremo in motorne žage, nato so nas razdelili v štiri skupine, vsaka skupina pa je odšla na svoj del gozda. Inštruktorji so nam prikazali pravilno podiranje drevesa, spravljanje podrtega drevesa in nas opozorili na nevarnosti. Nato je vsak izmed nas, pod vodstvom inštruktorja podrl svoje drevo.

Zahvaljujemo se Zavodu za gozdove za organizacijo tečaja in pa inštruktorjem Srednje lesarske in gozdarske šole za izvedbo tečaja

18. 09. 2010

Tečaj za delo z motorno žago – Teoretični del

V soboto 18. 9. 2010 je za 13 operativnih gasilcev PGD Komen potekal teoretičen del tečaja za motorno žago. Tečaj smo začeli ob 8:30, z inštruktorji iz Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna, ki so nas podučili o pravilnem delu z motorno žago, sestavnih delih, pravilnem vzdrževanju, varnostni opremi. Okrog 12h smo imeli kosilo, nato pa je sledila še teorija podiranja dreves in pa nevarnosti, ki se pri tem pojavljajo ter praktičen prikaz brušenja verige. Tečaj smo zaključili ob 14:30.

11. 09. 2010

Usposabljanje iz tehničnega reševanja

V soboto 11. septembra 2010 je v Zavodu za gasilsko in reševalno službo Sežana (ZGRS) potekalo usposabljanje iz tehničnega reševanja za 24 operativnih gasilcev PGD Komen. Cilj tečaja je bil spoznanje praktične uporabe nove opreme za tehnično reševanje, ki jo je naše društvo dobilo februarja letos in postopkov, ki se izvajajo v tovrstnih nesrečah. Usposabljanje je bilo enodnevno, vodil pa ga je inštruktor Boštjan Žagar ob pomoči Petra Jerine in Alan Paletu, oba gasilca ZGRS. Tečaj se je začel ob 8h zjutraj z teoretičnimi predavanji, ki so zajemala standardne operativne postopke, stabilizacijo vozil, varnostni elementi, ojačitve vozil, hibride in na koncu razrezi oz. taktike razrezov. Teoretični del je
trajal do 10h. Po odmoru je sledil še praktični del na poligonu ZGRS. V praktičnem delu so tečajniki preizkusili opremo na vozilih v različnih položajih oz. situacijah. Tečaj smo zaključili ob 18h.

PGD Komen se zahvaljuje ZGRS Sežana za prostor, ki so nam ga odstopili ob usposabljanju, inštruktorjem Boštjan Žagarju, Peter Jerini in Alan Paletu za njihov čas in deljene izkušenj z našimi gasilci

06. 02. 2010

Orientacije in kartografija

Pri gašenju požarov in ostalih intervencij v naravnem okolju je, poleg gasilskih veščin, potrebno obvladati tudi nekatera druga znanja, ki nam lahko odločilno pomagajo pri nepravilnem odločanju v kritičnih situacijah. Posebej pri gibanju po manj znanem terenu to velja tudi za orientacijo in pravilno branje zemljevidov. Slednji postajajo tudi v našem društvu vse bolj nepogrešljivi pripomoček. Zaradi tega je bilo v sklopu izobraževanj v PGD Komen dne 6. 2. 2010 ob 18h v prostorih PGD Komen organizirano predavanje: Orientacija in kartografija, z namenom, da si člani društva osvežijo znanje orientacije in predstavitvijo kartografskega gradiva oz. njegove praktične uporabe.

Predaval nam je član društva Andrej Bandelj, sicer diplomirani geograf.