PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Izobraževanja v letu 2016

20. 12. 2016

Eksterna usposabljanja gasilcev PGD Komen 2016

Ena izmed glavnih prioritet vsakega gasilskega društva je prav gotovo čim boljša usposobljenost svoje operativne enote. V PGD Komen zagotavljamo usposobljenost z rednimi vajami, izobraževanji in usposabljanji znotraj društva, na nivoju Kraške gasilske zveze, v sodelovanju s poklicno gasilsko enoto ZGRS Sežana in z usposabljanji na Gasilski šoli, ki se izvaja v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu in v podcentru v Sežani. Tečaji in usposabljanja lahko trajajo od dan ali dva (usposabljanje za izolirne dihalne aparate, usposabljanje za gašenje notranjih požarov,…) pa do tudi več mesecev (usposabljanje za napredovanja po činih).

V letošnjem letu so naši gasilci opravili naslednje tečaje in usposabljanja
– Osnovni tečaj za gasilca (čin pripravnik): 6 gasilcev
– Nadaljevalni tečaj za gasilca (čin gasilec): 5 gasilcev
– Tečaj za vodjo enote (čin nižji gasilski častnik): 6 gasilcev
– Obnovitveni tečaj za uporabo izolirnih dihalnih aparatov: 4 gasilci
– Tečaj za preventivca: 1 gasilec
– Tečaj za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi: 2 gasilca
– Tečaj za gašenje notranjih požarov (modul B): 2 gasilca
– Usposabljanje za gašenje požarov v naravi: 3 gasilci
– Tečaj za vodjo članic: 1 gasilka
– Tečaj za delo z helikopterjem: 4 gasilci

10. 12. 2016

Vaje članic – komunikacija

V soboto, 10. decembera 2016, smo članice PGD Komen imele vaje na temo komunikacije. Spoznale smo se z osnovami komunikacije, o pomenu podajanja natančnih informacij ter o šumih, ki v komunikaciji lahko nastanejo. Z različnimi interaktivnimi vajami smo se lahko praktično preizkusile v podajanju in sprejemanju navodil ter vse to pridobljeno znanje prenesle tudi na gasilsko področje. Ozavestile smo, kako je komunikacija pomembna v interventnih poklicih ter kakšne so posledice, če komunikacija ni dobra. V mesecu februarju bomo te vaje nagradile še z vajami na temo timskega dela.

 

05. 11. 2016

Vaje članic – dvižne blazine

V soboto 5. novembra 2016 so imele članice PGD Komen redne operativne vaje. Na tokratnih vajah so članice obnavljale znanje iz dvižnih blazin. Vaje so bile razdeljene na dva sklopa. V prvem sklopu so slanice obnovile teoretično znanje iz blazin (vrste, priklapljanje, pravilno delo,…). v drugem sklopu so blazine še praktično preizkusile – dvigovale so gasilsko vozilo.

 

26. 10. 2016

Vaje 1. in 5. skupine – stavbni požari

V sredo 26. oktobra 2016 je druga skupina gasilcev izvedla vaje iz gašenja požarov na objektu v prostorih pihalnega orkestra Komen. Skozi več vaj so ponovili postavitev trodelnega napada, pravilnega vstopa v goreč objekt, preiskovanje zadimljenih prostorov, uporabo termo kamere in prezračevanja. Vaje je vodil poveljnik društva.
Pihalnemu orkestru Komen se zahvaljujemo za dovoljenje za uporabo njihovih prostorov.

22. 10. 2016

Vaje 2. in 4. skupine – stavbni požari

V soboto 22. oktobra 2016 so gasilci PGD Komen v sodelovanju z ZGRS Sežana izvajali vaje iz požarov na visokih objektih. Vaje so potekale na poligonu ZGRS Sežana. Bistvo vaj je bilo gašenje požarov na visokih objektih. Gasilci so vadili vstop v goreč objekt preko lestev iz višjih nadstropji, gibanje po stopniščih in gašenje. Ob koncu so izvedli še vajo iz gašenja kletnih prostorov. Vaje je vodil poklicni gasilec ZGRS Sežana, ki je sicer prostovoljni gasilec v našem društvu.
Poklicni enoti se zahvaljujemo za dovoljenje za uporabo njihovih prostorov in površin.

 

12. 07. 2016

Vaje 5. skupina – blazine

V torek 12. julija je 5. operativna skupina izvedla operativne vaje z uporabo dvižnih blazin. Obnovili so poznavanje in delovanje opreme za dvigovanje bremen z blazinami. V nadaljevanju vaje so blazine tudi preizkusili na avtomobilu, ki so ga večkrat dvignili, pri tem pa spreminjali velikosti blazin, mesto dviga,…

 

29. 06. 2016

Vaje – vrvna tehnika, lestve

V sredo 29. junija 2016 so 2., 3. in 4. operativna skupina izvedle vaje iz uporabe trodelnih lestev in vrvne tehnike – varovanje.

Vaje so se izvajale na objektu Zdravstvenega doma Komen in na objektu v Štanjelu. V Komnu so večkrat postavljali trodelne lestve. Postavljanje lestev so vodili kandidati PGD Komen za nižjega častnika, ki na Kraški gasilski zvezi zaključujejo s tečajem, pod vodstvom izkušenega gasilca PGD Komen. V Štanjelu so izvedli vaje postavitve vrvne ograje za varovanje gasilcev pred padcem iz višin. Vaje je vodil naš član, ki je sicer zaposlen kot poklicni gasilec v ZGRS Sežana. Vaje so gasilci tudi izkoristili za čiščenje žlebov na prošnjo občine.

 

20. 06. 2016

Izobraževanje iz prezračevanja prostorov KGZ

V ponedeljek 20. junija 2016 je Krška gasilska zveza v sodelovanju z Boštjanom Žagarjem (inštruktorjem na gasilski šoli na Igu) organizirala izobraževanje iz prezračevanja prostorov oz objektov, ki jih je zajel ogenj.

Izobraževanje je bilo razdeljeno na dva dela. Prvi del je bil teoretični o prezračevanju, zakaj ga izvajamo, kdaj ga izvajamo, kako ga izvajamo…
Drugi del je bil praktični, kjer so prisotni gasilci na maketi izvedli praktične preizkuse. S temi preizkusi so spoznali več načinov prezračevanja (podtlačno, nadtlačno, kombinacije,…), njihov efekt in predvsem posledice napačnega prezračevanja.

Izobraževanja so se udeležili trije gasilci iz vsakega društva KGZ in poklicni gasilci ZGRS Sežana. Izobraževanje se je izvajalo v prostorih poklicne enote ZGRS Sežana. Izobraževanja so se udeležili trije gasilci PGD Komen.

 

02. 04. 2016

Vaje tehničnega reševanja

V soboto 2. aprila 2016 smo gasilci PGD Komen organizirali vaje iz tehničnega reševanja.

Izvedli smo več vaj v katerih smo obnavljali znanja iz tovrstnih posredovanj, ki predstavljajo ene izmed najzahtevnejših intervencij. Tako smo izvedli tri vaje z različnimi scenariji: avto v boku drugega avta, avto na strehi, avto na boku. Na vsaki vaji je sodelovalo 7 gasilcev z vso opremo, ki jo premoremo v društvu – preostali gasilci so opazovali. Na vajah smo tudi preizkušali različne tehnične posege za odpiranje avtomobilov in izvlek poškodovancev. Vsaki vaji je sledila analiza, kjer smo analizirali delo in opozorili na morebitne napake.

Vaje je nadzoroval in vodil naš član, ki je tudi sicer zaposlen kot poklicni gasilec v ZGRS Sežana.

 

24. 03. 2016

Vaje 5. operativne skupine – Požari na objektih

V četrtek 24. marca 2016 so potekale operativne vaje 5. skupine. Tema vaj so bili požari na objektih.

Scenarij vaje je bil, da gori vaški dom v vasi Brje. Gasilci smo izvedli trodelni napad in z eno napadalno skupino iskali izvor požara in pogrešano osebo. Cilj vaje je bil ponoviti taktične postopke pri gašenju požarov na objektu in preizkušanju opreme.

Po zaključku vaje je sledila analiza s katero smo analizirali delo in opozorili na napake, da se v bodoče ne bi več ponavljale.