PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Izobraževanja v letu 2018

01. 12. 2018

Vaje društva – tehnično reševanje

V soboto 1. decembra 2018 smo v društvu pripravili vaje na temo tehničnega reševanja. Vaje so bile sestavljene iz treh delovnih mest.

Na prvem delovnem mestu smo obnovili osnovno znanje iz vrvne tehnike: osnovni vozli, ki jih uporabljamo v gasilstvu, pravilna namestitev pasa, priprava sidrišča, varovanje z vrvmi,…

Na drugem delovnem mestu smo obnavljali znanje iz uporabe dvižnih blazin in pravilno dvigovanje težkih bremen: priprava dvižnih blazin, podlaganje bremen med dvigom, stabilnost bremen med dvigovanjem,…

Na zadnji, tretji točko smo obnavljali znanje iz uporabe vlečnih naprav. Za breme smo uporabili avto, ki je naslonjen na drevo. Avto smo z vlečnimi napravami najprej stabilizirali, nato še vlekli. Na vaji smo uporabljali hidravlični vitel na vozilu in ročne vlečno napravo – tirfor.

29. 09. 2018

Vaje iz posredovanj ob nesrečah z nevarnimi snovmi

V soboto 29. septembra 2018 smo gasilci PGD Komen obnavljali znanja iz posredovanj ob nesrečah z nevarnimi snovmi.
Vaje so potekale v poklicni gasilski enoti ZGRS Sežana, kjer smo s poklicnimi kolegi obnovili pristop do mesta nezgode, zavarovanje mesta, prepoznavanje snovi, reševanje poškodovanih oseb, postopke in opremo, ki se uporabljajo za zaustavitev iztekanj, dekontaminacije poškodovanih oseb, gasilcev ter opreme.
Nato smo svoje znanje preizkusili tudi skozi praktične vaje. Vse vaje so nadzorovali gasilci ZGRS Sežana. Po vsaki vaji smo se pogovorili o morebitnih napakah, ki smo jih nato poskušali odpraviti.
Nesreče z nevarnimi snovmi predstavljajo ene izmed najnevarnejših nesreč s katerimi se gasilci lahko soočimo, zato s takimi vajami poskušamo doseči čim višjo raven znanja in usklajenost med našimi gasilci in poklicnimi gasilci iz Sežane, ki imajo vso potrebno opremo za posredovanje v tovrstnih nezgodah.
Gasilcem ZGRS Sežana se zahvaljujemo za njihov čas, ki so ga namenili za usposabljanje naših članov!

21. 08. 2018

Tečaj za gašenje požarov v naravi

V zadnjih dneh julija sta URSZR in GZS pričela s tečajem za gašenje požarov v naravi, kateri obsega pet terminov po štiri dni. Tečajniki pridejo iz vse Slovenije in se v štiri dnevnem tečaju spoznajo z gašenjem požarov v naravi. Tečaj je razdeljen na dva dela. Prvi obsega dvodnevno teorijo v poklicni gasilski enoti ZGRS Sežana, drugi pa dvodnevno prakso.

Gasilci na tečaju pridobivajo izkušnje iz gašenja požarov v naravi na kraškem terenu, kjer je največ tovrstnih požarov. Izvedejo požige območja ob železnici in drugod, da lahko ponovijo taktike gašenja (omejevanje in gašenje požara, zalivanje požarne linije) in upravljajo s tehniko za gašenje požarov v naravi (mediteran nahrbtniki, gasilne metle, izpihovalniki zraka,…). Med trajanjem tečaja so tečajniki aktivirani tudi na gašenje dejanskih požarov v naravi na območju celotne Primorske. Tečajniki za čas trajanja tečaja prenočujejo v podcentru ICZR Ig v Sežani.

V več terminih se je iz našega društva tečajev udeležilo devet gasilcev. Vsi so tečaj uspešno opravili.

07. 07. 2018

Vaje – požari na objektih

V soboto 7. Julija 2018 smo v sodelovanju s poklicno enoto ZGRS Sežana izvedli vaje na temo požarov na objektih.

Vaje so potekale na poligonu poklicne gasilske enote v Sežani. Skozi več scenarijev smo obnovili gašenje požarov z različnimi pristopi. Scenariji so bili zastavljeni tako da so na predvidevali vstop skozi vhodna vrata v višja nadstropja, vstop v objekt preko balkona, pristop v nižja nadstropja v primeru porušitev stopnišča, izvajanje več napadov skozi vhode, preko lestev,…

Vaje smo izvajali gasilci PGD Komen, naše delo pa je opazoval vodja izmene ZGRS Sežana, ki je po vsaki vaji ocenil delo gasilcev.

Vodstvu ZGRS Sežana in poklicnim gasilcem se zahvaljujemo za čas, ki so ga namenili za izobraževanje naših gasilcev.

23. 06. 2018

Zaključek tečaja za pridobitev čina višji gasilec

V soboto 23. junija 2018 je v Sežani potekalo zaključno preverjanje tečajnikov za pridobitev čina višji gasilec. Na zaključnem preverjanju so inštruktorji preverjali praktično znanje tečajnikov.

Tečajniki so opravljali naloge na štirih točkah, na vsaki točki pa je možnih deset ali več različnih scenarijev. Vsak tečajnik mora voditi eno intervencijo (scenarij), pri tem mu pomagajo vsaj štirje gasilci. Tako se tečajniki preizkusijo v različnih vrstah intervencij kot so na primer požari na objektih, tehnično reševanje, posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi in mnogo drugega. Delo spremljajo inštruktorji in glavni ocenjevalec, ki ga določi Gasilska zveza Slovenije.

Tečaj je bil zelo obsežen in je trajal od 26. januarja do 23. junija 2018. Obiskovalo ga je 25 tečajnikov iz društev Kraške gasilske zveze.

Na tečaju je sodelovala tudi članica PGD Komen, ki je tečaj uspešno opravila.

ISKRENE ČESTITKE!

24. 03. 2018

Vaje IPS in orientacije

V soboto 24. marca 2018 je bila za celotno operativno enoto organizirana vaja iz Intervencijsko poveljniškega sistema (IPS) in orientacije.

Vaja se je začela z zborom gasilcev v gasilskem domu. Poveljnik je gasilce razdelil v šest ekip. Naloge vsake ekipe je bila, da se z orientacijo po karti iz Požarnega atlasa orientira in najde več orientacijskih točk. Na točkah so ekipe čakale nove koordinate ali zanimive vaje, skozi katere so gasilci in gasilke obnovili znanje iz IPS-a in gasilske opreme za gašenje požarov v naravi. Na točkah so gasilci tako ponovili poznavanje nalog sprejemnega mesta, visokotlačnih cevi in podaljševanja cevi, gašenje požarov v naravi z visokim tlakom, uporaba naprtnjače, izpihovalca zraka in motorne žage.

Pohod se je zaključil v gasilskem domu, kjer je gasilce čakala zaslužena okrepčitev. Orientacijski pohod je potekal na pobočju Šumke, skozi vas Mali Dol, mimo cerkve Device Marije pri Tomačevici in nazaj do Komna – skupaj so gasilci prehodili 10km. Na vaji je sodelovalo 27 gasilcev in gasilk PGD Komen.