PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOMEN

Izobraževanja v letu 2017

18. 11. 2017

Vaje tehničnega reševanja

V soboto 18. novembra 2017 smo v sodelovanju s poklicno enoto ZGRS Sežana izvedli vaje tehničnega reševanja.

Na vajah smo obnavljali pristop na kraj prometne nesreče (zavarovanje kraja nezgode, požarno varovanje, ogled kraja,…) in uporabo orodja za reševanje ukleščenih oseb iz vozil (hidravlične škarje, razpiralo, cilinder, zavarovanje zračnih blazin, stabilizacija vozil,…). Vaje so potekale na dveh primerih in sicer, ko je avto na kolesih in na boku. Na vajah je sodelovalo 8 gasilcev PGD Komen.

Vaje je vodil vodja izmene ZGRS Sežana Alen Pale, za kar se mu ob tej priložnosti prav lepo zahvaljujemo. Prav tako gre zahvala tudi vodstvu enote.

21. 10. 2017

3. društvene operativne vaje 2017

V soboto 21. oktobra 2017 so v društvu potekale 3. operativne vaje, tokrat na temo požarov na objektih.

Vaje smo začeli s predavanjem v sejni sobi, kjer smo obnovili znanje iz:

  • osebne in skupne zaščiten opreme za posredovanje na tovrstnih intervencijah
  • taktiko pri gašenju objektov
  • nevarnosti, ki prežijo na gasilce na tovrstnih požarih

Vaje smo nadaljevali s praktičnim delom na dveh točkah. Na prvi točki smo obnovili uporabo izolirnih dihalnih aparatov, vstope v goreči objekt, preiskovanje prostorov in iznos poškodovanih oseb.

Na drugi točki smo obnovili uporabo gasilskih aramtur (ročniki, omejevalec tlaka,…), uporabo curkov za gašenje in samozaščito in pripravo in gašenje z gasilno peno.

Na vaji so kot inštruktorji sodelovali naši gasilci med katerimi so nekateri tudi poklicni gasilci, eden pa deluje tudi kot inštruktor v gasilski šoli. Skupno je na vaji bilo prisotnih 32 operativnih članov PGD Komen.

03. 10. 2017

Usposabljanje za gašenje notranjih požarov, IG

Od torka 3. oktobra do četrtka 5. oktobra 2017 sta se dva člana udeležila usposabljanja za gašenje notranjih požarov, modul C. Gre za zadnje in hkrati najzahtevnejše usposabljanje za tovrstna posredovanja (pred tem sta še modula A in B). Oba naša člana sta tečaj uspešno opravila. Tečaj je potekal v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Ig-u.

28. 09. 2017

Obnovitveno usposabljanje tehničnega reševanja, Ig

Od četrtka 28. 9. do sobote 30. 9. sta se dva naša člana udeležila obnovitvenega usposabljanja iz tehničnega reševanja, ki je potekal v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Ig-u. Oba člana sta tečaj uspešno zaključila.

19. 07. 2017

Tečaj za varno delo s helikopterjem

V soboto 17.6.2017 in v torek 20.6.2017 je potekal tečaj za varno delo s helikopterjem. Tečaj je potekal v dveh delih. Prvi teoretični del je potekal v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, drugi praktični del pa je potekal v PGD Dvor pri Polhovem Gradcu. Tečaja sta se udeležila dva gasilca, katera sta tečaj tudi uspešno zaključila.

04. 07. 2017

2. društvene operativne vaje 2017

17.6.2017 so potekale v 2. operativne vaje. Vaje so potekale na treh delovnih točkah.
Na prvi delovni točki smo ponovili TPO ( temeljne postopke ozivljanja) z uporabo AED in brez. Druga delovna točka je vsebovala vaje pri katerih smo ponovili imobilizacijo ponesrečenca ter uporabo zajemalnih in koritastih nosil. Na tretji delovni točki pa je bila tema prometna nesreča, kjer smo ponovili prihod in postavitev vozila, požarno in prometno zavarovanje kraja nesreče, uporabo orodja za tehnično reševanje ter iznos ponesrečenca. Prvi dve točki sta vodila reševalca iz Sežane za kar se jim iskreno zahvaljujemo, tretjo točko pa sta vodila dva naša člana, katera sta tudi poklicna gasilca v ZGRS Sežana. Vaje so potekale ob 08:30 ure do 13:30 ure. Na vajah je sodelovalo 38 gasilcev PGD Komen.

23. 04. 2017

Usposabljanje bolničarjev OZ RK Sežana

V nedeljo 23. aprila 2017 je v Sežani potekalo usposabljanje bolničarjev Rdečega križa (RK) Slovenije, ki ga je organiziralo Območno združenje (OZ) RK Sežana. Usposabljanja smo se kot bolničarji udeležili tudi gasilci PGD Komen.
Usposabljanje je bilo razdeljeno na dva dela. V prvem delu smo ponovili pristop do poškodovanca in oskrbo različnih ran (zlomi, zvini, nezavesti,…). V drugem delu smo na štirih različnih točkah ponavljali temeljen postopke oživljanja na dojenčkih, otokih in odraslih, prenos obolelih oseb z navadnimi nosili in uporaba zajemalnih nosil. Na končni zadnji točki smo preizkusili znanje na otroškem igrišču, kjer so se med igro poškodovali otroci. Otroke, z različnimi poškodbami smo morali ustrezno oskrbeti in umakniti na varno. Vaje so vodili inštruktorji Rdečega križa Slovenije (zaposleni kot reševalci NMP Sežana in Postojna, ter v Slovenski vojski), ki bodo bolničarje tudi ocenjevali na regijskem preverjanju ekip prve pomoči 3. junija 2017. Usposabljanja se je udeležilo devet gasilcev PGD Komen.

Ob tej priložnosti izrekamo čestitke ekipi inštruktorjev za odlično pripravljeno usposabljanje in se zahvaljujemo OZ RK Sežana za povabilo.

08. 04. 2017

Skupna vaja KGZ iz IPS sistema

V soboto 8. aprila 2017 je v Sežani potekala vaja Intervencijsko poveljniškega sistema (IPS), ki jo je pripravilo poveljstvo Kraške gasilske zveze (KGZ).
IPS sistem uporabljamo takrat, ko pride do naravnih nesreč večjih razsežnosti, kar na Krasu največkrat predstavljajo požari v naravi. Na sobotni vaji so gasilci najprej obnovili poznavanje IPS sistema na teoretičnem predavanju. Vaja je nato predvidela večji požar v občini Sežana na področju Gabrka. Zaradi obsega požara je KGZ sklicala poveljniški štab, ki ga sestavljajo najizkušenejši gasilci vseh društev KGZ in poklicni gasilci ZGRS Sežana. Vpoklicna so bila društva KGZ, GZ Postojna, OGZ Koper in GZ Il. Bistrica (vpoklice se je simuliralo).
Štab je prevzel vodenje intervencije, torej: sprejem enot in razporeditev, načrtovanje poteka požara in gašenje, logistično podporo, podporo medijem in mnogo drugega. Med vajo so se morali člani štaba soočati z različnimi izzivi, ki so jim jih postavljali vodje vaje (poveljnik KGZ, namestnik poveljnika ZGRS Sežana in poveljnik OK regije).
Po zaključku vaje je sledila analiza na kateri smo se udeleženci pogovorili o poteku vaje. Vaja je bila zelo dobra, zato jo bo zveza v bodoče še ponovila. S tem smo se tudi pripravili na morebitne večje požare v naravi v letošnjem letu. Vaja je potekala od 8.00ure do 15.00ure. Na vaji je bilo skupno udeleženih 30 gasilcev iz celotne KGZ, od tega 5 gasilcev PGD Komen.

04. 04. 2017

Tečaj za gašenje notranjih požarov MODUL C

Od 4.4. do 6.4.2017 je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu potekal tečaj za gašenje notranjih požarov MODUL C. Iz našega društva sta se tečaja udeležila dva gasilca in ga tudi uspešno zaključila.

30. 03. 2017

Tečaj za gašenje notranjih požarov MODUL A

V četrtek 30.3. in v petek 31.3.2017 je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje podcentru v Sežani potekal tečaj za usposabljanje gasilcev za gašenje notranjih požarov MODUL A. Iz našega društva sta se tečaja udeležila dva gasilca, katera sta tečaj tudi uspešno opravila.